Home » “Kosova nuk mund të lidhet me statusin e Republikës Serbe”

“Kosova nuk mund të lidhet me statusin e Republikës Serbe”

Anëtari i presidencës boshnjake, Bakir Izetbegoviq, tha se nuk ka argumente sipas cilave çështja e zgjidhjes statusit Kosovës mund lidhet me statusin Republika Serbe.

Nuk ekzistojnë argumente juridike, as historike, as morale me cilat zgjidhja e marrëdhënieve Serbi-Kosovë mund ndërlidhet me Bosnjën dhe njësinë e saj Republika Serbe. Statusi i Bosnjë Hercegovinës dhe njësive saj është zgjidhur nga Marrëveshja e Paqes e Dejtonit,” tha ai për portalin boshnjak “Faktor”.

Izetbegoviq u shpreh se teza e kompesimit humbjes Kosovës me lidhjen e Serbisë me Republikën Serbe është e pranishme për një kohë gjatë, por sipas tij, tani është intensifikuar akoma dhe shumë, si rezultat i bisedimeve për zgjidhjen përfundimtare marrëdhënieve mes Serbisë dhe Kosovës.

Sipas tij kjo histori ka dy caqe. Njëra është afatshkurtër dhe tjetra afagjatë.

Izetbegoviq thotë se dimensioni i parë shërben për t’u trembur bashkësia ndërkombëtare për një destabilizim ri Bosnjë dhe Hercegovinës dhe Ballkanit, dhe këtë mënyrë marrë një zgjidhje favorshme për Serbinë çështjen e Kosovës.”

Ndërsa dimensioni i dytë, sipas tij, “shërben për përforcuar tezën se serbët pas humbjes Krajinës dhe Kosovës, diçka duhet marrin si kompensim, dhe presin për rrethana favorshme historike kjo realizohet – dobësimin e Bashkimit Evropian dhe NATO-s, duke e kthyer Serbinë Rusi.”

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë