Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Reklama

Home » Shqetësuese, vetëm për tre muaj Kosovës i ikën 90 mjekë

Shqetësuese, vetëm për tre muaj Kosovës i ikën 90 mjekë

Vetëm brenda tre muajve, shumë se 90 mjekë kanë ikur nga Kosova. shqetësuar për këtë dukuri, profesionist shëndetësor kërkojnë nga institucionet e vendit krijojnë kushte punës. Përndryshe, sipas tyre, Kosova rrezikohet mbetet pa kuadër.

Largimi i kuadrit profesionit shëndetësor çdo ditë e shumë nga Kosova, për punuar vendet Evropiane, po merr përmasa serioze. Kryetari i Odes se Mjekeve Kosovës Pleurat Sejdiu, i tha Radio Kosovës se kjo do këtë pasoja për vendin.

“Brenda tre muajve shumë se 90 mjekë kanë shkua perëndim. Kjo është tejet shqetësuese, kjo është me gjitha barrierat ekzistojnë për udhëtim lirë edhe ne kemi frik se do arrijmë kur një mjekë dit, do largohet nga Kosova”, tha ai.

njëjtin shqetësim e ngreh edhe kryetari i Federatës Sindikale Shëndetësisë Kosovës Blerim Syla. Ai thekson se nëse institucionet e vendit nuk punojnë seriozisht këtë drejtim, atëherë Kosova do ketë probleme serioze.

Kemi shumë problem. Ne jemi duke punuar një strategji përbashkët edhe ministrin e shëndetësisë, qe ikjen e mjekeve ta kthejmë problem nacional. coftë se ne mund ta arrijmë këtë, atëherë ne mund ta ndalim këtë dukuri, përndryshe fluksi është dukë shkua rritje”, tha ai.

Por, sa humb një shtet kur kuadri i përgatitur mjekësor largohet nga vendi, Dr Pleurat Sejdiu shpjegon.

Një mjek i duhet minimum 14-të vjet përgatitet ofroj një shërbim si duhet specialistit. Janë qindra mijëra euro, po flas vetëm anën monetare dhe ai (mjeku) “ zhduket”, e pastaj do duhet edhe aq vite me e zëvendësua atë. E, a kemi kohë, jo nuk e besoj qe kemi”, tha Sejdiu.

Ndërsa, për dr. Haxhi Avdylin, njëherit anëtar i komisionit parlamentar për shëndetësi nga radhët e LDK-së, kjo situatë ka ardhur si pasojë e keq menaxhimit sistemin shëndetësor.

Edhe pse ne jemi me numrin me voglin mjekeve, mjek ka pa punë. Kjo tregon se ne nuk po dimë se cili mjek na duhet, cilët specializime duhet ndahen dhe kjo po na kushton shumë me humbjen e një potenciali madh mjekeve rinj, por edhe ikjes pjesës vitale shoqërisë”.

Projektligji i cili garanton rritjen e pagave për profesionistët shëndetësor ka kaluar Qeveri, dhe momentin e votimit Kuvend, mantelbardhet do marrin pagat me rritje. Kjo pritet rris mirëqenien  dhe dinjitetin e tyre, thuhet përgjigjet e Zyrës për Komunikim me Publikun Ministrin Shëndetësisë, dërguar Radio Kosovës.

The post Shqetësuese, vetëm për tre muaj Kosovës i ikën 90 mjekë appeared first on XL Press – Communications Media.

Reklama
Këtë e pëlqejnë %d blogues: