Home » Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteve

Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteve

Me shpejtësi, firmat e ndërtimit vijojnë punimet dhe po aq shpejt po ecin edhe shitjet.
zona caktuara kryeqytetit, çmimet e apartamenteve janë rritur 20-30%.
zonat e qendrës po blejnë pasurit, cilët nuk kanë nevojë për një kredi. dhënat e Bankës Shqipërisë treguan se kredia për 9-mujorin u rrit vetëm 3%…

 

Nga Ledina Loga

 

Tirana po lartësohet përditë, teksa ndërtimet vijojnë me shpejtësi. Firmat e ndërtimit pohojnë se shitjet po ecin me njëjtin ritëm, ndërsa pjesa e lakmuar e apartamenteve tashmë janë prenotuar. kantierin e firmës Kaso Group, firma ka përfunduar karabinanë e njërit prej tre objekteve ka projektuar Rrugën e Kosovarëve, lagjja cilën u është nënshtruar ndryshimeve mëdha.

Si interesuar për blerë një apartament atë projekt rezidencial takojmë Klausin, një djalë tridhjetat, prezantohet si inxhinier projekt. Edhe pse kishte shumë pak apartamente paprenotuara, inxhinieri tregon se çmimi për metër katror për apartamentet është 1800 euro, por la hapur mundësinë e negocimit varësi pagesës.

Sipas tij, rast se blerësi do kishte mundësi financiare për ta paguar apartamentin avancë, mund përfitonte një zbritje mirë. Duke qenë se pjesa e mirë e apartamenteve objektin e parë ishte shitur, ai na sugjeroi prisnim sa niste puna dy objektet e tjera dhe na siguroi se koha e pritjes nuk do ishte e gjatë, pasi punimet po ecnin shpejt se parashikimi i projektit.

Shumë pranë me projektin e firmës ndërtimit Kaso Group, një tjetër firmë ndërtimi. Eldino sh.p.k. po punon me njëjtin ritëm. Karabinaja ka përfunduar, ndërsa kompania po ecën me shpejtësi me instalimet dhe punimet e brendshme. Apartamentet këtë objekt, kushtonin rreth 100 euro lirë për m².

Inxhinieri na dha si çmim parë 1700 euro për metër katror, por edhe ky e la hapur mundësinë për negocim, varësi pagesës apo njohjeve mund kishim. Prej katalogut, kuptuam se edhe këtë objekt, shitjet kishin ecur me shpejtësi. Pjesa e madhe e apartamenteve ishin shitur. katet e fundit dhe orientuara drejtim Liqenit Artificial Tiranës ishte e pamundur gjeje një shtëpi paprenotuar.

Përballë me projektet e kompanive Kaso Group dhe Eldino sh.p.k., Gener2 po nis punimet për projektin Lakeview Residences, i cili do ketë pesë godina banimi, me 600 njësi. Burime nga kompania thonë se çmimet këto banesa do jenë nga 1600 deri 2200 euro/m² varësi pozicionit. Ndërsa për dyqanet, çmimet do variojnë nga 2500 euro/m² deri 6000 euro/m². Edhe pse projekti është ende fazë fillestare, kompania deklaron se ka pasur kërkesa dhe këto nuk janë kufizuar vetëm nga rezidentë Shqipëri, apo shqiptarët e diasporës, por kanë vënë re dhe interesim nga huaj.

 

Arsyet-e-shtrenjtimit-857 Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteveShtrenjtohen sërish apartamentet Tiranë, rritja varion 20-30%

Çmimet e apartamenteve Tiranë po shtrenjtohen sërish 15 deri 30%, sipas një vëzhgimi fundit bëri “Monitor” tregun e pasurive paluajtshme kryeqytet. Komunën e Parisit, kompania e ndërtimit Kika sapo ka nisur punimet kompleksin e tretë rezidencial, pasi ka përfunduar shitjet dy komplekse banimi po atë zonë. Sokol Kika, administrator i firmës ndërtimit, tha për “Monitor” se kompleksin e ri mendon aplikojë çmime shtrenjta, ku çmimi për metër katror do jetë rreth 1200 euro.

