Home » Rritet tensioni për arritjen e kompromisit të Brexit

Rritet tensioni për arritjen e kompromisit të Brexit

Kryeministrja britanike Theresa May është ende kërkim një kompromisi përsosur. Misioni i saj është i qartë: gjejë një mënyrë për bashkuar fraksionet ndërluftuese Brexit, partinë e saj para se largohen nga qeveria.

Zyrtarët e May-t do fillojnë punojnë mërkurën formulimin e një klauzole re legjislacionin po përgatitet për divorcin nga Bashkimi Evropian. Kjo klauzolë duhet marrë parasysh shqetësimet e Tories, mbi mundësinë e braktisjes bllokut pa një marrëveshje.

Rebelët u tërhoqën nga votimi kundër May-t parlament Londër martën, por vetëm pasi ajo bëri një thirrje dramatike minutën e fundit për t’i besuar asaj. Nëse ajo nuk arrin përmbushë premtimet e saj, May do humbasë vullnetin e saj mirë dhe do përballet me një reagim ashpër ajo nuk do jetë gjendje përmbajë, shkruan Bloomberg sipas burimeve saj.

Fronte shumëfishta

May po garon kundër “tik-tak” ka mbetur nga Brexit dhe betejën e saj e ka fronte shumëfishta. Britania e Madhe do largohet nga BE mars vitit ardhshëm, por bisedimet Bruksel janë duke vijuar, përpjekje për arritur ndonjë marrëveshje qartë. Progresi i ngadalshëm është pjesërisht për shkak se kryeministrja nuk bie dakord plotësisht edhe me vetë kabinetin e saj, lidhur me llojin e regjimit tregtar pas Brexit ata duan Britania ketë me BE.

Londër, Parlamenti po shqyrton pjesë thelbësore ligjit duhet miratohen mënyrë Britania largohet nga blloku pa shkaktuar kaos ligjor. Ligjbërësit e opozitës po përpiqen ndryshojnë draftin për lidhur Britaninë ngushtë me rregullat tregtare BE.

njëjtën kohë, May duhet shmangë zemërimin e grupit pro-Brexit, Tories, disa prej cilëve kanë kërcënuar se do përpiqën ta largojnë May nga detyra e saj si kryeministre, nëse ajo tradhton vizionin e tyre për një ndërprerje totale nga blloku.

Problemi për kryeministren është se ajo nuk mund t’i mbajë dyja palët lumtura. Një ministër pro-Brexit këmbënguli rebelët kishin humbur dhe paralajmëroi se nëse vazhdonin luftonin, rast se ata do arrinin një divorc me “asnjë marrëveshje”.

Nuk ka vend për gabim

Kryeministrija tani ka kohë deri premten hartojë një amendament ligjërisht papërshkueshëm nga kontestime shumta, për Projektin e Tërheqjes BE-së, i cili do jetë i pranueshëm për dyja palët.

Pro-BE Tories duan garanci se Parlamenti do jetë gjendje ndalojë qeverinë duke nxjerrë Britaninë jashtë BE-së pa një marrëveshje, qoftë se negociatat prishen Bruksel. May sakaq është duke rezistuar ndaj kërkesës, sepse ajo nuk dëshiron duart e saj lidhen’ gjatë bisedimeve.

Nuk ka kohë formulimi i tekstit kompromisit jetë i gabuar, sepse ndoshta do debatohet dhe votohet Shtëpinë e Lordëve hënën, sipas një zyrtari lartë qeveritar për Bloomberg.
Nëse kompromisi dështon, rebelët kanë ngjarë kthehen lëvizjen e tyre fillestare, gjë do mund heqë kontrollin e kryeministres mbi drejtimin e negociatave Brexit dhe t’ia dorëzojë atë Parlamentit, tha zyrtari duke folur me kusht anonimati.
Sido jetë, shanset po rriten Parlamenti marrë një peshë madhe mbi Brexit.
fillim këtij procesi, nuk kishim asnjë votim Parlament për marrëveshjen përfundimtare. Tani kemi një votim vërtetë dhe një mundësi për parlamentin ndikojë dhe miratojë marrëveshjen përfundimtare, “- tha një intervistë Nicky Morgan, një ligjvënës i profilit lartë pro-BE. “Por ka shumë punë për bërë, prandaj kjo nuk ka mbaruar ende”.

The post Rritet tensioni për arritjen e kompromisit të Brexit appeared first on Revista Monitor.

Reklama