Home » Makinat e luksit në qarkullim u shtuan me 28% më 2017

Makinat e luksit në qarkullim u shtuan me 28% më 2017

Viti 2017 ka shënuar rritje pazakonte makinave luksit qarkullim.

Ministria e Financave, e cila ka përfshirë taksim posaçëm këto automjete nga viti 2017 ka gjetur se numri i mjeteve luksoze qarkullimin është shtuar me 28 për qind vitin e kaluar.

vitin 2016 kur u mor nisma ligjore për rritjen e taksave ndaj makinave luksoze numëroheshin 5400 tilla, por vitin 2017 u shtuan qarkullimin edhe 1541 automjete luksi.

Si pasojë e këtij fluksi Ministria e Financave rriti ardhurat nga taksimi i tyre, duke grumbulluar rreth 58 milionë lekë nga 19 milionë kishte parashikuar.

Rritja e automjetëve luksit dy vitet e fundit nxiti vigjilencën e qeverisë, e cila ndërmori një sërë aksionesh 2016 -2017 ndaj mbajtëseve tyre me qëllim verifikimin e burimeve financiare me cilat ishin blerë.

Sipas deklaratave policisë shtetit kohën kur u bënë aksionet u gjet se shumë makina luksoze, “BMW X5”, “BMW X6”, “AUDI A6”, etj ishin trafikuara dhe pa dokumentacionin përkatës dhe përgjithësisht ishin futur nga pikat kufitare me Malin e Zi.

një fazë aksionit me 2016 u bllokuan rreth 20 mjete, por tej 2017 automjetet e luksit panë rritje shpejtë.

paketën fiskale vitit 2017 qeveria vendosi rrisë taksat për makinat e luksit, për automjetët mbi 7 milionë lekë.

Por nga janari i vitit 2018 kjo taksë paguhet nga automjetet me vlerë mbi 5 milionë lekë dhe me cilindrat mbi 3 mijë kubikë.

Ulja e kufirit çmimit për aplikimin e taksës makinave luksoze ume qëllimin për shtuar numrin e drejtuesve mjeteve paguajnë taksën.

Por teksa makinat e luksit janë shtuar, Shqipëria vijon jetë vendi europian me numrin ulët automjeteve për 1000 banorë, tregues ky tregon se niveli i jetesës vendin tonë vijon ketë një diferencë madhe nga kontinenti ku jemi pozicionuar gjeografikisht.

Sipas dhënave Eurostat vitin 2016, BE kishte mesatarisht 505 autovetura për 100 banorë, ndërsa sipas dhënave kombëtare INSTAT, Shqipëria kishte 420 mijë autovetura 2016 ose 146 automjete për 1000 banorë me një rritje te lehte nga viti 2015.

Gjithashtu sipas dhënave Nation Master Shqipëria, vijon ketë numrin ulët automjeteve për 1000 banorë edhe krahasim me rajonin, ku shihet se me 2016 Malin e Zi u regjistruan 309 makina, Serbi 288 autovetura për 1000 banorë dhe Bosnjë 2014 automjete për 1000 banorë.

The post Makinat e luksit në qarkullim u shtuan me 28% më 2017 appeared first on Revista Monitor.

Reklama