Home » Zgjedhjet lokale, Basha merr sërish në dorë listën e kandidatëve të PD

Zgjedhjet lokale, Basha merr sërish në dorë listën e kandidatëve të PD

Pavarësisht paralajmërimeve për një bojkot mundshëm zgjedhjeve lokale 2019 dhe katër kushteve pranuara deri tani nga mazhoranca për reformën zgjedhore, Partia Demokratike, subjekti politik i madh opozitë, ka nisur lëvizjet për zgjedhjen e kandidatëve për kryetar bashkie dhe këshilltarët bashkiakë.

partinë kryesore opozitë po zhvillohen dy procese paralele: Mbledhja e propozimeve për kandidaturat për zgjedhjet lokale si dhe zgjedhja e kryetarëve degëve dhe grupseksioneve, njësive bazë organizimit Partisë Demokratike.

Krahas zgjedhjes drejtuesve nivel vendor gjithë vendin, grupseksionet kanë nisur përgatitjen e listave me kandidaturat për kryetar bashkie dhe këshilltarë. Burime pranë PD thanë për Shqiptarja.com se lista me kandidatura do t’i paraqitet kryetarit Lulzim Basha, ndonëse sipas statutit ndryshuar PD, kryetari duhet qëndrojë larg këtij procesi.

Nga ana e tij, Basha, pas konsultimeve me rrethin e ngushtë PD, do përcaktojë përfundimisht emrat, cilët do t’i nënshtrohen një kalimi formal Kryesi dhe Këshillin Kombëtar. Ashtu si zgjedhjet e kaluara, ky proces, një fazë mëtejshme, kushtëzohet nga marrëveshja me partitë kryesore aleate për ndarjen zonave influencës, për t’u përfaqësuar me kandidatë. LSI dhe PDIU pritet propozojnë kandidatë për drejtimin e një pjesë bashkive, ndërsa partitë e tjera aleate do përfaqësohen vetëm me këshilltarë.

Kriteret për kandidatët

Kandidatët për kryetar bashkie dhe këshilltarë opozitës duhet plotësojnë disa kritere përgjithshme dhe veçanta. Sa i takon kritereve përgjithshme, kandidatët duhet kenë arsim lartë, integritet lartë moral, reputacion zonën e tyre, justifikojnë pasurinë me ardhura ligjshme, mos kenë patur funksione gjatë regjimit komunist, mos kenë qenë bashkëpunëtor ish-Sigurimit Shtetit si dhe mos jenë subjekte ligjit dekriminalizimit.

Ndërkaq, standardet dhe rregullat e tjera specifike do përcaktohen nga Komisioni i Integritetit dhe Etikës Partinë Demokratike. Kandidatët e propozuar nga grupseksionet do verifikohen nëse i plotësojnë apo jo dy grupet e kritereve. pas kryetari Lulzim Basha, bazë nenit 53, pika 13, shkronja ‘b’ statusi PD, ia kalon formalisht për miratimin Kryesisë PD vetëm kandidatët për kryetar bashkia, pasi kandidatë për këshilltarë miratohen sipas një tjetër procedure. Nga ana e saj, Kryesia, e cila ka drejtë për rrëzuar kandidatë propozuar nga baza, pasi aprovon listën, ia kalon për miratim Këshillit Kombëtar PD, bazë nenit 50, pika 12, shkronja ‘b’.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë