Home » Imazhi i pasurisë

Imazhi i pasurisë

Niveli i pasurisë 1% pasurve mund ketë arritur kulmin. Por, shumë vende pjesa e tyre e pasurisë ka rënë

 

Lee Shau Kee u shpërngul Hong Kong vitin 1948, një vit përpara se Partia Komuniste e Kinës merrte kontrollin, shkruan The Economist.
vitin 1976 ai krijoi kompaninë Henderson Land Development, e cila ndihmoi zhvillimin e ndërtesës lartë Hong Kong dhe ndërtimin e hotelit ku Edward Snowden tregoi sekretet e sigurisë kombëtare amerikane.

Sipas Forbes, sot, z. Lee renditet i 27-i listën e pasurve botë. Ai bashku me 26 njerëzit e tjerë pasur botë, kanë një pasuri shkon 1.39 trilionë dollarë amerikanë, shumë se e gjithë pasuria e gjysmës varfër njerëzimit. Ky lloj krahasimi midis pasurve dhe varfërve botë është analizuar edhe nga Oxfam, një organizatë bamirësie. Ajo bazohet renditjen e Forbes dhe raportet vjetore publikuara nga Instituti i Kërkimeve Credit Suisse mbi nivelin e pasurisë pasurve botë. Por saktësia e krahasimeve është e pasaktë dhe e pavërtetë.

Tony Shorrocks, autori kryesor i raportit Credit Suisse, është shumë i bindur se gjysma e varfërve botës zotëron pak se 1% pasurisë saj. Është e vështirë jepen vlera sakta. Gjithsesi, dhënat dhe shifrat janë duke u përmirësuar. raportin e Credit Suisse vitit kaluar, 1% e pasurve duket se pretendonte shumë se gjysmën e pasurisë botës. Por vlerësimet e reja dhe përmirësuara tregojnë se 1 përqindëshi i pasurve botë mund ketë arritur kulmin ose edhe mund ketë shënuar rënie. Midis viteve 2016 dhe 2018, 1 përqindëshi i pasurve shënoi rënie Brazil, Britani, Francë, Gjermani, Indi, Rusi, Amerikë, Kanada, Kinë, Itali dhe Japoni.

Për qenë pjesë e 1 përqindëshit pasurve botë, një individ duhet ta ketë vlerën e pasurisë neto mbi 870,000 dollarë amerikanë.
Dy pestat e këtij grupi janë Amerikë. kaluarën, kontingjenti i dytë i madh i pasurve globit ndodhej Japoni, por shifrat kanë ndryshuar, duke treguar se kontingjenti i dytë i madh i pasurve botës ndodhet Kinë. Akumulimi i shpejtë i pasurisë është dëshmi e ambicieve njerëzve si z. Lee.

Nëse do ktheheshim pas vitet 1970, ai i vuri kompanisë tij një emër skocez, vetëm për shkak reputacionit admirueshëm ndaj skocezëve drejtim mirëmbajtjes pasurisë. Por Kina, sot ka mbi 1 milion milionerë shumë sesa e gjithë Britania.

The post Imazhi i pasurisë appeared first on Revista Monitor.

Reklama