Home » Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit

Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit

Pavarësisht tendencës për një stil ushqimi më të shëndetshëmpërgjatë viteve fundit, konsumi i sheqerit vend shënoi një rritje ndjeshme vitin 2017. Sipas dhënave nga doganat (comtrade) importi i sheqerit dhe konfeksioneve sheqerit 2017-n arriti 46 milionë dollarë, me një rritje prej 17% krahasim me vitin e mëparshëm (teksa nuk ka prodhim sheqeri vend, i gjithë konsumi sigurohet nga importi) . Ky është niveli i lartë i importit këtij produkti nga 2012-a. Pas këtij viti ishte konstatuar një ulje e konsumit sheqernave, linjë me kujdesin e shtuar për ushqimin dhe trupin u forcua tek shqiptarët. Por, 2017-a ka sjellë sërish një ndryshim kësaj tendence, teksa linjat e dyqaneve e lokaleve tregtojnë ëmbëlsira janë zgjeruar dhe janë bërë trend për konsumatorët.

dhënat zyrtare tregojnë se  dy shtete kryesoret nga importohet sheqeri janë Brazili dhe Ukraina, me përkatësisht 24% dhe 22% totalit.

Obeziteti rritje vazhdueshme

Shqiptarët kanë qenë shumë elegantë 10 vjet parë. dhënat e Organizatës Botërore Shëndetësisë,  prevalenca e obezitetit te rriturit Shqipëri arriti 21.6% popullsisë vitin 2016, nga 14.9% ishte ky tregues 10 vjet parë, 2006-n. krahasim me 2014-n, kur kishim prevalencën ulët rajon për sa i përket obezitetit, Shqipëria renditet tashmë vendin e tretë. vendin e parë me prevalencë lartë është Mali i Zi me 23.3%. dytët me normë lartë janë maqedonasit, ku sipas dhënave për vitin 2016, prevalenca e obezitetit ishte 22.4%. Ndërsa elegantët e rajonit janë boshnjakët me 17.9% dhe serbët me 21.5%.

Indeksi i Masës Trupore (BMI) përllogaritet duke pjesëtuar peshën e një personi kg me gjatësinë e tyre katror dhe është një tregues nëse personi ka një peshë shëndetshme apo jo. Nëse indeksi i masës trupore është mbi 25 tregon mbipeshë, mbi 30 tregon obezitet dhe mbi 40 tregon obezitetin patologjik.

Prevalencë e lartë për diabet

Niveli i standardizuar i vdekshmërisë nga diabeti Shqipëri vitin 1990 ishte 3.5 për 100,000 banorë, u shfaqur jashtëzakonisht i ulët, i cili mund shpjegohet me dietën e shëndetshme dhe aktivitetin fizik gjatë regjimit komunist. Por, dhënat e Institutit Shëndetit Publik tregojnë se vitin 2014, prevalenca e diabetit ishte rritur ndjeshëm, 16.8 për 100 mijë banorë.

A6DFFB10-478F-41BD-B948-A2E368E4017A Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit A6DFFB10-478F-41BD-B948-A2E368E4017A Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit A6DFFB10-478F-41BD-B948-A2E368E4017A Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit

The post Konsumi i sheqerit rritet ndjeshëm në vend në 2017, rreziku i obezitetit dhe diabetit appeared first on Revista Monitor.

Reklama