Home » Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Feti Salihu nuk e vuri pikëpyetje për asnjë sekondë kthimin vendlindje kur iu dha mundësia. fund viteve 70-a, diplomoi nga Fakulteti i Mjekësisë Universitetin e Prishtinës. pas, e kreu shërbimin ushtarak dhe pastaj praktikën mjekësore spitalin e Prizrenit. Dy vite pas diplomimit, ai hoqi dorë nga jeta qytet për t’u kthyer fshatin Bresanë, jug-perëndim Kosovës.

Gjashtëdhjetë vjeçari, hijerëndë shikim parë, është bërë një nga personat dashur këtij fshati. Katërmijë banorët e fshatit Bresanë, komunës Dragashit jugperëndim Kosovës, mbështeten dhe ia besojnë atij shëndetin e tyre.

FLM2018RuralDoctorB0010_Final Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Përveç punon Qendrën e Mjekësisë Familjare komunës Dragashit dhe klinikën e tij private, Salihu shkon derë për derë dhe u ofron pa kushte dhe pa pagesë ndihmën mjekësore atyre kanë nevojë urgjente për . Gjithashtu, e ndalin rregullisht rrugë e kafene për marrë këshilla shpejta mjekësore.

Doktori i vjetër i Bresanës, përpos konsultimeve zakonshme apo diagnostikimit problemeve shëndetësore, ka raste kur ndihmon gjatë lindjes dhe bën intervenime urgjente kirurgjike.

FLM2018RuralDoctorB0010_Final Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Ekipi mjekësor këtë fshat përbëhet kryesisht nga mjekët familjarë, infermierët si dhe një dentist dhe një farmacist.

Qendra e mjekësisë familjare fshatit është e pajisur me laborator bazik, një aparat ECHO, një defibrilator dhe një elektrokardiogram vjetër, pajisje këto, i përmbushin minimalisht nevojat e personelit. Megjithatë, doktorët thonë se nuk i kanë serumat cilat nevojiten për trajtimin e kafshimeve gjarpërinjëve, cilat janë shpeshta malet e Sharrit, veçanërisht gjatë pranverës.

Gjithashtu, fshati i madh i Komunës Dragashit ka dispozicion një auto-ambulancë për raste emergjente shumicën e kohës shërben për transportin e sëmurëve për qendrën spitalore Prizrenit. Këtë automjet e nget një shofer vullnetar.

FLM2018RuralDoctorB0010_Final Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Salihu e ka një asistent, infermierin 36 vjeçar Vehab Ramadanin, i cili ndihmon me mbajtje inventarit, si dhe e zëvendëson sekretareshën (bashkëshorten e Salihut) kur ajo nuk është punë. Ramadani gjithashtu ndihmon me dokumente, pret pacientë dhe performon procedura vogla mjekësore.

FLM2018RuralDoctorB0010_Final Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Salihu i ndante detyrat profesionale me një pediatër, por Qendra e Mjekësisë Familjare tani operon me dy doktorë dhe një dentist.

Qendra e Mjekësisë Familjare Bresanë, ka parë ndryshime prej kur Salihu filloi punën aty fund viteve 90-a, duke u rindërtuar krejtësisht pas luftës.

FLM2018RuralDoctorB0010_Final Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit

Pacientët e Salihut janë moshave ndryshme, prej foshnjeve sapolindura e deri te Muhamet Muhameti, i cili është 100 vjeç. Salihu gjithashtu kujdeset për një pacient i cili është koma për shumë se një dekadë.

Fshatarët nuk kanë mundësi shkojnë qendër Salihu i viziton shtëpitë e tyre. Mjafton ta thërrasin telefonin e tij mobil.

Në pushimet e rralla të tij, Salihu shpeshherë porosit kafe nga restoranti përballë që drejtohet nga vëllau i tij./K2.0

The post Mjeku që hoqi dorë nga jeta në qytet për t’u kthyer në fshatin Bresanë të Dragashit appeared first on PrizrenPress – Portal informativ.

Reklama