Home » Ngërçi i biznesit të taksive elektrike

Ngërçi i biznesit të taksive elektrike

Makina elektrike shihet si zgjidhje ekonomike, ekologjike dhe investim për ardhmen. Me këtë moto, dy kompani Shqipëri ushtrojmë biznesin e taksive përmes flotave elektrike. Sipas tyre, ky biznes po sheh rritje, ndonëse ka disa probleme lidhen me mungesën e një projektligji rregullon dhe subvencionon bizneset apo konsumatorët marrin makina tilla, si dhe përgatitjen e një infrastrukture mirë për këtë kategori.

 

Nga Deada Hyka

 

Blerësit e zgjuar një automjeti e dinë se kosto reale e tyre përfshin shumë faktorë. Çmimi i blerjes është vetëm një prej tyre. Ato përfshijnë karburantin, interesin ( rastin e blerjes me kredi), siguracionin, taksat, mirëmbajtjen dhe kostot nga amortizimet. Duke ecur me hapat e teknologjisë, ekspertët pohojnë se një makinë elektrike është zgjidhja e mirë ekonomike, teknologjike dhe mjedisore.

Ndonëse Shqipëria është ende shumë prapa krahasuar me rajonin (aq shumë Europa) për tregun e makinave elektrike, interesi për to mendohet se po rritet. Aktiviteti i mirëfilltë i biznesit si ai i taksive elektrike po sheh rritje, ndonëse duke shkelur disa problematika. 2014-n, Tiranë, nisi puna për sjellë kompaninë e parë taksive elektrike dhe Jutbina Katana, administratore e Saytaxi, shprehet se tashmë kërkesa për këtë shërbim është e lartë. Sipas saj, fillim gjithë ishin skeptikë, nëse Tirana ishte gati për këto taksi dhe frika e dështimit ishte e madhe. flotën e tyre ka aktualisht 15 automjete elektrike, cilat janë shtuar vit pas viti.

Tiranë, duke nisur nga janari 2018, operon dhe Green Taxi, një tjetër shërbim taksie përdor vetëm makinat elektrike, infrastruktura për cilën nisi përgatitej 2017 nga e njëjta kompani me emër, Green Solution. Endrit Masha, administratori, pohon se aktiviteti i kësaj kompanie po zgjerohet. Flota aktualisht numëron 16 makina dhe thekson se, duhet shtohen burimet e energjisë posaçme për to. Gjithashtu, ka disa taksistë, cilët kanë blerë makina elektrike dhe e ofrojnë këtë shërbim jashtë këtyre kompanive. Sikurse edhe kompania Auto You, ka pjesë grupit Say Taxi, ofron flota edhe për taksistë individualë.

Një makinë elektrike karikohet një burim posaçëm energjie përmes një kablloje ato quhen stacione karikimi. Mjafton makina lihet karikim për 6 deri 8 orë dhe ajo është e gatshme përshkojë një distancë 150 deri 200 km. Zhvillimet teknologjike kanë sjellë dhe Fast Charger, një kabllo e posaçme, e cila e redukton kohën e karikimit plotë makinës 30 minuta.
Aktualisht Tiranë ka disa pika për karikimin e makinave elektrike, numërohen 10 tilla dhe 3 prej tyre automjetet mund karikohen dhe me Fast Charger.

 

Makina-elektrike-5-854 Ngërçi i biznesit të taksive elektrikePërgatitja e infrastrukturës

Thembra e Akilit këtë sektor Shqipëri është mungesa e infrastrukturës, por edhe e një projektligji rregullon sektorin. vitin 2014, për herë parë u sanksionua nevoja për krijuar stacione karikimi për makinat elektrike, një vendim Këshillit Ministrave.

