Home » “Opinga” në Paris

“Opinga” në Paris

gjuhën shqipe shprehja “opingë” ka kuptimin përbuzës “i varfër, i skamur”. Mirëpo, si për kundërshtuar këtë nivel ulët fjalës, patrioti Nikolla Lako themeloi Paris gazetën “Opinga”, e cila u shqua për jehonën e saj kryeqytetin francez me ato pak numra botoi.

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave shkruan se qëllimi i parë i “Opingës” ishte informonte publikun perëndimor se populli shqiptar ekzistonte, se shqiptarët nuk ishin thjesht një “nocion gjeografik, jo komb”, se shqiptarët janë gjallë dhe kufijtë e Shqipërisë duheshin rivendosur dobi shqiptarëve.
Opinga1 “Opinga” në Paris
Siç ka ngjarë shpesh me organe shtypi bashkëkohore me “Opingën”, problemet e financimit bënë botimi ndërpritej shpejt.

fillim viteve ’20 shekullit shkuar, Lako deshi ta ringjallte gazetën, duke i dhënë tematikë përgjithshme dhe, kryesisht, kulturore dhe informative.

Për këtë arsye shtypi shpërndau këtë “Thirrje Opingës”, fondi i pasur i Drejtorisë Përgjithshme Arkivave e ka fotografi dhe publiku ka mundësi t’i shoh.
Opinga1 “Opinga” në Paris
Lako ishte 17 vjeç kur nxori shtyp gazetën “Shqipëria”, 1897. Ndërkaq, ishte drejtor i parë i Bibliotekës Korçës dhe themelues i Muzeut Shkencave Natyrës./ KultPlus.com

The post “Opinga” në Paris appeared first on KultPlus.

Reklama