Home » Serbia me ‘listë të kuqe’ kundër qytetarëve të Luginës

Serbia me ‘listë të kuqe’ kundër qytetarëve të Luginës

Përveç akademik Hivzi Islamit, autoritetet serbe nuk kanë lejuar hyjnë shtetin e tyre as qytetarë tjerë Luginës Preshevës, mbajnë pozita larta administratën e Kosovës. Edhe tre zyrtarë tjerë janë ndalur kufij me arsyetimin se janë një listë ashtuquajtur “kuqe” ua ndalon hyrjen vendlindje.

Kjo ndalesë ka shtyrë Ministrinë e Jashtme Kosovës kërkojë reciprocitet. Ndërsa analistët thonë se Serbia me këtë po e shkel Marrëveshjen e Brukselit.

Nuk është vetëm Akademik Hivzi Islami është ndaluar hyjë territorin e Serbisë. Siç duket Serbia po praktikon një masë tillë edhe për qytetarë tjerë janë nga Lugina e Preshevës, e Kosovë punojnë si zyrtar lartë institucioneve. Xhemail Halili, drejtor i prokurimit Kuvendin e Kosovës, thotë se një javë parë ai nuk u lejua shkonte vendlindjen e tij Preshevë, me arsyetimin se emri i tij është një listë autoritetet serbe e quajnë “kuqe”.

Ai thotë se e njëjta gjë u ka ndodhur edhe dy kolegëve tij cilët janë nga Lugina e Preshevës, por jetojnë Prishtinë, dhe se nuk kanë marrë asnjë shpjegim deri tani.

Nëse Bashkimi Evropian nuk ndërhynë për obliguar Serbinë respektojë marrëveshjet cilat vet i ka nënshkruar, atëherë Kosova do funksionoj mbi bazën e reciprocitetit. Kështu tha për RTK-në përmes telefonit Jetlir Zyberaj, këshilltari i zv/kryeministrit dhe Ministrit Jashtëm Behgjet Pacolli.

Sipas analistit Azem Vllasi, Serbia nuk po zbaton marrëveshjet e arritura Bruksel, duke i përmendur edhe rastet kur nga pala serbe janë ngritur aktakuza për qytetarë Republikës Kosovës.

Ndërsa për analistin Ymer Mushkolaj problemi qëndron te marrëveshja e nënshkruar me Serbinë, një marrëveshje sipas tij nuk është favor Kosovës, sepse është dashur fillim zbatohet parimi i reciprocitetit.

Edhe pse e cilëson vonshëm si proces, Mushkolaj thotë se vendosja e reciprocitetit me Serbinë do t`i kishte efektet e veta, dhe do t`i dërgonte mesazh Serbisë nuk mund t`i trajtojë kështu qytetarët kosovarë.

Ndryshe dje, Akademik Hivzi Islamit, i lindur Letovicë Bujanocit, i është refuzuar dy herë shkuarja vendlindje. Islamit nuk iu lejua shkojë Preshevë edhe 8 gusht, ndërsa familjarët e tjerë udhëtonin bashkë me u lejuan. Policia kufitare dy rastet nuk ka dhënë ndonjë shpjegim.

The post Serbia me ‘listë të kuqe’ kundër qytetarëve të Luginës appeared first on Veriu.info.

Reklama