Home » Kamp refugjatësh në Shqipëri? Rama: Është thjesht fantazi

Kamp refugjatësh në Shqipëri? Rama: Është thjesht fantazi

Kryeministri Edi Rama, një intervistë ekskluzive për agjencinë turke lajmeve Anadolu Agency (AA) ka folur për herë parë lidhur me raportimet e fundit mediatike për mundësinë e ngritjes një kampi refugjatësh apo qendre për trajtimin e luftëtarëve huaj Shqipëri.

Kjo është një fantazi”, tha Rama duke hedhur poshtë gjitha raportimet mbi këto tema. Kryeministri tha se këto pretendime nuk reflektojnë vërtetën dhe tha se Shqipëria ka ngritur një qendër e cila është një qendër studimore, programesh, analizash, ndërveprimesh kundër ekstremizmit dhunshëm dhe është propozuar zgjerohet një qendër rajonale, qendër ekselence ka bëjë me fenomenin e ekstremizmit dhunshëm dhe trajton rrugë ndryshme këtë fenomen.

Sipas tij kjo nuk ka bëjë asgjëkund me ndonjë koncept një qendre kuptimin e një qendre grumbullimi njerëzish dhe aq pak pastaj me “konceptin krejtësisht pavend dhe madje qesharak mbledhjes gjithë ish-ushtarëve ISIS-it (DEASH) këtë qendër”.

“Pra është thjeshtë një fantazi. Ndërkohë sa i përket një kampi refugjatësh funksion Bashkimit Evropian këtu Shqipëri dhe kjo është një fantazi. Unë as nuk e kam dëgjuar ndonjëherë artikuluar dhe as nuk e kam menduar ndonjëherë se mund ndodhë, ndërkohë Shqipëria ka qenë dhe mbetet gjithmonë e një bindjeje vendet e Bashkimit Evropian nuk mund ja hedhin topi njëri-tjetrit dhe ta lënë barrën e detyrimeve morale ka Evropa ndaj njerëzve ikin nga vendet e tyre për shkak kërcënimit jetës. Secili duhet marrë përgjegjësitë e veta dhe Shqipëria ka qenë e gatshme marrë përgjegjësitë e veta, për aq sa i takon. Ne nuk kemi pasur asnjë propozim për bërë diçka tillë dhe as nuk e kemi konsideruar një mundësi tillë. Jemi gatshëm bëjmë çdo gjë bashkë me tjerët dhe marrim pjesën na takon, por nuk jemi gatshëm bëjmë atë tjerët nuk duan ta bëjnë, duke qenë shumë pasur, duke qenë shumë fuqishëm se ne”, tha Rama.

Duke folur mbi perspektivën evropiane Shqipërisë, kryeministri Rama theksoi se është një proces i afirmuar shumë sesa me dekada kuptimin sipas tij prirja e Shqipërisë ka qenë një prirje natyrale drejt Evropës.

Nga ana tjetër nëse flasim konkretisht sot duhet jemi vetëdijshëm se nuk varet vetëm nga ne, se procesi i integrimit evropian është gjithmonë e i ndërlikuar dhe njëkohësisht i paparashikueshëm për shkak vetë turbullirave brendshme vendet e Bashkimit Evropian dhe erërave kundër zgjerimit dhe kundër vetë Bashkimit Evropian brenda disa vendeve rëndësishme anëtare. Kështu përsa na takon do vazhdojmë punën tonë, pasi për ne procesi i integrimit evropian nuk është një udhëtim për t’u spostuar nga Tirana Bruksel, por është një udhëtim brenda vetes për t’u modernizuar dhe për pasur një shtet funksional standardeve evropiane”, tha Rama për AA

Ndërkohë mes Shqipërisë dhe Greqisë janë mbajtur disa raunde bisedimeve për kufizimin e zonave detare dhe për çështjet e hapura mes dy vendeve, ndërsa Rama shprehet se është optimist fund do t’i japin drejtim disa proceseve bartura prej 70 vjetësh mes dy vendeve dhe njëkohësisht disa problemeve herë pas herë sipas tij i gjejnë rrugën e vendit për shkaqe brendshme Shqipëri apo Greqi.