Rregulloren e Zbatimit Kodit Rrugor u shtua si kërkesë vendosja e këtyre stacioneve brenda dy vitesh çdo zonë shërbimi – nënkupton pikat ku makinat furnizohen me karburant. Ndonëse ka kaluar shumë se tre vjet nga hyrja fuqi e këtij vendimi, vihet re se pikat ku makinat furnizohen me karburant nuk kanë stacione karikimi.

Aktualisht Tiranë ka disa stacione, por gjitha janë ndërtuar nga operatorët privatë taksive apo kompanitë shesin makina elektrike. tetor vitit 2016, Policia e Shtetit prezantoi 11 makina elektrike patrullimi Tiranë, një dhuratë e Operatorit Shpërndarjes Energjisë Elektrike, OSHEE. Stacionet e karikimit për këto makina u vendosën pranë Ministrisë Brendshme. Sipas informacioneve, 2018-n, këto makina u përdorën vetëm për patrullime brenda Tiranës. shtator vitit 2017, kryebashkiaku i Tiranës, Erion Veliaj, përgëzoi shërbimin e taksive elektrike dhe premtoi se shpejti Tiranë do përdoreshin edhe autobusët furnizohen me energji elektrike, cilët nuk e kanë nisur aktivitetin ende.

Bizneset e fushës taksive elektrike pohojnë për “Monitor” se kosto e lartë e karburantit vend dhe nevoja për një transport ekonomik dhe eficient, nxit shumë nevojën e flotave elektrike. Klientët shqiptarë, përkundrejt mendësisë, kanë nisur ndërgjegjësohen dhe kërkojnë gjithnjë e shumë taksi elektrike, pasi çmimi final bën diferencën.

Sipas aktorëve tregut, ka disa arsye pse makinat elektrike sot nuk janë pjesë e rrugëve një masë madhe. Disa probleme ende nuk janë zgjidhur, siç janë bateritë e rënda, koha e gjatë kërkojnë për karikim, çmimi i lartë dhe vështirësia për karikim. Sot teknologjia ka avancuar dhe është bërë diçka për t’i bërë makinat elektrike efikase, por Shqipëri po përshtatet me hapa ngadaltë.

Krahasuar me një vit parë, Loreta Hysa, administratore e Autoyou thotë se kanë trefishuar investimin për kullat e karikimit, kanë dyfishuar stafin teknik dhe atë shitjeve terren dhe janë duke ndërtuar një servis modern për diagnostikimin e automjeteve elektrike, i pari Shqipëri dhe Ballkan i pavarur nga një kompani mëmë e një marke caktuar automobilash.

Përkundër zhvillimeve, kompania Auto You administron, ka pasur vështirësitë e veta. Përpos mungesës legjislacionit posaçëm për zbatimin e elektromobilitetit, mungesës profesionistëve fushës, vështirësia e madhe mbetet mendësia, gjë për cilën janë duke punuar me fushata informimi publik edhe bashkëpunim me aktorë tjerë treg.

Për ardhmen, Loreta thotë se do kenë një bashkëpunim me kompaninë Electrify Albania, po shtron infrastrukturën e karikimit vend, nga Veriu Jug, duke u mundësuar klientëve përfitojnë tarifa preferenciale për shërbimin e karikimit. Tashmë gjithë përdoruesit e automjeteve elektrike mund karikojnë automjetet e tyre stacione shpejta (20-30 minuta karikim i plotë) Tiranë, Fier dhe Gjirokastër, duke u pajisur me një kartë RFID parangarkuar shërbimi.

 

Kosto e ulët

Për 100 kilometra, një makinë elektronike harxhon 12.7 kilovolt ose 150 lekë. Një makinë normale për 100 kilometra, harxhon rreth 14-15 litra karburant. Shembull: Një makinë elektrike e llojit Nissan Leaf kërkon 30 kWh energji për përshkuar një distancë rreth 160 km. Shqipëri, kjo kushton pak shumë se 420 lekë (1 kWh = 14 lekë). Një makinë me një motor mesatar, për njëjtën distancë do kërkonte rreth 15 litra karburant, me një vlerë prej afërsisht 2,500 lekësh (1 litër benzinë = 170 lekë).

