Home » Haziri: Borxhlinjë më të mëdhenj në tatim në pronë janë operatorët ekonomik

Haziri: Borxhlinjë më të mëdhenj në tatim në pronë janë operatorët ekonomik

Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri, duke folur rreth ndryshimeve mbi ligjin mbi tatimin pronë, tha se qytetarët e Gjilanit janë rregullt, ndërgjegjshëm dhe përgjegjshëm ndaj pagesave taksave komunale, por operatorët ekonomik janë borxhlinjtë mëdhen.

 Sipas tij, këta fundit duhet përgatiten edhe për masat shtrënguese pasi, siç Haziri, janë detyruar t`i ndërmarrim si komunë.

 Nuk lejojmë presione e as kushtëzime sepse shtetin askush nuk mundet ta pengojë. Operatorët ekonomik janë borxhlinjtë mëdhenj e jo qytetarët. Nuk jam ithtar i masave shtrënguese, por ne duhet ndërhyjmë dhe funksionojmë si shtet.Qytetarët mos kenë frikë sepse ata janë ndërgjegjshëm dhe përgjegjshëm. Ata kanë treguar korrektësi dhe i kanë kryer gjitha obligimet e parapara me ligj. Kemi bëjmë me masa popullore shtoj kreu i komunës”, ka thënë Haziri një debat organizuar nga klubi i gazetarëve “Beqir Musliu”.

 Zijadin Maliqi, drejtor për Financa, tha se ndryshimet tatimin pronë e obligojnë qytetarin jetë i kujdesshëm.

jemi qartë, ligjin e ka bërë Qeveria, e jo komuna dhe ne jemi detyruar ta zbatojmë këtë dhe çdo ligj tjetër. Ndryshimet e bëra janë afatet e pagesës tatimit pronë, herët ishte 31 qershori pjesa e parë dhe 31 dhjetori pjesa e dytë, kurse tani 30 prilli pjesa e parë dhe 30 shtatori pjesa e dytë. Ndryshimi tjetër janë kamatat dhe ndëshkimet”

” Ligji i vjetër ishte 1% kamata kurse tani është zvogëluar 0.56% kamatë mujore. Ndryshimi tjetër është tatimi i përshkallëzuar fillon zbatuari vitin 2019, tatimohen tokat e papunuara. Ankesat kanë qenë deri 30 prill tani janë 30 mars. Me ligjin e ri parashihet obligimi përmes përmbaruesve. Vërejtjet e fundit kanë dhënë efekt sepse është dyfishuar shuma e inkasuar. Nuk do ua mbyllim derën qytetarëve, përkundrazi do arrijmë edhe marrëveshje dhe do kemi bashkëpunim dyanshëm”, ka sqaruar Maliqi.

 

Reklama