Ka patur një proces vështirë për arritur deri uljen tryezë, por besoj ulja tryezë do dalë me një zhvillim pozitiv marrëdhëniet mes vendeve tona dhe respekt dinjitetit njëri-tjetrit”, u shpreh kryeministri i Shqipërisë lidhje me bisedimet Shqipëri-Greqi për çështjet e hapura mes dy vendeve.

– “Ne jemi përkushtuar influenca negative e FETO-s mos cenojë misionin ka arsimi Shqipëri”

I pyetur për strukturat e organizatës terroriste FETO, veprojnë Shqipëri, kryeministri Rama ka pohuar se ka një numër caktuar shkollash ndërtuara shkuarën kanë qenë një pikë referimi për prindërit dhe nxënësit.

Siç thotë kryeministri shqiptar, shkollat e FETO-s kaluarën kanë ofruar mundësira Shqipëria nuk është se i ka pasur gjithë sistemin territorin e vet, por se aktualisht qeveria shqiptare është e përkushtuar “influenca negative e këtyre shkollave” mos ndikojë arsimin Shqipëri.

Është me shumë rëndësi kuptohet se ne jemi përkushtuar për ofruar një shërbim sa mirë arsimor gjithë territorin dhe paralelisht patjetër për mos lejuar influenca negative natyrës ju përmendet (kërcënimit FETO-s) kenë hapësirë dhe cenojnë pikërisht misionin ka arsimi Shqipëri”, deklaron kryeministri Rama për AA.

I pyetur tej për bashkëpunimin dhe përpjekjet midis Shqipërisë dhe Turqisë për eliminuar kërcënimin e FETO-s, Rama duke iu referuar grusht shtetit dështuar FETO-s Turqi, tha se ajo ngjarje i bën vigjilent dhe shumë vëmendshëm pasi siguria kombëtare dhe stabiliteti demokratik i vendit është prioritet i prioriteteve.

Ne jemi shumë vëmendshëm. Kemi gjitha arsyet mbetemi shumë vendosur qëndrimin e shprehur minutat e para grusht shtetit se bëhej fjalë dhe bëhet fjalë për një kërcënim serioz, ne nuk do donim asnjë mënyrë ta shikonim, asnjë formë sado margjinale vendin tonë”, tha kryeministri shqiptar.

– “Aeroporti i Vlorës synohet jetë gati vitin 2020”

Sipas kryeministrit Rama, investimet turke Shqipëri nuk janë mjaftueshme. Ai duke theksuar se rritja kanë konstatuar është e pamjaftueshme, shpreh besim se ka shumë tepër mundësi për investime turke Shqipëri.

Këtë gjë e kam ndarë edhe me presidentin, edhe me kryeministrin, edhe me aktorët e tjerë politikës apo biznesit Turqi, duke besuar se vullneti për ta zhvilluar tutje këtë potencial është i plotë dhe njëkohësisht shumë çka Turqia ka bërë 15-20 vitet e fundit është një arsye e fortë për pasur shumë bashkëpunim ekonomi dhe tregti, pasi janë eksperienca fituara, transformuese, për cilat ne kemi realisht shumë nevojë”, deklaron Rama.

Ndërkaq, duke folur për investimet turke Shqipëri, kryeministri Rama foli edhe mbi ndërtimin e aeroportit ri ndërkombëtar Vlorës, investim turk vend, pritet përfundojë deri fund vitit 2020.

Për sa i përket aeroportit ri ndërkombëtar Vlorë, ne jemi një fazë avancuar negociatash bazuar legjislacionin e Republikës Shqipërisë dhe synimi është aeroporti jetë gati përpara fundit vitit 2020. Shpresoj aspektet proceduriale dhe procesi i negociatave mos zgjaten, mënyrë ne kemi gjithë mundësi realizojmë këtë objektiv”, bëri ditur ai.

Shpallja e Turqisë “partner strategjik” vitin 2013, siç thotë Rama, ka qenë programin e Partisë Socialiste (PS) drejton ai, edhe atë para zgjedhjeve vitit 2013. Rama shpjegon se synimi ka qenë Turqia përfshihej një trekëndësh partneritetit strategjik, ku tradicionalisht sipas tij kanë qenë Italia dhe Greqia.

