Home » A është instaluar dhe apo instalohet edhe më tutje mentaliteti vehabistë-sauditë i interpretimit fetar Islam në Kosovë?!

A është instaluar dhe apo instalohet edhe më tutje mentaliteti vehabistë-sauditë i interpretimit fetar Islam në Kosovë?!

Shkruan: Prof. Xhabir Hamiti

nga paslufta, publikisht kemi deklaruar se Kosovë dhe gjerë rajon ka filluar vrullshëm instalimi i frymës një interpretimi fetar Islamit, e cila është duke u mbështetur fuqishëm përmes donacioneve jashtme, kryesisht Arabisë Saudite dhe disa vendeve Gadishullit Arabik.

nga ajo kohë, kjo frymë e jashtme dhe ky ndikim jo është zvogëluar, por ditë e për ditë është rritur dhe po vazhdon me po njëjtin ritëm, për mos thënë edhe madh.

Aktualisht, janë mbi 80 studentë nga Kosova studiojnë për fenë islame qytete ndryshme Arabisë Saudite, dhe cilët pas kthimit tyre nesër do kërkojnë vend pune institucionet e BIK-së.
Është jo logjike dhe e pa mundur, ne t`i sanksionojmë individët por mos shkuarjen e tyre atje, apo edhe bëjmë përzgjedhjen e vendit nga ana e jonë se ku ata do duhej studionin, por gjithë atë mund bëjmë këtë drejtim është sugjerimi dhe këshilla e jonë e sinqertë dhe vëllazërore për ta.
Arabia Saudite është një aleat i fuqishëm i shumë vendeve mëdha dhe me ndikim botë, përfshirë edhe e vendin tonë, por ajo as nuk ka qenë dhe as nuk është as sot si një vend i vetëm ideal për studimin e Islamit.
Shumica e studentëve tanë, këtë vend vazhdojnë ta përzgjedhin për shkak bursave dhe akomodimit cilin ky shtet ua ofron atyre përgjithësi, dhe kjo fakt për ta është joshja kryesore, kurse një pjesë tjetër mendon se pikërisht atje është vendi i saktë ku duhet studiohet Islami për shkak shtrirjes dy vendeve shenjta ;Mekës dhe Medinës.

Është shumë e vërtetë , se nga gjithë këta studentë masovikisht po ia mësyjnë këtij vendi, ka prej tyre cilët i shpëtojnë ndikimit formës interpretuese fesë islame sipas versionit lokal pedagogëve sauditë, mirëpo nga përvoja e deritanishme tregon se shumica e tyre kanë rënë dhe vazhdimisht po bien nën ndikimin e ideologjisë ngurtë vehabiste –selefiste, cilët edhe pas kthimit tyre vend vazhdojnë besojnë se ajo është formë e vetme e pranuar dhe saktë e Islamit!.
Problemi tjetër kryesor i studentëve kthyer nga Arabia Saudite është poashtu edhe mosarritja dhe mosvigjilenca e tyre kohë, për bërë dallimin e Islamit nga kultura, zakonet dhe traditat e mishëruara me interpretime lokale fesë islame.

E mira mirës do ishte, për Islamin ardhmen studiohet vendin dhe rajonin tonë, dhe pse jo edhe universitet tjera botë cila janë hapura dhe tolerante ndaj mendimit dhe filozofisë islame përgjithësi.

Ndryshe, një ardhme afërt, instalimi i një mendimi dhe interpretimi ngurtë dhe jo tolerantë mësimeve islame vendin tonë do jetë i pashmangshëm, i cili si i tillë është treguar dhe po tregohet jo produktiv edhe vet vendin nga ku ka buruar, dhe cilin fundi vet regjimi i Arabisë Saudite ka filluar t`a ndryshojë, duke marr edhe masa konkrete këtë drejtim.

Arabia Saudite është një vend i cili fuqishëm ka mbështetur pavarësinë e vendit tonë, mirëpo për formën dhe mënyrën e interpretimit fesë islame është mirë na kursej tani dhe ta ardhmen, duke na lënë lirë rrugëtimin tonë drejtë kultivimit dhe zhvillimit mësimeve fetare islame, bazë rrethanave tona autoktone si dhe pozicionit tonë gjeografik dhe gjeopolitik.

The post A është instaluar dhe apo instalohet edhe më tutje mentaliteti vehabistë-sauditë i interpretimit fetar Islam në Kosovë?! appeared first on Veriu.info.

Reklama