Home » Nxehti ekstrem: Rritet numri i pacientëve

Nxehti ekstrem: Rritet numri i pacientëve

Ngritja e temperaturave, si pasojë ka rritur edhe numrin e personave po kërkojnë ndihmë mjekësore.

Klinikë Emergjente gjatë ditës frekuentojnë deri 150 pacientë kërkojnë ndihmë mjekësore, derisa me ngritjen e temperaturave ky numër është rritur deri 250 sosh.

Kështu thotë Basri Lenjani, drejtor i kësaj klinike, sipas cilit, fluksi i ditëve fundit është rritur tek personat me sëmundje kardiologjike, gratë shtatzëna, personat me diabet, me hipertension etj.

“Kohët e fundit, për shkak rritjes temperaturave ka ndikuar rritjen e sëmurëve kronikë dhe ky numër arrin 5 deri ën 10 për qind shërbimet emergjente”.

Si individë shëndoshë, për t’ju përshtatur këtyre kushteve na duhen disa ditë, derisa sëmurëve kronikë, disa muaj. Andaj preferohet mos dalin diell, për shkak se kanë veprim negativ shëndetin e tyre”, thotë Lenjani.

Edhe Klinikën e Pediatrisë Qendrën Klinike Universitare Kosovës, numri i fëmijëve kërkojnë ndihmë mjekësore është rritur.

Muharrem Avdiu , pediatër thotë se kryesisht vjellat dhe diarreja janë simptomat fëmijët po preken ditëve fundit, për shkak ngritjes temperaturave.

këtë kohë e quajmë valë verore barkqitjeve. Kjo fillon qershor dhe zgjatë disa muaj. Fluksi ditor është impresiv qasjen e patologjisë brenda klinikë. Barkqitjet dhe vjellat janë evidente. Trajtohen dhe mjekohen te ne, dhe nuk gjendemi situatë pazgjidhshme”.

Nuk është situata alarmante, pasi ne presim këtë kohë fluks shtuar, meqenëse çdo vit kemi njëjtën situatë, tha Avdiu.

Ndryshe, temperaturat aktuale ditëve fundit kanë arritur deri 30 gradë celsius.

Tutje, Lenjani ka dhënë disa rekomandime për sëmurët kronikë.

Ne preferojmë sëmurit me sëmundje kronike jenë nën kontroll mjekut familjar dhe përdorin barnat e tyre, dhe me rekomandim mjekut familjar me ndonjë përkeqësim gjendjes shëndetësore, dërgohen nëemergjencë”, tha ai.

Profesionistët shëndetësorë gjithashtu kanë rekomanduar edhe për ata ngasin makinat duhet kenë kujdes, pasi për shkak temperaturave larta mund shkaktohen çrregullime përqendrimit, dhe për pasojë mund ketë shtim rasteve aksidenteve komunikacion. /Rel/

Reklama