 

Kosto ulëta

Është një zgjidhje e mirë ekonomike, teknologjike dhe mjedisore, kesh mundësinë lëvizësh me një automjet elektrik. gjendur dita- ditës nën efektin e emetimeve gazrave makinave me karburant, por edhe çmimeve karburanteve, makinat elektrike shihen si një zgjidhje e mirë. Sipas ekspertëve fushës, makinat elektrike janë edhe një përpjekje për ulur varësinë e ekonomisë nga hidrokarburet. Sa shumë automjete tilla jenë qarkullim, shumë oksigjen do ketë mushkëritë tona, pak ilaçe dhe shumë ardhura për familjet tona, argumentojnë aktorët e tregut.

Mjetet elektrike zakonisht kushtojnë shumë fillim se homologët e tyre fuqizohen nga nafta ose benzina, por pritet jenë lira se automjetet tradicionale deri vitin 2022, madje edhe sikur makinat tradicionale përmirësojnë eficencën e tyre me 3.5% për çdo vit, sipas një studimi botëror. gjitha makinat e reja me motorë djegie brendshme vijnë me një listë gjatë mirëmbajtjeje. Ajo përfshin ndërrim vaji transmisioni dhe ndërrim vaji-frenash, kandele dhe tela, rripa, ndërrim baterie, filtra ajri: gjitha rrisin shumë shpejt koston totale mjetit. Mjetet elektrike vijnë me kërkesa pakta mirëmbajtjeje dhe prandaj kostot e mirëmbajtjes janë shumë ulëta.

“Motori elektrik ka një pjesë lëvizshme, aksin, i cili është shumë i besueshëm dhe kërkon pak ose aspak mirëmbajtje. Kontrolluesi dhe karikuesi janë pajisje elektronike pa pjesë lëvizshme dhe kërkojnë pak ose aspak mirëmbajtje”, thuhet studimin fundit nga Laboratori Kombëtar i Idahos.

Enis Sheshi, drejtor i Monitorimit Elektronik pranë Ministrisë Drejtësisë dhe i specializuar fushën e makinave elektrike, pohon për “Monitor” se adoptimi i automjeteve elektrike nga shqiptaret është i lidhur ngushtësisht me tre faktorë: tendenca e tregut, politikat nxitëse nga qeveria, si dhe përfitimet ekonomike e mjedisore për vendin. “Vërejmë kontinentin e vjetër, kompanitë automobilistike, pjesën dërrmuese mjeteve hedhin treg për transport rrugor, vijojnë ta kenë me motorë me djegie brendshme.

këtë këndvështrim, konsumatori shqiptar është ngushtësisht i lidhur me tendencën e tregut europian, duke qenë se importet e automjeteve hyjnë vend, mbizotërojnë markat europiane. Edhe pse këto kompani, kanë bërë hapa konsiderueshëm kërkim teknologjik për motorë me burim pastër, janë shumë mbrapa prodhuesit amerikan Tesla, e cila është prodhuesja e madhe botë e makinave elektrike, por me shitje mëdha territorin amerikan. Pra, nëse do kemi një trend rritje Europë përdorimit këtyre automjeteve, gjë mendohet se do ndodhë shpejt, kjo do reflektohej edhe tregun tonë brendshëm”, – përfundon z. Shehi. Ai e vë theksin tek adaptimi i politikave nxitëse qeveritë duhet promovojnë rritjen e përdorimit këtyre mjeteve.

“Qeveria jonë këtë rast, duhet motivojë konsumatorin shqiptar, për përdorimin e automjeteve me energji elektrike, duke marrë masa ndryshme, natyrës financiare dhe fiskale. Duke mbështetur ekonomikisht gjithë ata qytetarë vendosin zëvendësojnë automjetet e tyre, përmes bashkëfinancimit (për shembull, dhënie inventiva x euro nga buxheti i shtetit me bankat e nivelit dytë, për blerjen e një automjeti tillë).
Taksa ulëta për bizneset adaptojnë automjete elektrike, për transportin e mallrave apo ofrimin e shërbimeve.

