Home » Prindër, mos i hidhni fëmijët në ajër asnjëherëe

Prindër, mos i hidhni fëmijët në ajër asnjëherëe

gjithë prindërit janë dijeni se fëmija nuk duhet goditet asnjë mënyrë, por ata nuk e kuptojnë se shkundurit është, gjithashtu, shumë i dëmshëm dhe shpeshherë i rrezikshëm edhe për vetë jetën e foshnjës.

Shkundja e fëmijëve ose e porsalindurve, paraqet një rrezik madh dhe disa raste mund çojë pasoja fatale për porsalindurin.

Tek fëmija i porsalindur, kockat e kokës janë shumë buta. shkundurit e foshnjës, bën truri lëvizë brenda kafkës lehtësisht dhe ndrydhet nga goditurit ashtin e kafkës. Sa e fortë jetë shkundja, aq mëdha mund jenë pasojat. Po ashtu, sa e vogël jetë mosha e fëmijëve, rreziku është aq i madh.

Tek porsalindurit, rreziku është shumë i madh për arsye se ende nuk u është zhvilluar muskulatura e qafës.

Shkundja shkakton ënjturit, gjakderdhjen e mundshme dhe presionin tru. Enët e gjakut dëmtohen, mund edhe pëlcasin, nervat dëmtohen dhe retina e syrit mund shkëputet, ose nervat optike gërvishten, gjë mund sjellë verbërinë e plotë. Gjendja klinike është alarmante dhe përfundimi mund jetë fatal.

Nëse flasim mënyrë përmbledhur, shkundurit e foshnjës porsalindur mund shkaktojë dëmtimet e mëposhtme:

Konvulsioni (spazma) vështirë kontrolluara ( përcëlluara me hemorragji intrakraniale);
Paraliza dhe lëndimi i syrit mund shkojë deri tek verbimi.

Lëndimi i trurit me pasoja akute si dhe me komplikime mund çojnë deri gjendje kome, e rrallë edhe deri vdekje porsalindurit.

Zhvillim i vonuar dhe ngecje psikomotore ardhmen.

Cila është arsyeja ndodh shkundja e foshnjës?

shumicën e rasteve, shkundja e foshnjës ndodh nga pakujdesia e njërit prind, ose shpesh nga pakujdesia e kujdestarit përpjekje për t’ia ndalur qarët foshnjës. raste rralla, shkundja bëhet e qëllimshme për pushuar qarët e foshnjës (kam qenë dëshmitar i një rasti tillë me përfundim fatal).

raste rralla, shkundja bëhet edhe nga motrat ose vëllezërit e tjerë. këto raste, përpos shkundjes kemi edhe trauma tjera tek foshnjat (pamje tmerrshme cilat ende i kam parasysh). punën time kujdesin intensiv, kam trajtuar një rast tillë një vajze 3-vjeçare ndaj cilës, procesin e shkundjes e kishin realizuar fëmijët tjerë. Arsye tjera, mund jenë edhe hedhja e fëmijëve ajër, ngriturit poshtë-lart ose luhaturit rreth, prindërit ua bëjnë foshnjave formë loje, pra, shkundja bëhet mënyrë paqëllimshme. Baballarët janë ata, shpeshti tentojnë t’i qetësojnë fëmijët e tyre, duke i hedhur lart, duke rrezikuar mënyrë direkte jetën e tyre.

Rastet me rralla ndodhin nga aksidentet apo lojërat e vrazhda zhvillohen me foshnjën, me qëllim qetësojnë qarët e foshnjës.

Lëndimet nga shkundurit, mund jenë edhe rezultat i vrapimit pakujdesshëm me porsalindurin duar, apo kërcimit poshtë e lart me foshnjën.

A mund ta parandalojmë sindromën e foshnjës shkundur?

Mos bëni asnjë veprim pakontrolluar me foshnjën tuaj para se keni siguruar mirë kokën e foshnjës.

Mos lejoni asnjëherë qëndrimin e foshnjës suaj vetëm me fëmijë tjerë vegjël.

Bëhuni vetëdijshëm për aktivitetet fizike mund shkaktojnë lëndime.

Kur e përqafoni, e ngitni apo e lëshoni foshnjën tuaj gjatë procesit gjidhënies, gjithmonë mbajeni me dorë nga pas kokën e saj.

Nganjëherë, fëmijët qajnë pa ndonjë arsye ose kur janë shumë lodhur, kurrë mos provoni ndalni qarët e tyre duke i shkundur nga poshtë-lartë. Kjo aspak nuk është mënyra e duhur e qetësimit foshnjës.

Fëmijët janë qenie brishta dhe pambrojtura. Kurrë mos shfrytëzoni shkundjen ndaj tyre qoftë për t’u shprehur dashuri, për ndonjë lojë me ta apo për ndonjë dënim ndaj tyre./FamiljadheShëndeti

Kliko këtu për t’u informuar me testin duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës ardhje është rregull.

The post Prindër, mos i hidhni fëmijët në ajër asnjëherëe appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama