Home » “Vendimi për vizat sfidues për shkak të migrimit, s’ka të bëjë me skenën tonë politike”

“Vendimi për vizat sfidues për shkak të migrimit, s’ka të bëjë me skenën tonë politike”

Ministrja e Integrimit Evropian, Dhurata Hoxha, vlerëson se vendimi final për liberalizimin e vizave Këshillin e Ministrave BE-së është sfidues për shkak debateve migrimit dhe se nuk ka bëjë me mos unifikimin e skenës politike kosovare për dialogun me Serbinë Bruksel.

Hoxha ka deklaruar një intervistë për Ekonomia Online se hezitimet e Francës, Gjermanisë dhe Holandës nuk kanë bëjnë me Kosovën, por me gjendjen aktuale politike vendet e tyre, për debatin e ashpër rreth migrimit si dhe për shkak rritjes madhe partive djathta ekstreme.

Si Francë, si Gjermani është duke u zhvilluar një debat shumë i ashpër për çështjet e migrimit, Francë janë aspektet e sigurisë, pra çështjet e rritjes migrimit kanë shkaktuar sulme terroriste, sulme ndryshme cilat qytetari i Francës nuk po i dëshiron dhe po e vërejmë një debat ashpër Francë lidhje me këtë”, ka thënë Hoxha.

“Pra, është tërësisht çështje e brendshme e tyre, ndërsa Gjermani nuk ka pozicion, nuk ka as hezitim as jo hezitim, por nuk ka pozicion lidhje me çështjen e vizave për shkak se janë një fazë zgjedhore”, ka shtuar ajo.

tepër është debati i brendshëm po zhvillohet këto shtete, nuk po dëshirojnë votojnë asgjë do t’u jepte argument partive djathta rriten elektorat anën tjetër”, është shprehur tutje Hoxha.

Sipas Hoxhës janë shumë rëndësishme statistikat e publikuara fundmi nga “EUROSTAT”-i për personat kanë kërkuar azil vendet e BE-së, Kosova nuk bën pjesë as vendet e 30-ta.

Kjo gjithashtu është një argument shtesë për neve t’u tregojmë këtyre vendeve se Kosova nuk do përbëjë rrezik, Kosova nuk do ta keqpërdorë liberalizimin e vizave, e posaçërisht duke ditur faktin se nga ky hulumtim 83% e qytetarëve e dinë se çka do thotë liberalizimi, e dinë se është 90 ditë qëndrim brenda 6 muajve, nuk mundesh punosh, studiosh, jetosh këto vende, pra është vetëm vizitë turistike pa viza”, ka vlerësuar ministrja Hoxha.

Sipas saj, kjo tregon edhe përqindjen e madhe kthimit, do thotë qytetarët e Kosovës një mënyrë apo tjetër kanë arritur shkojnë dhe kanë kërkuar azil vendet e BE-së, 96% e tyre janë kthyer.

Këshilli i Ministrave mbledhjet e fundit për këtë vit do t’i mbajë tetor dhe dhjetor, por sipas Hoxhës duke i parë rrethanat po mbretërojnë Gjermani dhe Francë, nuk pritet vendimi merret tetor, por mbledhjen e dhjetorit.

“Çka kam bërë thirrje unë dhe kam kërkuar edhe nga ministrja e Punëve Jashtme e Austrisë edhe nga ministri për çështje evropiane e patëm vizitë Kosovë, gjatë Presidencës austriake përfundojë vendimmarrja”, ka bërë ditur Hoxha.

“Asgjë nuk është dorën tonë, është e gjitha duar e shteteve anëtare BE-së, mirëpo ne kemi kërkuar përshpejtohet dhe përfundojë procesi i vendimmarrjes deri fund këtij viti”, ka vlerësuar ajo.

The post “Vendimi për vizat sfidues për shkak të migrimit, s’ka të bëjë me skenën tonë politike” appeared first on INSAJDERI.

Reklama