Ulje taksash për koncesionarët tregtojnë këto lloj mjetesh territorin tonë. Shembulli tipik është Norvegjia, e cila edhe pse është një ndër prodhuesit mëdhenj hidrokarbureve Europë, ka adaptuar politika çojnë gjithnjë e shumë rritje numrit automjeteve elektrike. Ka financuar ngritjen e stacioneve elektrike karikimit këtyre automjete (karikimi kryhet falas sepse stacionet e furnizimit me energji elektrike janë pajisura me panele diellore, cilat e prodhojnë vetë energjinë përdorin për furnizimin e automjeteve me korent”, – pohon ai. terma përfitimit ekonomik dhe mjedisor, z. Shehi pohon se çmimi i karburantit dhe shpeshherë, një karburant jocilësor, emetimet e cilit ndotin mjedisin, janë dy faktorët kryesorë pse ka ardhur koha e mjeteve elektrike.

 

E ardhmja

Sipas Bloomberg New Energy Finance, brenda një dekade makinat elektrike do jenë lira për t’u blerë krahasim me ato përdorin karburant. Nga 2021, kapaciteti për ndërtuar bateri tilla, do rritet për shumë se 10 milionë makina. Pjesa e madhe e tyre do vijnë nga Kina, Tajlanda, Gjermania dhe Polonia.

 

Makina-elektrike-5-854 Ngërçi i biznesit të taksive elektrikeBlerja e një makine elektrike Eurozonë

këto vende funksionon e njëjta valutë, por taksat dhe subvencionet ndryshojnë nga shteti shtet. Kjo shpie diferenca mëdha midis shteteve. Për lehtësi, do përdorim shembullin poshtë, por e njëjta linjë mendimi dhe krahasimi mund aplikohet shumë vende dhe me makina elektrike tjera si p.sh., Nissan Leaf.

Vëllezërit e vegjël MiEV–s mund blihen Gjermani për 15.454 €. këtë shtet nuk ka subvencione (stimuj) qeveritarë dhe TVSH-ja është 19%. Itali, me 22% TVSH, e njëjta makinë, website-n e Citroen kushton 30.690,50€. Diferenca e TVSH-së nuk e shpjegon se pse e njëjta makinë kushton shumë se dyfishi një vend.

Ka vende si Franca, ku blerësit e makinave elektrike përfitojnë nga qeveria subvencione deri 10.000 €. Francë, TVSH-ja është 20%, vetëm 1% shumë se Gjermani. Por aty, Citroen C-Zero kushton 26.900 € dhe mund shkojë deri 16.900€, falë stimulit qeverisë. Çfarë mund konkludojmë nga kjo? Me gjithë subvencionin e paguar nga paratë e taksapaguesve, Francë, C-Zero kushton shumë se Gjermani. Kjo do thotë se prodhuesit e makinave po marrin para duhet përdoren për bërë makinën elektrike lirë.

Ja pse ndoshta subvencionet financiare nga qeveritë për blerjen e makinave elektrike nuk janë gjëja e duhur. Kur ndodh kjo, prodhuesit e makinave thjesht bëjnë çmimet artificialisht larta mund përfitojnë nga subvencionimi dhe njëkohësisht mbajnë status quo – ; ndërkohë merren paratë e njerëzve për financuar përfitime personale. Shembulli i Kalifornisë është mbase i duhuri. Qeveria thjesht u kërkon makina elektrike prodhuesve, nuk u lutet dhe as paguan çmim lartë për to.

 

Makina-elektrike-5-854 Ngërçi i biznesit të taksive elektrikeA do jetë elektrike e ardhmja e makinës?

Numri i automjeteve elektrike qarkullojnë Europë arriti gjysmë milion 2017-n, me 150.000 njësi reja shitura gjatë vitit. Vendi europian me shumë njësi makinash elektrike vitin 2017 është Norvegjia (33.791, 17,2% e shitjeve totale vit), ndjekur nga Franca (30.921, 1,2%), Gjermania (28.493, 0,8%) dhe Britania e Madhe (14.681, 0,5%).

Këtë e bën ditur Shoqata Kombëtare Franceze për Lëvizshmërinë Elektrike. vitin 2017, numri i njësive reja automjeteve elektrike 100% Europë arriti 149.086, rritje me 43,9% krahasuar me 2016-n. Këto automjete përbëjnë 0,9% tregut ( 2016, ishin 0,6%). Për momentin, Europë qarkullojnë 501.798 automjete elektrike.

Edhe Holanda ka bërë hapa para, vend pestë me 8.000 njësi reja, 1,73% e shitjeve. Italia është pas me rreth 2.500 njësi reja, edhe pse rritje krahasuar me 2.000 njësi vitin 2016.

 

 

Ulje taksash dhe subvencione qeveritare

Shumica e qeverive vendore dhe lokale botë mundësojnë subvencione financiare për konsumatorët blejnë makinë elektrike. Çdo ME-je re marrë SHBA i jepet një kredit takse prej 2,500$ deri 7,500$. Sipas një studimi bërë nga kërkues Universitetit Kalifornisë, Davis, programi i taksës federale ka qenë arsyeja kryesore 30% e blerësve kanë marrë një ME. Shqipëri, aktorët e tregut kërkojnë përpilohet një projektligj për makinat elektrike, ofrojë lehtësi për konsumatorët ose bizneset.

 

Gjermania, 1 miliard euro për blerësit e makinave elektrike

Gjermania ka nisur 2016 një skemë stimuluese me vlerë rreth 1 miliard euro për siguruar shumë konsumatorë blejnë makina elektrike, teksa përpiqet përmbushë objektivin për sjellë 1 milion prej tyre rrugët e saj deri fund dekadës. Shpenzimet e stimujve, ngjashme me ato aplikuara disa vende tjera europiane, duhet ndahen mënyrë barabartë mes qeverisë dhe prodhuesve makinave, me qëllim për shitur një shtesë prej 400,000 makinash elektrike, referoi ministri i Transportit, Alexander Dobrindt. Kritikët thonë se gjenerimi i madh i energjisë elektrike për ngarkuar makinat me bateri do rrisë emisionet e dioksidit karbonit. Aktualisht Gjermania, tregu i madh i makinave Europë, ka rreth 50,000 automjete totalisht elektrike dhe hibride mesin e 45 milionë makinave lëvizin rrugët e saj. Sipas planeve, miratuara herët mesin e ministrave qeverisë dhe përfaqësuesve Volkswagen, Daimler dhe BMW, blerësit e makinave elektrike do përfitojnë një zbritje prej 4,000 eurosh, ndërsa blerësit e makinave hibride do përfitojnë një zbritje 3,000 euro.

 

Bullgari / 10 milionë euro investime dhe 300 vende reja pune një fabrikë makinash elektrike

10 milionë euro do investohen Bullgari nga prodhuesi kinez i makinave elektrike, Cenntro Automotive dhe SEVIC eMobility me seli Luksemburg, tha drejtori i Zhvillimit Biznesit SEVIC, Emil Yankov për SeeNews. Kompanitë do ndërtojnë një fabrikë për prodhimin e makinave elektrike Zonën Ekonomike Trakias pranë Plovdivit. Planifikohet , do punësohen 250 deri 300 punonjës. Investimi do bëhet brenda një periudhe trevjeçare. Bullgari, do prodhohen 60% e pjesëve për automjetet e vogla, ku do bëhet edhe montimi i tyre. Disa muaj parë, CEO-ja i Cenntro Automotive, Peter Wang, tha se ai planifikonte një ardhme afërt ta shndërronte këtë fabrikë Bullgari një qendër rajonale.