dy komplekset e para, çmimi për njësi për apartamentet e banimit ishte 900-950 euro për metër katror. Sipas Kikës, shtrenjtimin e çmimit për njësi kanë ndikuar kostot e larta ndërtim, cilat janë rritur për shkak taksave, kryesisht taksës infrastrukturës ( është rritur 8% çmimit shitjes, nga 4% e kostos ishte parë). Një tjetër taksë e pritshme nga 1 janari është kontributi prej 3% e sipërfaqes për krijimin e fondit për strehimin social. Rrugën e Kosovarëve, çmimi mesatar godinat e reja janë ndërtim është 1700-1800 euro për metër katror.

kompleksin po ndërton kompania Kaso Group, te Rruga e Kosovarëve, çmimi për metër katror godinën ka përfunduar si karabina është 1800 euro/m², por i diskutueshëm varësi pagesës. Shumë pranë godinave Kaso Group, është përfundim godina po ndërton firma e ndërtimit Eldino sh.p.k. Çmimi për metër katror këtë kompleks është rreth 1700 euro/m². I njëjti çmim është edhe për apartamentet ndërtim e sipër Alba Konstruksion, pranë Parku Olimpik.

Tendenca rritje e çmimeve është vënë re edhe zonat periferike. Kompania e ndërtimit Kontakt po ndërton aktualisht pranë zonës Ali Demit Tiranë, ku kanë planifikuar 33 godina banimi. Përfaqësues shitjes kompaninë Kontakt deklaruan për “Monitor” se tendenca e çmimeve shitjes apartamenteve Tiranë është rritje.

Aktualisht Kontakt po aplikon një çmim shitje prej 700 euro/m², duke qenë se janë ende fazën e hedhjes themelit, por shumë shpejt do dalin me një çmim prej 800-900 euro për metër katror. Arsyet kryesore përfaqësuesit e kompanisë ndërtimit Kontakt japin për rritjen e çmimit janë taksat e larta, cilat kanë ndikuar shumë rritjen e çmimeve, teknologjia e re po përdorin ndërtim, e cila edhe kjo është pjesë e kostos, si dhe kërkesa rritje për blerje apartamenteve.

Zyra e shitjeve e Kontakt tha për “Monitor” se zonën ku po ndërtojnë po blejnë kryesisht individë shtresës mesme. Blerësit kryesorë janë punonjës administratës dhe punësuar sektorin privat, si bankat. “Bëhet fjalë për çiftet e reja deri diku kanë konsoliduar ardhurat e tyre dhe kanë një punë sigurt”, – thotë përfaqësuesja e kompanisë Kontakt e pyetur për profilin e blerësve. Individët me ardhura larta janë përqendruar kryesisht Rrugën e Kavajës, ku aktualisht po ndërton kompania Arlis Ndërtim me 1200 euro/m² dhe Deliorgji me rreth 1450 euro/m², apo dhe zonën e Bllokut, Njësinë 5. këtë fundit, ndërtimet janë përqendruar Rrugën e Kosovarëve dhe pranë stadiumit “Selman Stermasi”.

 

Arsyet-e-shtrenjtimit-857 Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteve

 

Çfarë po i rrit çmimet

Ndërtuesit japin si arsye kryesore për rritjen e çmimeve taksat e larta, cilat pjesa e madhe e tyre i kanë transferuar te çmimi final për apartamentet, ku pas taksës ndikimit infrastrukturë, pritet nga 1 janari, ndërtuesit paguajnë edhe një taksë natyrë për strehimin social, për krijimin e fondit me 3% sipërfaqes totale ndërtimin. Sokol Kika thotë se, pavarësisht se u përpoqën ta negocionin vendosjen e kësaj takse nëpërmjet Shoqatës Ndërtuesve vend për vjeljen e saj një formë tjetër, nuk arritën një marrëveshje me qeverinë. Shoqata e Ndërtuesve ka kërkuar formë solidariteti paguajnë 1% shumë si tatimfitim, por nuk ka arritur një marrëveshje. Edhe përfaqësuesit e kompanisë Kontakt pohojnë se taksat janë arsyeja kryesore për rritjen e çmimit.

Përveç taksës infrastrukturës dhe taksës aplikueshme pas 1 janarit për krijimin e fondit për strehimin social, ndërtuesit shprehen shqetësuar edhe për tarifën mbi mbetjet inerte. Sokol Kika thotë se kostot për një metër kub dhe janë 2000 lekë. Enida Bezhani, përfaqësuese e Dhomës Amerikane Tregtisë, ku janë pjesë edhe një numër i madh kompanish ndërtimi, një forum organizuar nga Expocity Albania mbi sfidat e sektori, tha se kompanitë e ndërtimit janë shqetësuar lidhje me taksat. “Na ngrihen shqetësime mbi taksën e infrastrukturës ndërtim, taksa e ndikimit paguhet paraprakisht, duke krijuar një barrë për kompanitë. Nga data 1 janar, edhe ndërtuesit duhet kontribuojnë 3% për strehim social, kjo do sjellë një ngarkesë tjetër për biznesin, tha zonja Bezhani forum. Një tjetër shqetësim ajo ngriti është edhe taksa mbi lëvizjen e dherave, e cila rëndon kostot e kompanive ndërtimit.

Nënçmimi i valutave vend ka luajtur gjithashtu një rol shtrenjtimin e çmimeve apartamenteve. Prej shumë vitesh, pasuritë e paluajtshme vend shiten valutën euro. Arsyeja kryesore e përdorimit euro si valutë transaksionet e kompanive ndërtimit ka qenë qëndrueshmëria e euros tregun vendas. Euro përpara vitit 2016 këmbehej nivelin e 139-140 lekëve dhe kishte luhatje lehta për shkak efekteve sezonale, gjatë muajve verës dhe festave fundvitit. Për shkak vlerësimit euros, u përshpejtua edhe tepër gjatë 2018-s, kompanitë e ndërtimit patën edhe një zhvlerësim ardhurave tyre nga shitjet. Aktorët e tregut thonë se rritja e çmimeve ka qenë edhe pasojë e amortizimit zhvlerësimit valutës.

 

Arsyet-e-shtrenjtimit-857 Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteveQyteti i Tiranës dhe Durrësit vazhdojnë rriten

Ndërsa qytetet e tjera vend po zbrazen, Tirana dhe Durrësi janë rritje vazhdueshme. Familjet e reja po krijohen, edhe pse jo me njëjtin ritëm, dhe prurjet nga rrethet, janë një tjetër faktor po ushqejnë kërkesën për banesë vend. Pjesa e madhe e njerëzve kanë ndryshuar vendbanimin pesë vitet e fundit kanë lëvizur qendrat urbane, shumicën e rasteve, përfshin kryeqytetin, ose zonat përreth tij. Edhe pse lëvizjet e brendshme janë shumëdimensionale, është e dukshme se pjesa dërrmuese e flukseve migracionit brendshëm fokusohen drejt Tiranës dhe Durrësit, raporton INSTAT.

Sipas dhënave INSTAT, Tirana dhe Durrësi kanë migracionin neto brendshëm lartë, madje janë dhe qarqet e vetme me norma pozitive, përkatësisht 19,3 dhe 16,1 për mijë banorë. Norma bruto e migracionit mat prurjet e reja për çdo 1000 banorë, kur ka vlerë pozitive, ose largimet për çdo 1000 banorë, kur vlera është negative.

Nëse do flisnim terma përgjithshëm, 10 qarqe përjetojnë tepër flukse dalëse popullsisë tyre sesa hyrëse dhe si rrjedhim kanë një normë migracionit neto brendshëm negative, ndërsa nga ana tjetër, vetëm 2 qarqe, Tirana dhe Durrësi, flukset hyrëse tejkalojnë ato dalëse, pra rezultojnë me një normë migracionit neto brendshëm pozitiv. Nëse do gjykonim normat bruto migracionit brendshëm neto, do shohim se janë: Gjirokastra, Dibra dhe Kukësi qarqet me normë bruto migracionit neto brendshëm shumë ulët, respektivisht –34,3, -33,7, -25,8 për mijë banorë.

