Home » Pse Skënderbeu ishte faktor uniteti mes Shqipërisë dhe Greqisë

Pse Skënderbeu ishte faktor uniteti mes Shqipërisë dhe Greqisë

Aktivitetet shkencore mbajtura kuadër Vitit Mbarëkombëtar Skënderbeut, vazhdon ngjallë interes jo vetëm nga publiku por edhe nga studiues shquar huaj dhe shqiptarë prezantojnë për herë parë studimet e tyre shkencore, mbi vlerat e paçmueshme figura e heroit ka tejçuar shekuj letërsinë por jo vetëm.

Ndërsa për disa kjo figurë mbetet frymëzuese dhe simbol i lirisë dhe luftës ideale, për tjerë Skënderbeu mbetet hero jotipik për shkak karakterit dhe simbolikës ai mbart përtej kufijve.

Pas ligjëratës mbajtur sot nder figurës Skenderbeut, albanologu Titos Jochalas tha një prononcim për Agjencinë Telegrafike Shqiptare tha se ndjehet i nderuar është ftuar zyrtarisht nga kryeministri i vendit, për folur mbi veprën e tij albanologjike ”Skënderbeu historiografinë dhe letërsinë greke moderne”.
Viti-i-Skenderbeut.-ATSH-foto-Florian-Abazi-9-2 Pse Skënderbeu ishte faktor uniteti mes Shqipërisë dhe Greqisë
”Skënderbeu është një figurë e madhe jo vetëm për Shqipërinë por dhe për Europën. Kam konstatuar se shtatorja sot e Skënderbeut ka ende shpatën e tij diplomacisë ndoshta për bërë beteja tjera fitimtare për Shqipërinë dhe popullin e tij shqiptar”, – u shpreh Jochalas.

Ai tha se ”figura e Skënderbeut është simbol uniteti midis grekëve dhe shqiptarëve pikërisht e epiriotëve. Grekët e kanë vënë Skënderbeun si një figurë bashkoi grekët gjatë revolucionit kombëtar dhe si një figurë me fitoret kundër turqve, ka mbetur një simbol unik. Për këtë gjë heroi kombëtar ka emocionuar grekët dhe janë shumë libra janë shkruar deri sot cilat janë një thesar i unitetit ballkanik”.

fund albanologu Jochalas u shpreh për simbolin tonë se,”shqiptarët kanë figurën dykrenare ku një kokë duhet shohë Europë, ndërsa koka tjetër duhet shoh brenda vetvetes shqiptarët mos humbasin traditat, gjuhën, pra vlerat kanë sot shqiptarët”.
Viti-i-Skenderbeut.-ATSH-foto-Florian-Abazi-9-2 Pse Skënderbeu ishte faktor uniteti mes Shqipërisë dhe Greqisë
Konferenca Albanologjike është e ndarë tre sesione. Sesioni i parë nisi maj dhe përfundon 26 qershor. Sesioni i dytë gjatë muajve shtator dhe tetor. dy këto sesione i janë dedikuar ligjëratave gjata studiuesve ndryshëm kombëtarë dhe ndërkombëtarë. Dhe sesioni i fundit, ai i tretë, nëntor ku do publikohen dhe konkluzionet, teksa gjitha studimet dhe punimet do publikohen një moment dytë gjatë vitit 2019./ KultPlus.com

The post Pse Skënderbeu ishte faktor uniteti mes Shqipërisë dhe Greqisë appeared first on KultPlus.

Reklama