Automjetet nuk do jenë për publikun e gjerë, por do jenë veçanërisht për B2B. Kompanitë investitore janë duke negociuar këtë drejtim me Domino dhe Ikea mbarë botën. “Automjetet do jenë llojeve ndryshme, ku disa do shërbejnë për transportin e mallrave ftohta, disa për mbledhjen e mbeturinave dhe tjera për pastrimin e rrugëve”, thotë z. Yankov. Makinat do jenë 1.9 metra larta, 3.7 metra gjata dhe 1.4 metra gjera dhe mund mbajnë deri 500 kilogramë. varësi llojit baterisë, çmimi varion nga 15,000 deri 18,000 euro.

Ne jemi duke parë për krijimin e një bashkëpunimi edhe me një kompani lokale dhe pas tre vjetësh do jemi gjendje prodhojmë një produkt, do jetë tërësisht i yni”, shprehet z. Yankov. Ai shton se qëllimi i SEVIC eMobility është gjenerojë vlerë shtuar, nëpërmjet prodhimit një makine elektrike. Gjiganti i tregtisë elektronike Kinës Alibaba është ndër investitorët kryesorë Cenntro dhe këtë vit do marrë rreth 20,000 automjete elektrike.

 

INTERVISTA 1

 

Makina-elektrike-5-854 Ngërçi i biznesit të taksive elektrikeFlet Endrit Masha, administrator i Green Solution

 

“Qeveria duhet krijojë lehtësi për bizneset me makina elektrike”

 

Si ka qenë aktiviteti i kompanisë suaj nisje saj?

GreenTaxi ka filluar aktivitetin e saj me një flotë prej 10 makinash 100% elektrike dhe tashmë operon me 16 makina. gjitha makinat punojnë me elektricitet, çka ul shpenzimet mujore për shërbime rutinë, krahasim me makinat me lëndë djegëse. GreenTaxi operon Tiranë dhe qytetet pranë si Durrës, Kavajë, Elbasan, Krujë etj.
Fokusi kryesor: Për një qytet pastër dhe me pak shpenzime si nga ana jonë, e reflektuar edhe te konsumatori, duke paguar pak për një shërbim transporti.

Çfarë problematikash ka ky treg Shqipëri? A është zhvilluar infrastruktura siç duhet për t’i garantuar një ecuri mirë aktivitetit taksive elektrike?

Problemi kryesor është mungesa e një projektligji nga qeveria qendrore ose lokale. këtë projektligj, rastin konkret, do duhet caktohen lehtësi për makina elektrike si p.sh., parkim pa pagesë, ulje taksash apo lehtësi për blerjen fillestare një makine elektrike. Tjetër problematikë është mungesa e një projektligji nga qeveria qendrore apo lokale.

Infrastruktura pothuajse nuk ekziston. Qyteti dhe rrugët ndërurbane duhet pajisen me pika karikimi shpejta, gjë bëhet e mundur me anën e një projektligji.Të gjitha pikat e instaluara Tiranë janë kryer nga ana e kompanisë dhe kostoja e tyre është e lartë për përmbushur kërkesën.

Si është konkurrenca?

Mendoj se konkurrenca i bën mirë tregut shërbimit taksi Tiranë sepse rrit cilësinë e shërbimit. Kompanitë e tjera operojnë Tiranë kanë një flotë me djegie lëngshme dhe si rrjedhojë, edhe kosto e tyre detyrimisht është e lartë.
Motoja jonë për paguar pak duke përdorur një taksi elektrike është kundërshtuar ashpër nga kompanitë e tjera dhe shoqatat e taksistëve kryeqytet.

A është biznes fitimprurës?

Si çdo lloj biznesi mendoj fitimi varet nga strategjia ndjek secila nga kompanitë. Ne mendojmë se do kemi si avantazh faktorin kosto ulët për km.

Çfarë diference ka çmim një taksi elektrike me një taksi me karburant?

Për 100 kilometra kryera rrugë, kosto e Green Taxi është 110 lekë, ndërsa e një taksie me karburant është 900-1000 lekë.

Si e shikoni ardhmen?

Mendoj një ardhme shumë afërt, shërbimi urban përfshirë edhe taksinë, duhet operojë me flota 100% elektrike, pasi sjell ndikim pozitiv – qytet i pastër, qytet pak i zhurmshëm, kosto e ulët.

 

INTERVISTA 2

 

Makina-elektrike-5-854 Ngërçi i biznesit të taksive elektrikeFlet Loreta Hysa, administratore e AutoYou

 

“Mungesa e lehtësive nxitëse dhe mendësia janë dy sfidat e biznesit tonë”

 

Si ka qenë aktiviteti i kompanisë suaj ndër vite?

Kompanitë Say Taxi, Electrify Albania dhe AutoYou, janë pjesë e projektit Tirana Last Mile, i vënë jetë mundësojë zëvendësimin e modelit amortizuar transportit urban qytetarëve vendit, konkretisht, zëvendësimin e 80% makinave me motor me djegie brendshme, me makina elektrike.

AutoYou është e specializuar shitjen dhe implementimin e teknologjisë lidhur me mobilitetin elektrik. Kompania po ndërton infrastrukturën e kullave karikimit makinave elektrike Shqipëri, është Electrify Albania, pjesë e njëjtit grup (aktualisht ka kulla shpejta karikimi Tiranë, Fier dhe Gjirokastër) dhe Say TAxi është kompania ofron ndërlidhjen e ofruesve shërbimit taksi me flotë elektrike automjetesh dhe klientëve, me çmime ekonomike.

Puna ka nisur vitin 2014, ndërkohë makina e parë elektrike Shqipëri është shitur vitin 2016, automjet taksi. Nisi me biznesin taksi meqenëse është target grupi përfiton shumë nga kjo teknologji sepse ka edhe shpenzimet mëdha. Dy vitet e para ka qenë studim tregu dhe investime infrastrukturë. Aktualisht, kemi konvertuar 15 taksistë individualë Tiranës nën logon e Say Taxi. Ky është një proces ku shpenzimet operative kthehen investim. Ndërkohë aplikimi i sistemeve monitoruese mundëson dyfishimin e ardhurave duke funksionuar 24 orë. Ky model dyfishon ( disa raste edhe trefishon) rezultatin, krijon punësim dhe ul nevojën për shtuar automjete si pasojë e eficencës lartë përdorimit.

Taksistët e Say Taxi janë pronarë automjeteve tyre dhe nga punëmarrës, janë kthyer punëdhënës, duke punësuar edhe një taksist tjetër turnin e radhës, për funksionimin 24 orë shërbimit. Kjo rrit fitimin dhe eficencën. Teknologjitë smart lejojnë monitorimin dhe kontrollin e plotë automjetit çdo kohë nga punëmarrësi. Falë kësaj, është vërtetuar shërbimi taksi mundëson kalimin teknologjinë elektrike vetëm me shpenzimet operative, pa pasur nevojë për investim fillestar. Potenciali është 50% e taksive duhet rinovojnë licencën vitin e ardhshëm, ta bëjnë me automjet elektrik.

Çfarë problematikash ka ky treg Shqipëri?

Kryesisht probleme mendësie, sepse është e vështirë ndryshohet çfarë është konsideruar gjithmonë e mirëqenë, nuk funksionon ndryshe dhe mungesë lehtësish nxitëse nga pushteti vendor. shtete tjera europiane, ka lehtësi për karikim falas për dy vitet e para atyre blejnë automjete elektrike, rimbursim TVSH-je për individët, parkim falas çdo hapësirë parkimi për automjetet elektrike apo edhe financim deri 40% vlerës investimit për bizneset investojnë këtë fushë. Kjo do ta përshpejtonte këtë trend.

Electrify Albanian synon mundësojë stacione shpejta karikimi distancë 100 km nga njëri-tjetri. Aktualisht stacione shpejta karikimi (karikim i plotë për 30 min), hapura për t’i ofruar shërbim publikut, gjenden Tiranë (spitali Hygeia), Fier, (Karburant Elda, pranë qendrës Gold, Rruga Aulona) dhe Gjirokastër (Karburant Asr, rruga Gjirokastër-Janinë). Minimalisht makina elektrike ka autonomi 150 km, ndërkohë shumica prej nesh nuk kryejnë shumë se 19 km ditë. Teknologjia e makinave elektrike është përmirësim vit pas viti. Nissan Leaf, lider botëror i makinave elektrike për sa i përket raportit shkëlqyer kosto-eficiencë, ka arritur autonomi 380 km për Nissan Leaf 2018.

Si është konkurrenca këtë sektor?

Falë profilizimit tonë, ky është rasti kur futja e aktorëve tjerë treg vërtet na gëzon, sepse ndihmon përhapjen dhe fuqizimin e koncepteve elektomobilitetit. Auto You nuk është koncesionar i një brandi caktuar automjetesh, Kjo me zgjedhjen tonë, për t’iu përshtatur nevojave çdo klienti bazuar operacionet e përditshme transportit. Po ashtu jemi gjendje ofrojmë edhe shërbimet e pas-shitjes vend.

Ndërsa Say Taxi funksionon si një aplikacion ndërlidh ofertën me kërkesën. Praktikisht, çdo taksist i pavarur apo kompani taksish mund bëhet pjesë, si një mjet për t’u lidhur me klientët. Me planin tonë vjetor investimit infrastrukturën për stacionet e karikimit, Shqipëria do jetë vendi me infrastrukturën lartë, krahasuar me shtetet zhvilluara europiane dhe vendet nordike, duke përllogaritur raportin popullsi/m².

A është biznes fitimprurës?

Aktualisht është fitimprurës për klientët tanë, cilët kursejnë shpenzimet operative karburantit dhe mirëmbajtjes. Edhe tepër për bizneset operojnë flota mëdha. Kemi punuar me plane fizibiliteti edhe për biznese shpenzojnë 4 mln lekë karburante muaj dhe me makina elektrike mund shpenzojnë vetëm 400 mijë lekë. Dy vitet e para (2014-2016) për sjellë praktikën shqiptare teoritë e elektromobilitetit, infrastruktura dhe menaxhimi i kësaj teknologjie këtë fazë është i kushtueshëm për kompaninë, e ne jemi ende fazë investimi, qoftë për sjellë larmishmëri automjetesh dhe për shtuar stacionet e karikimit, edhe qytete tjera. Por, padyshim, është një biznes i qëndrueshëm dhe vitet vijim, pritet jetë edhe fitimprurës. Elektromobiliteti ka nevojë për profesionistë, sepse nisur nga ideja e fitimit abuzohet me funksionalitetin.

Si e shikoni ardhmen?

E ardhmja është vetëm elektrike! Ndërkohë Tiranë numërohen shumë se 50 automjete elektrike, Europë, numri i tyre ka arritur mbi 1 milion. Politikëbërësit e Bashkimit Europian prej kohësh kanë arritur marrëveshje për ulur ndotjen shkaktohet nga transporti me 35% deri vitin 2030, duke i ofruar nxitje zhvillimit makinave elektrike. Pritet pak se 20 vite, e vetmja dilemë do jetë se cilën makinë elektrike zgjedhësh dhe jo një makinë elektrike apo një me motor me djegie brendshme.

 

 

 

The post Ngërçi i biznesit të taksive elektrike appeared first on Revista Monitor.

Reklama