Home » Cila është gjëja e parë që shikon i porsalinduri sapo vjen në jetë?

Cila është gjëja e parë që shikon i porsalinduri sapo vjen në jetë?

Cila është gjëja e parë shikon i porsalinduri sapo vjen jetë?

Gjatë 2 javëve para pas lindjes, bebet i kanë pothuajse gjithmonë sytë e mbyllura. Vetëm pas fillojnë tregojnë interes ndaj objekteve mëdha.

Fëmija adhuron shikojë fytyrën e nënës si edhe gjoksin, si edhe objektet me forma rrumbullakëta cilat i japin ndjesinë e mirëqënies. Bebet e kanë përgjithësi zhvilluar shqisën e prekjes dhe nuhatjes, dhe pas do përmendim shijimin, dëgjimin, duke bërë shikimi jetë shqisa pak e zhvilluar…

BEBJA Cila është gjëja e parë që shikon i porsalinduri sapo vjen në jetë?

Një bebe 2-3 muajshe fillon shikojë edhe objekte një distancë i kalon 30 cm. Ai fillon njohë shtëpinë e tij si edhe zhurmat. këtë periudhë tek fëmija mund shfaqet një formë strabizmi, i cili është normal deri muajin e 8-9…

Një bebe 6 muajshe, sistemi i shikimit këtë moshë mund krahasohet me atë një rrituri, por ndërtimi fiziologjik i syrit përfundon vetëm moshën 12-vjeçare. Rreth muajit 6-7 fëmija fillon kuptojë se ajo shihet mund preket dhe merret dorë.

Pra këtë periudhë ai do fillojë luaj me lodrat e tij me muzikë, cilat mund ta kishin bërë atë kurioz edhë parë por nuk ka qënë gjendje t’i kapë. këtë periudhë përpiquni ta stimuloni zhvillimin e shikimit fëmijës duke përdorur sa shumë lodra me ngjyra.

Reklama