Home » Dëmtohen bizneset

Dëmtohen bizneset

Oda Ekonomike e Kosovës (OEK) vazhdon ta shoh si shqetësuese vonesën për liberalizim vizave.

Sipas kryetarit OEK-ut, Berat Rukiqi, janë 56 për qind e bizneseve kanë pësuar dëme direkte nga mosliberalizimi i vizave, dhe kërkon mobilizim për shmangur vonesat e mëtutjeshme.

“Brenga e bizneseve është e vazhdueshme raport me liberalizimin. Kemi vazhdimisht probleme me vizat. 56 për qind e bizneseve kanë pasë dëme direkte raportet e tyre biznesore me vende caktuara BE-së për shkak mos liberalizimit vizave. Duhet gjithë shohim me këto shtete, cilat mund jenë skeptike, t’ju japim argumente fuqishme ky proces nuk është i dëmshëm se sa ka qenë Shqipëri, Maqedoni, Serbi dhe vende tjera rajonit. Është shumë me rëndësi ndodhë këtë vit, vitin tjetër vijnë rrethana tjera, por duhet ta mbajmë këtë atmosferë dhe mos japim ndonjë arsye për shtyrje mëtutjeshme,” është shprehur Rukiqi një intervistë për EkonomiaOnline.

Sipas tij, funksionimin e mirëfilltë këtyre bizneseve po ndikojnë edhe problemet politike dhe sundimit ligjit.

Derisa flet për zbatimin e Marrëveshjes Stabilizim Asociimit dhe tërheqjen e investimeve huaja, Rukiqi vlerëson se efektet e MSA-së nuk po shihen këtë periudhë dhe se dekadën e fundit kemi pasë dështime vazhdueshme tërheqjen e investimeve huaja.

Duke ditur problemet politike, dhe sundimit ligjit, mos funksionimin e duhur institucioneve sidomos vonesave miratimit ligjeve parlament ndikon minimizimin e efekteve duhura MSA dhe tërheqjen e investimeve te huaja. dekadën e fundit kemi pasë dështime vazhdueshme tërheqjen e investimeve huaja, cilat janë substanciale krijojnë efekte ose vlerë shtuar ekonomi. Nuk ka rëndësi aspektin statistikor sa po rriten, por duhet shihet edhe përmbajtja dhe struktura se sa kanë rritë vende pune, sa kanë rritë eksportin, sa kanë mundësu rritje mirëqenies,” vlerëson Rukiqi.

Ai thotë se kompani shumë vendeve Bashkimit Evropian janë interesuara për investime.

gjithë aktorët duhet ulen dhe krijojnë një vizion qartë se si t’i tërheqin investime. Vendet synohen për me nxitë investime si Gjermania, Italia, Franca dhe Austria. Kompani këtyre vendeve po shohin mundësi zhvendosen pjesë tjera ku mund ta shfrytëzojnë resursin e fuqisë punëtore, ose me një kosto i bënë këto produkte konkurruese tregjet e synuara,” deklaron Rukiqi.

Ai ka folur edhe për zonat ekonomike Kosovës, për cilat thotë se do krijohen kushte favorshme për këta investitorë.

Po shihet mundësia ndonjë zonë ekonomike kemi një far lloj partneriteti publiko-privat me përfshirje Odës, dhe gjithmonë duke tentu këto zona krijohet një pako e shërbimeve, një pako ligjore, një pako e stimujve fiskal financiar mundëson pastaj tërheqjen e investitorëve tillë, cilët mund ndikojnë edhe prodhim, punësim dhe eksport”, tha ai.

Investitorët vendor dhe huaj shpeshherë hasin mungesë fuqisë punëtore, duke theksuar faktin se ka shumë vende pune nuk po plotësohen, nga mungesa e vullnetit, numri i vogël i njerëzve, dhe mungesa e shkathtësive tek fuqia punëtore.

Sipas tij, tek kjo ndikon edukimi, infrastruktura ligjore dhe elementi i diasporës.

“Jemi interesun me pas rritje formalitetit, siguri punë, dhe numri i inspektorëve është një prej problemeve kyçe bizneseve. Duhet me tentu me bo procedura dhe legjislacion implementueshëm. kemi reflektim barabartë interesave punëdhënësve dhe punëmarrësve. Duhet qasje e barabartë për gjithë,” tregon Rukiqi.

Si shqetësuese Rukiqi përmend edhe pagën mesatare dhe diferencën ndërmjet sektorit publik dhe privat.

Rukiqi tregon edhe për përgatitjet për javën e CEFTA-s, dhe aktivitetet kryesore kësaj jave.

Kësaj here janë dy aktivitete kryesore. Panairi i prodhimeve vendore, prezantim para mysafirëve ndërkombëtar nga vendet e CEFTA-s. Forcimi i bashkëpunimit bizneseve rajonale bashkë me odat homologe gjashtë vendeve Ballkanit dhe Moldavinë do kenë bizneset fuqishme për krijimin e një sinergjie rajonale për tërheqjen e investimeve huaja dhe rritjes eksportit”.

Rukiqi vazhdon jetë një nga kritikët e procesit Berlinit, dhe krijimit tw Zonës Ekonomike Rajonale.

“Problemi qëndron tek mekanizmat po i krijon ky proces, sepse po funksionojnë ngadalë ose fare aspektin infrastrukturor. Shumë projekte shkojnë me vite studime fizibiliteti, pastaj kur vie koha e financimit, burokracia BE po vonon. Zona Ekonomike Rajonale ka një progres, por nuk ka vizion se ku do arrihet, se çfarë efekte do krijohen përmes Zonës Ekonomike Rajonale”, përfundoi ai.

The post Dëmtohen bizneset appeared first on Veriu.info.

Reklama