 

Tkurret ndërtimi zonat rurale

Tirana vijon t’i ngjajë një kantieri ndërtimi, ku diku rikonstruktohen rrugë dhe diku ngrihen kullat shumëkatëshe. Pas një periudhe gjatë ngërçi lejet e ndërtimit kryeqytet, firmat e ndërtimit, si ato operojnë prej vitesh treg dhe ato rejat dhe pa shumë eksperiencë, po ndërtojnë. Por, nuk po ndodh e njëjta gjë qytetet e tjera dhe zonat rurale. Shqipëria po përballet me një valë re emigracioni dhe popullsia po tkurret, veçanërisht jashtë Tiranës, dhe kjo ka ulur kërkesën për apartamente qytete dhe ka tkurrur ndërtimin zonat rurale. Përfaqësues nga industria e tullave vend tregojnë për “Monitor” se kërkesa nga zonat rurale për tulla ka qenë minimumin historik nga periudha kur kanë nisur operojnë treg.

Përveç uljes nevojës për zgjerim zonat rurale, operatorët industrinë e tullave vend flasin për një ngurtësim dhënien e lejeve këto zona, si dhe me zgjatje procedurave për dhënie lejes nga pushteti vendor.
Kompanitë veprojnë këtë sektor deklarojnë se janë vënë vështirësi për shkak tkurrjes kërkesave zonat rurale. Madje disa prej tyre kanë mbyllur fabrikat për periudha caktuara vitit. Për ta, ndërtimi i kullave shumëkatëshe nuk është i mjaftueshëm, duke qenë se edhe këto fundit, për shkak strukturës tyre fasadën e jashtme pjesën madhe e kanë mbuluar me xham.

Operatorët e tregut shpresojnë viti i ardhshëm, i cili është një vit zgjedhor, do rrisë kërkesën për produktet e tyre zonat rurale, për shkak rënies vigjilencës nga autoritetet. Ndërsa për sa u përket ndërtimeve, Tiranë ata shprehen se është situatë momentale dhe jo e qëndrueshme.

 

Shumë shitje, por kredia për banesë u rrit vetëm 3%

Nga kantieri kantier, menaxherët e shitjeve pohojnë se ecuria e shitjeve apartamenteve ka qenë e mirë. Pjesa e madhe e apartamenteve, veçanërisht ato katet e sipërme dhe pozicionuara, tashmë janë prenotura. Por me çfarë po financohen këto blerje?
dhënat nga Banka e Shqipërisë tregojnë se kredia për banesë për individët u rrit me 3% për 9-mujorin, krahasim me njëjtën periudhë parë.
Burime nga bankat tregtare thonë për “Monitor” se shuma mesatare e dhënë për shtëpi është 50 mijë euro. Individët me ardhura mesatare mund blejnë një apartament kushton rreth 100 mijë euro, ku metri katror nuk i kalon shumë se 1,100 euro. Ndërsa apartamentet e luksit, vështirë se mund financohen përmes kredive bankare.

Ajo çka vihet re nga dhënat e Bankës Shqipërisë është se kredia për banesë e dhënë monedhën vendase është rritur për 9 muajt e vitit me 10%. Stoku i kredisë lek është rreth 476 miliardë lekë. Kredia për banesë e dhënë monedhën e përbashkët europiane, ndryshe nga kredia lek, ka shënuar tkurrje lehtë gjatë këtyre 9 muajve, me 3% krahasuar me një vit parë.

Sipas aktorëve tregut, kjo ka ndodhur dhe për shkak zhvlerësimit valutave kryesore vend. Edhe kredia për banesë e dhënë dollarë, e cila ka një peshë vogël raport me totalin e kredisë, ka shënuar rënie për 9-mujorin. Muajt kanë pasur rritjen lartë kredisë për banesë sipas dhënave Shqipërisë janë shkurti, ku kredia u rrit me 4% krahasim me njëjtën periudhë një vit parë, si dhe muajt e verës qershori me rritje prej 3%, korriku dhe gushti me përkatësisht 4%. Vetëm 2 muaj vitit, prill dhe maj, rritja e kredisë për banesë ishte vetëm 2%.

Arsyet-e-shtrenjtimit-857 Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteve

 

 

 

The post Çfarë po ndodh me ndërtimin në Tiranë, pse po rriten sërish çmimet e apartamenteve appeared first on Revista Monitor.

Reklama