Home » Bullgari / Centrali bërthamor Belene, gëlltit 2 miliardë euro, pa asnjë dobi

Bullgari / Centrali bërthamor Belene, gëlltit 2 miliardë euro, pa asnjë dobi

Projekti për ndërtimin e një centrali dytë bërthamor Bullgari nga koha e komunizmit, është prag mbushjes 40-vjetorit. E megjithatë, një central i tillë bërthamor ende nuk është ndërtuar Bullgari.

Kryeministri Bojko Borisov, dikur e ka quajtur vendin e ndërtimit një “pellg”, por ky pellg është shndërruar tashmë një vrimë zezë financiare, e cila deri tani ka gëlltitur rreth 2 miliardë euro, pa asnjë dobi.

Një pjesë e madhe e këtyre parave shkuan për rindërtuar infrastrukturën e nevojshme për centralin e ardhshëm energjisë. shumë se 600 milionë euro u shpenzuan për dy reaktorët bërthamorë, cilët Rusia do t’i ndërtonte, gjë cilën ajo e bëri, por ky projekt u braktis nga
Asambleja Kombëtare Bullgare.

Pak ditë parë, u publikua lajmi se Gjykata e Arbitrazhit vendosi se Bullgaria duhet paguajë, me interes, edhe 32 milionë euro tjera kundrejt konsulentëve projektit, WorleyParsons, për shërbimet bërthamore. Vlera i shtohet 265 milionë eurove paguara tashmë kundrejt kompanisë.

Projekti i papërfunduar por tejet i ekzagjeruar, thuhet se do kushtojë rreth 10 miliardë euro. Ky projekt ka ndikuar nxitjen e polemikave dhe konflikteve midis politikanëve dhe kryesisht brenda industrisë energjetike.
Çështja është nëse Bullgaria ka vërtet nevojë për një central dytë bërthamor dhe cilat do ishin përfitimet e saj ekonomike rast se do ndërtohej.

Përkrahësit e ndërtimit këtij centrali shprehen se një periudhë nga 10 deri 15 vjet (sepse kaq është koha duhet për ndërtuar një central tillë), çmimi i energjisë elektrike Bullgari do rritet dhe se një çmim i ulët mund arrihet vetëm duke ndërtuar këtë central ri bërthamor.

Ndërsa sipas kundërshtarëve projektit, kapaciteti i ri bërthamor nuk mund jetë kurrë me kosto efektive, duke ditur sesa njerëz varfër ka vend dhe duke ditur sesa dobëta janë bizneset lokale. Gjithashtu, konsumi i energjisë elektrike Bullgari po pëson rënie dhe se stacionet termoelektrike klasike, centrali i vjetër bërthamor Kozloduy dhe burimet e ripërtëritshme energjisë do jenë plotësisht mjaftueshme periudhën afatmesme. Ata as nuk duken shqetësuar nga masat e vendosura nga BE-ja për kufizimin e prodhimit energjisë elektrike nga stacionet e
thëngjillit, për mbrojtur mjedisin.

Por ka edhe një arsye tjetër se përse ndërtimi i stacionit dytë energjisë bërthamore Bullgari mbetet i mbushur plot me probleme: kushtet autoritetet bullgare u vendosin investitorëve potencialë. Sipas tyre, termocentrali i ri duhet menaxhohet dhe drejtohet privatisht, ku qeveria bullgare do ketë vetëm një përqindje shumë vogël aksioneve. Centrali duhet funksionojë pa u mbështetur te ndihma dhe mbështetja e qeverisë bullgare.

Sipas argumenteve ekspertëve, asnjë vend tjetër botë nuk është ndërtuar deri tani ose funksionojë një central elektrik bërthamor, pa përfshirjen e qeverisë shtetit përkatës. Duke marrë konsideratë faktin se për momentin ka shumë pak interes nga investitorët këtë drejtim, autoritetet bullgare kanë nxjerrë shitje dy reaktorët bërthamorë dorëzuar nga Rusia. Por edhe për këtë duket se askush nuk ka shprehur interes.

Një opsion tjetër po merret konsideratë është këto reaktorë funksionojnë stacionin ekzistues energjisë bërthamore Kozloduj.
Kontradiktat, profesionalizmi i dobët, strategjia e paqartë e energjisë, konfliktet midis lobeve ndryshme, dëmet financiare vendi ka për paguar dhe shumat kolosale shpenzuara, janë gjitha epitete e përshkruajnë miri projektin e ndërtimit një centrali dytë bërthamor Bullgari. Prandaj edhe propozimi për një zgjidhje kësaj situate, duhet gjetur sa shpejt.

Dhe këtu nuk bëhet fjalë për një zgjidhje një nivel ekspertësh ku inxhinierët, projektuesit dhe ndërtuesit janë plotësisht aftë për ta dhënë atë fushën e tyre, por një zgjidhje sektorin politik. Pikërisht, dhënia e një zgjidhjeje këtë drejtim është shumë e rëndësishme, duke ditur sasitë e mëdha fondeve publike tashmë kanë shkuar për ndërtimin e këtij projekti, fatkeqësish nuk ka pasur asnjë përfitim për vendin.
Është e qartë se gjërat nuk mund zgjidhen vetë. Shpenzimet e pakuptimta dhe vlera shumë larta duhet përfundojnë sa parë jetë e mundur dhe mbi gjitha, mbrohen interesat e vendit dhe çdo qytetari tij.

The post Bullgari / Centrali bërthamor Belene, gëlltit 2 miliardë euro, pa asnjë dobi appeared first on Revista Monitor.

Reklama