Home » Rajon / Studimi tregon se ndërtimi i gazsjellësit Eastring është i mundshëm

Rajon / Studimi tregon se ndërtimi i gazsjellësit Eastring është i mundshëm

Ndërlidhësi i gazsjellësit Eastring pritet rrisë sigurinë e energjisë rajonin e Europës Juglindore, duke e bërë edhe drejtë konkurrencën tregun e gazit.

Kjo mund përkthehet çmime favorshme për konsumatorët fundorë, tha zëvendëspresidenti i Komisionit Europian për Bashkimin Energjetik, Marosh Šefcovič, Bratislavë, gjatë prezantimit studimit fizibilitetit gazsjellësit Eastring, duke ofruar mundësinë e transmetimit direket nëpërmjet një rruge midis qendrave Perëndim BE-së dhe rajonit Ballkanit / Turqisë.

Studimi i fizibilitetit tregon se disa alternativa janë si teknikisht ashtu edhe ekonomikisht realizueshme, tha Rastislav Ňukovič, drejtori i përgjithshëm i operatorit tubacionit Eustream një intervistë dhënë për Euractiv. Studimi i fizibilitetit sugjeron krijimin e një rruge prej 1,208 km, ndërsa sipas vlerësimeve paraprake, çmimi pritet shkojë 2,6 miliardë euro.

Nëse projekti për tubacionin lidh Bullgarinë, Rumaninë, Hungarinë dhe Sllovakinë do marrë miratimin përfundimtar, ndërtimi mund fillojë vitin 2022, ndërsa gazsjellësi do bëhet funksional vetëm fillim vitit 2025. Rezultatet pozitive studimit fizibilitetit përfaqësojnë një moment shumë rëndësishëm zhvillimin e këtij projekti përbashkët, tha tej z. Ňukovič.

Ndërlidhësi do ketë një kapacitet prej 20 miliardë metra kub vit fazën e parë, pritet dyfishohet fazën e dytë.
Sipas studimit fizibilitetit, tubacioni do reduktojë varësinë e Europës Juglindore nga furnizimet me gaz rus dhe kërkesa e saj fillestare do shkojë afërsisht 12 miliardë metra kub.

Tomáš Mareček, kryetar i bordit drejtorëve Eustream, tha se do jenë kryesisht konsumatorët do përdorin tubacionin, i cili do përfshihet financimin e projektit nëpërmjet kontratave afatgjata, duke shtuar se një pjesë e shumës do mbulohet nga BE dhe pjesa tjetër nëpërmjet një huaje ose nga Banka Europiane e Investimeve ose nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim.

Edhe kompani si Eustream Sllovaki, FGSZ Hungari, Transgaz Rumani dhe Bulgartransgaz Bullgari, cilat janë gjitha pjesë e projektit, do japin kontributin e tyre.

The post Rajon / Studimi tregon se ndërtimi i gazsjellësit Eastring është i mundshëm appeared first on Revista Monitor.

Reklama