Home » Bizneset e huaja rrisin sërish transferimin e fitimeve jashtë, drejt niveleve rekord, por nuk e ndikojnë më kursin

Bizneset e huaja rrisin sërish transferimin e fitimeve jashtë, drejt niveleve rekord, por nuk e ndikojnë më kursin

Sipërmarrjet e huaja po transferojnë gjithnjë e shumë fitime këto dy vitet e fundit, duke iu afruar niveleve rekord arritura periudhën 2008-2010, kur kompanitë celulare kishin norma larta fitimi.

Sipas dhënave nga Banka e Shqipërisë, ardhurat dalëse investimeve (kryesisht transferimi i fitimeve) ishin 82 milionë euro janar-mars, me një rritje prej 4% krahasim me tremujorin e parë 2017. raport me dy vite parë, transferimi i fitimeve pothuajse është dyfishuar.

Banka e Shqipërisë thotë se nga shuma prej 82 milionë euro, 63 milionë euro ishte fitimi i riinvestuar dhe 19 milionë euro ishin pagesat e interesave.

Pas periudhës 2008-2010, fitimi i transferuar ra ndjeshëm, pasi rritja e konkurrencës dhe maturimi i tregjeve telekomunikacionit çoi tkurrjen e fitimeve dy operatorëve kryesorë celularëve.

tremujorin e parë 2013, transferimi i fitimeve ra nivele minimale prej 10 milionë euro, për filluar rritjen pas. Përmirësimi i aktivitetit bankave dhe rritja e kompanive koncesionare vlerësohen si arsyet kryesore kanë çuar këtë tendencë.

 

Nuk ka efekt te kursi

Transferimi i fitimeve operatorëve celularë ishte arsyeja kryesore e rritjes ndjeshme euros pas vitit 2009. atë kohë, transferimi vjetor i fitimeve ishte 300-400 milionë euro (niveli rekord është arritur 2009-n me 402 milionë euro, sipas dhënave Bankës Shqipërisë), duke bërë monedha e përbashkët kërcente brenda dy viteve nga 123 lekë rreth 140 lekë. ata kohë transaksionet ditore kursit ishin pak se 20 milionë euro, ndaj dhe shuma tilla e ndikuan aq shumë kursin, sa Banka e Shqipërisë i këshilloi kompanitë bënin konvertime graduale dhe jo gjitha shumat njëherësh.

Dy vitet e fundit, ndonëse transferimi i fitimeve ka ardhur rritje, ( vitin 2017 ai arriti gati 300 milionë euro dhe tremujorin e parë 2017 ishte nivelin lartë nga 2009 , kërkesa për valutë nga kompanitë nuk ka ndikuar forcimin e euros. Përkundrazi, euro është zhvlerësuar dy vitet e fundit. Sipas ekspertëve këmbimit valutor, arsyeja lidhet me rritjen e volumit ditor transaksioneve ( aktualisht vlerësohet rreth tre herë e lartë se atë kohë), si dhe me ofertën e shtuar euro vitet e fundit, vlerësohet se ka ardhur kryesisht nga kanale informale, pasi dhënat zyrtare bilancit pagesave nuk raportojnë rritje sasisë valutës hyrë Shqipëri nga burimet zyrtare.

Lexoni: “Zhgënjejnë” fondamentet; në tre muajt e parë hynë zyrtarisht 16 milionë euro më pak, nuk justifikojnë rënien e euros

trans-fitimet Bizneset e huaja rrisin sërish transferimin e fitimeve jashtë, drejt niveleve rekord, por nuk e ndikojnë më kursin

Burimi: Banka e Shqipërisë

trans-fitimet Bizneset e huaja rrisin sërish transferimin e fitimeve jashtë, drejt niveleve rekord, por nuk e ndikojnë më kursin

Burimi: Banka e Shqipërisë

 

The post Bizneset e huaja rrisin sërish transferimin e fitimeve jashtë, drejt niveleve rekord, por nuk e ndikojnë më kursin appeared first on Revista Monitor.

Reklama