Home » Maqedoni/ Prodhuesit e tekstilit: Qeveria të mendojë për reformat në ekonomi

Maqedoni/ Prodhuesit e tekstilit: Qeveria të mendojë për reformat në ekonomi

Grupi i tekstilit (TTZ) dhe Organizata e Punëdhënësve Republikës Maqedonisë, një brifing me gazetarë, shpalosën pikëpamjet e tyre për zhvillimet e fundit industrinë e tekstilit, e cila sipas tyre rrezikon humbjen e mbi 5.000 punëtorëve, raporton Anadolu Agency (AA).

Ata thonë se si pasojë e pagës minimale miratuar dhe vendimit Gjykatës Kushtetuese për shfuqizuar normën e punës, disa investitorë huaj, tashmë janë larguar nga vendi.

Marijana Perkovska, kryetare e Klaster Tekstil tha se propozimi cilin ata e kanë dhënë, 50 për qind e kontributeve cilat do paguhen sektorët intensiv punës, orientohen drejtpërdrejt tek punëtori, me çka do përmirësohej situata këtë sektor, sepse rritja e pagave do joshte rinjtë përzgjedhin këtë profesion.

Ajo tha se disa kompani tashmë kanë mbyllur kapacitetet prodhuese, kryesisht investitorë huaj, cilët biznesin e tyre e kanë transferuar shtetet afërsi, ku ka një klimë mirë biznesit.

Kur si kompani detyroheni merrni kredi për paguar pagat, atëherë shihni se diçka nuk bën punë. Kompania përkundër punuarit minus, e ka patjetër punojë sepse prodhimtaria ka kritere dhe standarde ndryshe nga tjerët, siç është për shembull tregtia, e cila nëse nuk ecën punë mund mbyllet”, sqaroi Perovska, për shtuar se nuk kërkojnë përkrahje për pagën minimale por për paga larta cilat do t’i stimulonin punëtorët për rritur produktivitetin.

Kryetari i Organizatës Punëdhënësve Republikës Maqedonisë, Angel Dimitrov, nga ana e tij u ndal tek prodhimi i veshmbathjeve periudhën janar-prill këtij viti, i cili shënon ulje me 4 për qind krahasuar me njëjtën periudhë vitit kaluar, ndërsa prodhimi i lëkurës, shënon ulje me 6.3 për qind, nga shkaku i uljes numrit punëtorëve.

Ai kërkoi vëmendje madhe qeverisë, sepse siç tha, as importi-eksporti nukshumë për dëshiruar.

këtë periudhë, eksportet regjistrojnë 523 milionë dollarë ndërsa importet 86 milionë dollarë. Kjo do thotë se kjo degë është eksportues neto, është shumë e rëndësishme për mirëmbajtjen e bilancit pagesave Republikën e Maqedonisë”, tha Dimitrov. Ai sqaroi se industria e tekstilit, ka punësuar 35.000 persona./ AA

The post Maqedoni/ Prodhuesit e tekstilit: Qeveria të mendojë për reformat në ekonomi appeared first on Revista Monitor.

Reklama