Home » Glossary » Edhe

Edhe

EDHE <i>f.Kec femër, kece.
EDHE <i>I ndajf.1. Ende. Jeton (punon) edhe. S’ka ardhur edhe.
2. Përdoret përpara mbiemrave dhe ndajfoljeve shkallën krahasore, me kuptimin « një shkallë me lartë, shumë, tepër». Edhe mëdha. Edhe i bukur. Edhe mirë. Edhe shumë.
EDHE <i>II lidh.1. Përdoret për lidhur dy gjymtyrë fjalie një fare ose dy fjali bashkërenditura këpujore a shtuese; e, edhe. Nxënësit edhe mësuesit. Punojmë edhe mësojmë. Lexoj edhe dëgjoj. Ia them edhe s’ia them. E bën edhe s’e bën.
2. Gjithashtu, po ashtu, ashtu dhe. Si bleta edhe mjalti. fj. u. Sipas vendit edhe kuvendi. fj. u.
3. Përdoret për lidhur dy fjalë a dy trajta njëjtës fjalë togje me bashkërenditje tregojnë përsëritje ose vijimësi veprimi a gjendjeje, shprehin përforcim etj.; e, dhe. Vetëm edhe vetëm. Mirë edhe mirë. Keq edhe keq.
4. Përdoret e përsëritur për lidhur dy gjymtyrë fjalie a dy fjali një fare shtuese a kundërshtuese; hem…hem. Edhe i aftë, edhe i ndershëm. Edhe sot, edhe nesër. Edhe për sotmen, edhe për ardhshmen. Edhe shkollë, edhe jetë. Edhe për verë, edhe për dimër. Edhe qeros, edhe fodull. fj. u. Edhe mishi piqet, edhe helli mos digjet. fj. u. Edhe qorton edhe do.
5. Përdoret përpara një vargu gjymtyrësh fjalie një fare ose para fjalish njëjtës farë, kur ato numërohen me radhë njëra pas tjetrës. I mori gjithë me vete — edhe djalin, edhe çupat, edhe nënën, edhe gjyshin. Është e domosdoshme edhe punohet toka thellë, edhe thërrmohen plisat, edhe hapen vijat kulluese, edhe hidhet fora me kohë.
6. Përdoret fillim një fjalie plotëson, zhvillon e sqaron një mendim shprehur nga një fjali tjetër para saj. Mjeku i ka thënë mos pijë me duhan, por ai s’e ka lënë. Edhe pastaj ankohet. Dolën gjithë fushë, gra e burra.
Edhe pleqtë. Jemi gati japim gjithçka për Atdheun. Edhe jetën.
7. përd. kallëzues. mat. Shtojmë (kur mbledhim një numër me një tjetër). Dhjetë edhe dy. Katër edhe katër bëjnë tetë.
8. si em. ~, ~JA f. ~, ~ mat. Shenja e mbledhjes (+); plus.
EDHE <i>III pj.Përdoret për theksuar a për përforcuar kuptimin e një fjale, një togfjalëshi ose një fjalie. Edhe sot e kësaj dite. Edhe atje ai nuk hoqi dorë.
* Edhe qofte se… (edhe po qe se…. edhe në…. edhe sikur… ) përdoret kur tregojmë se diçka prapëseprapë do ndodhë, megjithëse ka rrethana e pengojnë atë. Edhe pse përdoret për lidhur një fjali varur lejore me fjalinë kryesore. Jo vetëm …, por edhe … shih te VETËM. Jo vetëm …, por edhe … shih te VETËM. Si… (ashtu) edhe… përdoret për lidhur dy gjymtyrë fjalie një fare ose dy fjali krahasohen ndërmjet tyre.

Reklama