Home » Bullgaria, gati për Euron?

Bullgaria, gati për Euron?

fundmi, Bullgaria, shteti i varfër i Bashkimit Europian, miratoi draft-planet e buxhetit saj për vitin fiskal 2019

 

Drafti, mënyrë veçantë, kërkon rrisë pagat e nëpunësve publikë, duke përfshirë, edhe sistemin gjyqësor, rrisë ardhurat e qeverisë me 12%, ndërkohë shpreson se rritja ekonomike do arrijë 3.6% vitin e ardhshëm.

Këto masa kanë për qëllim rrisin besimin e Brukselit dhe investitorëve ndërkombëtarë Sofja është rrugën e duhur për t’iu bashkuar Eurozonës, cilën vendi shpreson hyjë “dhomën e pritjes” detyrueshme vitin 2019. Përpos përpjekjeve Bullgarisë për t’u paraqitur si një vend model sytë e Brukselit, Sofja ka ende shumë punë për bërë, për bindur Brukselin se është e përshtatshme për Euron.

fakt, zyrtarët e Bankës Qendrore Europiane (BQE-së) haptazi e shfaqën skepticizmin tetor vitit kaluar, kur vendosën kërkesa shtesë lidhur me kontrollin e inflacionit vend. Kërkesat ishin një goditje e ashpër ndaj Bullgarisë, sepse BQE-ja vuri pikëpyetje aftësinë e vendit për përmbushur kriteret për t’u bashkuar me euron.
muajin tetor, norma e inflacionit Bullgari arriti 2.7%, mbi inflacionin e harmonizuar prej 1.5% caktuar nga BQE-ja. Masat e fundit dyshuese BQE-së do zvogëlojnë perspektivat e Sofjes për t’u pranuar Eurozonë brenda një periudhe afërt.

Bullgaria ka rënë dakord lejojë sistemin bankar t’i nënshtrohet testeve stresit hartuara nga BQE-ja, përpara se pranohet sistemin e ERM II Eurozonës, dhomën e famshme pritjes, cilën shtetet anëtare përgatiten për t’u bashkuar me euron, duke u përpjekur kufizojnë maksimum luhatjet e kursit këmbimit. Sofja shpresonte bashkohej me ERM II, si dhe Bashkimin Bankar, deri korrik vitit ardhshëm. Pas ngjarjeve kohëve fundit, kjo periudhë kohore është hedhur seriozisht dyshim.

Përveç shqetësimeve reja mbi inflacionin, Bullgaria ishte jashtëzakonisht krenare i kishte përmbushur kriteret e Mastrihtit për adoptimin e euros. Monedha e saj, leva, ka qenë gjithmonë e lidhur ngushtë me euron, gjatë dy dekadave fundit, si dhe financat e saj publike janë gjendje mirë.

Megjithatë, anëtarët e ardhshëm klubit euros duhet bëjnë shumë se sa thjesht përmbushin kushtet financiare. Duke pasur parasysh çështjet aktuale strukturore rëndojnë Europën, zyrtarët e BE-së janë jashtëzakonisht kujdesshëm për shtuar një vend tjetër Eurozonë, i cili mund shtonte presionin mbi monedhën e përbashkët.

Ashtu si shumë vende anëtare bllokut e kanë qartësuar disa raste, qenët një anëtar i përgjegjshëm i Eurozonës kërkon edhe një luftë egër kundër korrupsionit, një çështje për cilën Deti i Zi po lufton shumë. vitin 2017, Komisioni Europian i bëri jehonë shqetësimeve tilla, duke u ankuar një raport-progresi mbi Mekanizmin e Bashkëpunimit dhe Verifikimit, i krijuar për luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar Bullgari, duke qenë se politikat e Sofjes deri tani kanë qenë pakta dhe joefektive këtë drejtim.

fakt, Bullgaria mban edhe titullin e padiskutueshëm shtetit anëtar korruptuar BE-së. Çdo vit, diku midis 14 dhe 22% e PBB-së Bullgarisë humbet nëpërmjet ryshfeteve shumta. Ky trajtim i dyfishtë jo vetëm e ka penguar Bullgarinë arrijë potencialin ekonomik, por ka bërë vendi krijojë një reputacion keq dhe diskriminues sytë e kompanive huaja, veçanërisht sektorin e energjisë.

Gjatë viteve fundit, distributorët e energjisë kanë hasur probleme mëdha me mjedisin rregullator Bullgarisë. Shembulli i fundit ndodhi korrik, kur Komisioni për Mbrojtjen e Konkurrencës (CPC) akuzoi sërish tre kompanitë e shpërndarjes energjisë elektrike vendit, kompaninë austriake EVN, kompanitë çeke CEZ dhe Energo-Pro, cilat përdorën pozicionet e tyre tregut për kufizuar tregtinë e lirë energjisë.

Për shpëtuar nga problemet me rregullatorin, CEZ u përpoq t’i shiste aksionet e saj Inercom, një kompani e vogël bullgare pretendonte se kishte lidhje me ministren e Energjisë, Temenuzhka Petkova. përgjigje akuzave se ajo do përfitonte personalisht nga kjo shitje, znj. Petkova kërkoi dorëhiqej nga posti i saj, por kërkesa u refuzua nga Kryeministri.

Por Komisioni për Mbrojtjen e Konkurrencës (CPC) e ndaloi Intercom nga blerja e aksioneve CEZ-it, megjithëse baza paksa dyshimta, përpjekjet e CEZ për dalë nga tregu bullgar dhe mjedisi i pafavorshëm krijoi këtë situatë nuk u konsideruan si humbje e një investitori. Sepse vërtetë, investitorët e huaj priren jenë parët largohen nga një vend kur sundimi i ligjit nuk respektohet, gjë tregon se investimet e tyre nuk janë sigurta këtë vend.

Rrjedhimisht, IHD janë pothuajse përgjysmuar nga 1.2 miliardë euro vitin 2015 682.8 milionë euro vitin e kaluar. gjysmën e parë vitit 2018, kjo shifër arriti 246 milionë euro, vetëm 0.5% e PBB-së Bullgarisë. këtë drejtim, nxitja e Sofjes për rënë dakord me kërkesat e reja BQE-së mund shihet si një përpjekje për lehtësuar frikën e firmave huaja mund jenë interesuara për investuar Bullgari.

Korrupsioni Bullgari është nivele aq larta sa Radosvet Radev, kryetari i Shoqatës Industriale Bullgare, paralajmëroi se remitancat nga bullgarët jashtë vendit tani tejkalojnë hyrjet e IHD-ve. Niveli i lartë i korrupsionit po përkeqëson edhe pabarazinë e pasurisë. Bullgarët pasur fitojnë shumë se tetë herë krahasim me bullgarët e varfër.

Bullgaria ka pagën mesatare ulët BE, rreth 575 euro muaj. Situata përkeqësohet sepse çmimet kryesore mallrave konsumit Bullgari janë pothuajse njëjtat nivele me ato vendeve tjera, do thotë se Bullgarisë i duhet urgjentisht krijojë edhe një shtresë mesme mbajë përpara zhvillimin ekonomik.
Nëse gjitha këto kritere nuk do përmbushen, është e qartë se hyrja Eurozonë nuk është një privilegj duhet t’i jepet shteti, vetëm sepse ai ka arritur stabilitetin fiskal.

Teksa tregu i përbashkët i monedhës përgatitet për sfida rëndësishme si një përballje buxhetore e pashembullt me Italinë, gjëja e fundit ai dëshiron është një anëtar i ri me mangësi shumta.

 

 

The post Bullgaria, gati për Euron? appeared first on Revista Monitor.

Reklama