Home » Shqiptaro-amerikani që beson në ëndrrën shqiptare

Shqiptaro-amerikani që beson në ëndrrën shqiptare

“Jam krenar jam shqiptar” këtë fjali e thotë me plotë krenari amerikano-shqiptari Christopher Gjon Tushaj duke bërë njëkohësisht me duar shqiponjën me dy krena. Edhe pse ai ka një fjalor pakëz cunguar gjuhën shqipe, megjithatë shqiptimi i fjalëve i dalin pastër, njëlloj si dashuria e tij ndaj Shqipërisë cilën e shfaq hapur kudo. Edhe pse venat e tij qarkullon gjaku i përzierë i nënës amerikane dhe babait shqiptar, dashuria e tij për shqiptarinë ndjehet menjëherë kur bisedon me , tranmseton Gazeta Online Veriu.info.

I lindur dhe rritur Catskill Nju Jorkut ShBA-së, gjenerata e tretë e familjes ishin shpërngulur fillimisht nga Puka e Shqipërisë për Kosovë, konkretisht fshatit Binqë Vitisë, për marrë pas rrugën e largët përtej Atlantikut e për jetuar “Ëndrrën Amerikane” ShBA.
Christopher cilën miqtë e tij e quajnë Kris, vazhdon kultivoj e ruaj traditat shqiptare, plisi i bardhë dhe çiftelia nuk mungojnë vendin ku ai jeton, ato ai i ruan me fanatizëm sepse vetëm kështu mund shuaj një pjesë etjes tij, e qenit shqiptar. 32 vjeçari amerikano-shqiptar po ndjek studimet Universitetin e Tiranës Shqipëri.

Tushaj Shqiptaro-amerikani që beson në ëndrrën shqiptare

I pyetur se si është e mundur ai këtë një ndjejnë aq fortë për një shtet tjetër ku nuk është lindur e rritur dhe i cili është me mijëra kilometra larg, ai tregon se dashurinë dhe zakonet e shqipes i ka trashëguar nga familja, veçanti gjyshes tij 83 vjeçare Maria.
Si fëmijë jam mësuar ta dua Shqipërinë, ndonëse ajo gjendej larg me mijëra kilometra tëra, zemrën dhe shpirtin tim ajo ishte pranë dhe zinte një vend pazëvendësueshëm. Malli për Shqipërinë ka shtyrë ndjek edhe studimet kryeqytetin shqiptar”, shprehet Krisi. bisedë e sipër me mbi traditat shqiptare, ai nxjerrë nga çanta e tij e shpinës një libër profesorit japonez, Kazuhiko Yamamoto, cilën e tregon me pasion plotë duke vazhduar lavdëroj traditat dhe zakonet e pasardhësve Ilirëve.

Krisi ka kohë po orvatet shumë marrë pasaportën shqiptare, ndonëse pasaportën cilën e posedon është shumëherë e fuqishëm se ajo me shqiponjë dy krenare. Për ta bërë këtë ai kishte kërkuar dokumentet e shumta Bashkinë e Pukës Shqipëri, por kishte marrë edhe rrugën për Komunën e Vitisë Kosovë ku edhe kishte siguruar dokumentet e shumta paraardhësve tij cilët kishin jetuar këtë vend. gjithë këtë rrugëtim prej ShBA-së Shqipëri e Kosovë, ai tregon se është pritur vëllazërisht nga ata cilat zemra ju rrah për Shqipërinë. “Kudo shkeli mbi tokat shqiptare gjej shqiptarë cilët tregojnë dashurinë për vëllain e tyre shqiptaro-amerikan, veçanti janë shqiptarët e Kosovës ata tregojnë një dashuri edhe madhe për mua, kjo për faktin se unë përveç jam shqiptar jam edhe amerikan pasi nëna ime është nga Amerika, shteti i cili ka bërë shumë për shqiptarët e Kosovës”, vazhdon Krisi rrëfimin e tij.

Tushaj Shqiptaro-amerikani që beson në ëndrrën shqiptare

Ai tregon se ka vizituar edhe fshatin ku kanë jetuar gjyshërit e tij para shpërnguljeve, një fshat malor i cili është pothuajse i zbrazur dhe cilën shpie një rrugë e keqe e paasfaltuar e shpesh, pas shirave mëdha, është e pakalueshme me makina. Ai thotë se pikërisht atë fshat janë akoma themelet e Kullës familjes tij cilën me dëshirën madhe do ta rindërtonte, ashtu siç ishte para gati një shekulli. “Kulla duhet rindërtohet ashtu siç ishte. Jeta fshat duhet kthehet përsëri. Ne duhet punojmë për Shqipërinë e jemi krenar me atë çka kemi pasur dhe me atë çka kemi arritur edhe përkundër faktit se jemi përballur me vështirësi shumta kohët e ndryshme historisë, qoftë okupimit apo sistemeve jo demokratike. Ne i kemi treguar botës dashuria për atdheun i mund gjitha. Mbetet tek ne vazhdojmë me punë, Shqipëria jonë ka mundësi mira për tu zhvilluar. Një nga burimet mira pashfrytëzuar për zhvillim është agroturizmi”, shprehet Krisi duke vazhduar se është detyrë e secilit quhet shqiptar punoj për vendin.

Ndonëse qëndrova vetëm një ditë me shqiptaro-amerikanin, u binda se ky 32 vjeçar një ditë do ta jetoj ëndrrën shqiptare. Mustafë Mehmeti, Viti

The post Shqiptaro-amerikani që beson në ëndrrën shqiptare appeared first on Veriu.info.

Reklama