Home » ContourGlobal: “Kosova e Re” ndërtohet edhe pa mbështetjen e Bankës Botërore

ContourGlobal: “Kosova e Re” ndërtohet edhe pa mbështetjen e Bankës Botërore

Qeveria e Kosovës dhe kompania fituese për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re”, “ContourGlobal”, thonë se nuk do zmbrapsen nga realizimi i projektit, pavarësisht deklaratave përfaqësuesve Bankës Botërore se nuk do ta mbështesin ndërtimin e një termocentrali ri me thëngjill.

Joseph Brandt, themelues dhe menaxher i kompanisë “ContourGlobal”, një përgjigje nëpërmjet postës elektronike, ka thënë për Radion Evropa e Lirë, se “Banka Botërore është e parëndësishme për ta përmbyllur projektin ‘Kosova e Re’ mënyrë suksesshme, një projekt ky, sipas tij, është kyç për ardhmen e furnizimit me energji dhe zhvillimin ekonomik Kosovës”.

“Roli i Bankës Botërore kurrë nuk ka qenë sigurojë financimin e projektit dhe deklaratat për këtë projekt nuk kanë asnjë ndikim këtë projekt. Ne, bashku me Qeverinë e Kosovës, jemi vendosur për ta vazhduar me projektin”, thuhet përgjigjen e “ContourGlobal”.

Po ashtu, Brandt, emër kompanisë, ka thënë se është i sigurt se do sigurohen fondet e nevojshme kohën e duhur, mënyrë ndërtimi nisë fillim vitit 2019.

Edhe ministri i Zhvillimit Ekonomik Qeverinë e Kosovës, Valdrin Lluka, një bisedë për Radion Evropa e Lirë tha se ka 10 vjet Banka Botërore ka qenë e angazhuar këtë projekt dhe se i tërë projekti është realizuar sipas standardeve kërkuara nga Banka Botërore.

Ai tha, po ashtu, se nga Banka Botërore nuk ka ardhur ende ndonjë dokument zyrtar dëshmon përfundimisht se nuk e mbështet projektin.

Megjithatë, gjatë takimeve me përfaqësues Bankës Botërore, këta fundit, ishin shprehur shumë favor të energjisë nga burimet alternative, duke e cilësuar atë si leverdishme. Por, burimet e energjisë alternative nuk i sigurojnë Kosovës prodhimin bazë energjisë elektrike, meqë ajo nuk posedon energji nukleare dhe as ujë mjaftueshëm.

“Energjia e ripërtërishme për Kosovën nuk bën zgjidhje, sepse po flasim për energjinë bazë vendit. Energjia e ripërtërishme asnjë vend botës nuk përdoret për energji bazë. Dhe, Kosova nuk mund jetë eksperiment, sepse nuk është vend i zhvilluar dhe nuk kemi financim pakufishëm”.

Për këtë duhet kemi kujdes ndërtojmë diçka është stabile dhe prodhon energji 24 orë shtatë ditë javë. Nuk mund prodhojmë energji vetëm kur ka kushte klimatike”, theksoi ministri Lluka.

mërkurën, presidenti i Bankës Botërore, Jim Yong Kim, ka thënë se ky institucion ka marrë një vendim prerë, mos vazhdohet më me qymyr.

Ne jemi detyruar nga aktet nënligjore Bankës (Botërore) shkojmë me çmimet ulëta dhe tashmë prodhimi i energjisë burimet e ripërtërishme është i lirë se sa qymyri. Pra, pa asnjë dilemë ne nuk do ta bëjmë një gjë tillë”, ka thënë Kim takimet vjetore Grupit Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar po mbahen Bali Indonezisë.

Tërheqja e Bankës Botërore nga përkrahja e Termocentralit “Kosova e Re” ishte një lajm i mirëseardhur për shoqërinë civile, e cila me vite tëra ka kundërshtuar dhe ka lobuar kundër këtij projekti, qoftë edhe duke u munduar ta bindë Qeverinë e Kosovës, apo duke lobuar kundër tek institucionet e Bashkimit Evropian dhe Banka Botërore.

Dajana Berisha nga Konsorciumi Kosovar i Shoqërisë Civile për Zhvillim Qëndrueshëm (KOSID), thotë se vendimi i Bankës Botërore për mos e përkrahur këtë projekt, rrezikon fillimin e ndërtimit, pasi, sipas saj, pas Bankës Botërore mund tërhiqen edhe institucionet tjera financiare.

Nëse Banka Botërore ka thënë jo, atëherë edhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim automatikisht do tërhiqet. Pra, mbeten burime tjera pasigurta ndoshta do mund investojnë këtë projekt”.

“Mirëpo, ne si KOSID i sigurojmë qytetarët ashtu siç kemi fituar betejën Bankën Botërore do fitojmë edhe beteja tjera rast se paraqiten financues dyshimtë për këtë projekt është jo mirë zhvillimit ekonomik Kosovës ”, tha Berisha.

Ndryshe, fund vitit kaluar, Qeveria e Kosovës kishte nënshkruar marrëveshjen komerciale me kompaninë amerikane “Contour Global”, për ndërtimin e këtij termocentrali me kapacitet 500 megavat, i cili do kushtojë 1.3 miliard euro.

Përgatitjet për Termocentralin “Kosova e Re” projekt ky përfaqëson investimin madh huaj Kosovë, kanë filluara para një dekade.

Kosova ka shumë se 10 miliardë tonë linjit dhe si i tillë është vendi i pestë botë për nga sasia e këtij resursi. Thëngjilli digjet termocentralin “Kosova Adhe “Kosova B” shërben si burim kryesor për prodhimin e energjisë elektrike për tërë vendin.

 

/RADIO EVROPA E LIRE/

The post ContourGlobal: “Kosova e Re” ndërtohet edhe pa mbështetjen e Bankës Botërore appeared first on Revista Monitor.

Reklama