Home » Norvegjia kërkon rritjen e trupave amerikane afër kufirit me Rusinë

Norvegjia kërkon rritjen e trupave amerikane afër kufirit me Rusinë

Norvegjia do t’i kërkojë Shteteve Bashkuara dyfishojnë numrin e trupave amerikane stacionuar këtë shtet, ndonëse një hap i tillë mund rrisë tensionet me Rusinë fqinje kanë thënë ministrat.

Ky hap i njoftuar nga ministria e Jashtme dhe e ajo e Mbrojtjes Oslo 12 qershor, vjen pas rritjes kujdesit mes shteteve kanë kufi Rusinë, pasi kjo e fundit ka ankesuar Krimenë nga Ukraina 2014.

Nëntë kombe gjenden përgjatë bregut lindor NATO-s kanë bërë thirrje javën e kaluar për rritje prezencës aleancës ushtarake rajonet e tyre, për shkak rritjes shqetësimeve për agresionin rus.

Rreth 330 trupa amerikanë pritet largohen nga Norvegjia fund këtij viti, pasi një kontigjent fillestar ka arritur këtë vend janar vitit 2017 për kryer trajtime për luftime kushte dimrit.

Ata kanë qenë trupat e parë huaj janë vendosur Norvegji, vend anëtar i NATO-s nga Lufta e Dytë Botërore.

Vendimi për mirëpritur këta trupa vitin e kaluar ka zemëruar Rusinë, pasi Moska ka paralajmëruar se mund përkeqësohen marrëdhëniet bilaterale me Oslon dhe përshkallëzohet situata anën veriore NATO-s.

Ministrja e Jashtme norvegjeze, Ine Eriksen Soereide, u ka thënë gazetarëve 12 qershor se vendimi për rritur prezencën ushtarake është mbështetur parlament dhe nuk përbën vendim për krijimin e një baze përhershme amerikane Norvegji.

Ajo ka thënë se Oslo do t’i kërkojë Uashintonit dërgojë 700 trupa ushtarakë duke filluar nga viti i ardhshëm, duke thënë se trupat shtesë do vendosen afër kufirit me Rusinë rajonin Troms.

The post Norvegjia kërkon rritjen e trupave amerikane afër kufirit me Rusinë appeared first on INSAJDERI.

Reklama