Me fituar zgjedhjet, bëmë këtë pjesë programit tonë qeverisës, me bindjen se tradita e marrëdhënieve dhe njëkohësisht edhe miqësia mes popujve, përfshirë faktin Turqia është një vend anëtar i NATO-s dhe një vend me një rol rëndësishëm shumë aspekte, përbëjnë padyshim një bazë plotë për këtë hap, një hap është shoqëruar me një thellim marrëdhënieve dhe patjetër do materializohet ndër tjera edhe me deklaratën e partnerit strategjik”, thotë Rama.

– “Marrëdhënia me presidentin Erdoğan e ngritur mbi respektin reciprok”

lidhje me qëndrimet dhe komentet për marrëdhënien e tij me presidentin e Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, por edhe marrëdhëniet Shqipëri-Turqi, Rama tha: “ politikë nuk ngelet gjë pa u komentuar dhe nëse merresh me politikë duhet jesh i përgatitur gjendesh edhe përballë komentesh apo akuzash cilat bazohen tek axhendet e atyre komentojnë dhe akuzojnë, dhe jo te e vërteta. Marrëdhënia ime me presidentin (Erdoğan) është një marrëdhënie ka nisur pa u njohur unë me , pasi e kam admiruar për largu punën e tij jashtëzakonshme si kryetar i Bashkisë Stambollit dhe rolin transformues ai ka pasur dhe ka qenë një ndër shembujt kanë frymëzuar për atë kam bërë për Tiranën. Pastaj kam pasur fatin njihem me ta vlerësoj afërmi, një marrëdhënie është e ngritur mbi respektin reciprok nuk ka absolutisht asnjë nga ato shenja shumëkush merr përsipër ngrejë akuza dhe teori konspiracioni. Mbi gjitha është një marrëdhënie e veçantë pasi bazohet tek një parim nuk e gjen shpesh marrëdhëniet politike dhe diplomatike ‘po’ është ‘po’ dhe ‘jo’ është ‘jo’”.

– “Zgjidhja Maqedoni-Greqi nuk mund përjashtojë dakordësinë e faktorit shqiptar”

I pyetur për mosmarrëveshjen rreth emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë dhe nëse Shqipëria qëndron e heshtur këtë drejtim, kryeministri shqiptar u shpreh se qeveria e tij është akuzuar për kundërtën, siç tha ai, “për qëndrim invaziv çështjet e brendshme Maqedonisë”.

E vërtetë është se ne aspektin e emrit inkurajojmë çdo zgjidhje dakordësuar dhe kemi shumë besim tek qeveria e re maqedonase, e cila ka demonstruar vizion, kurajë dhe vullnet për një zgjidhje. E natyrisht, zgjidhja nuk mund përjashtojë dakordësinë e faktorit shqiptar dhe jam i bindur se nuk do ta përjashtojë atë”, tha kryeministri Rama, duke iu referuar ndikimit faktorit shqiptar mosmarrëveshjen e emrit.

– “Politika e BE-së ndaj Kosovës është një turp i madh”

Duke folur për zhvillimet rajon, si dhe ndikimin e Shqipërisë dhe shqiptarëve si një ndër faktorët kyç Ballkan, kryeministri shqiptar foli edhe për dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, si dhe për politikën e Bashkimit Evropian ndaj Kosovës, veçanti lëvizjen e lirë cilën e quajti “turp madh Bashkimit Evropian”.

“Dua them është një turp i madh i Bashkimit Evropian dhe këtë e kam thënë dhe publikisht, dhe e them gjithmonë akoma sot populli i Kosovës mbetet i izoluar dhe i vetmi popull gjithë kontinentin nuk ka drejtë lëviz lirisht”, thekson Rama.

Është e vështirë t’ua shpjegosh, fakt njerëzve Kosovë, atë është e pashpjegueshme… si ka mundësi kur ishin nën një diktaturë nga e cila bën luftë dhe paguan me shumë sakrifica dhe humbje jetësh lirinë e tyre, lëviznin lirisht dhe sot janë shtetin e tyre sovran dhe njohur nga pjesa e madhe e vendeve evropiane dhe nga gjitha fuqitë e mëdha, ata janë i vetmi popull nuk ka drejtë lëvizjes. Ky është një turp”, shton Rama për AA.

Sa i përket qëndrimeve Bashkimit Evropian raport me pavarësinë e Kosovës dhe raport me dialogun, Rama shpreh mendimin se qëndrimet janë duhura dhe beson se u takon udhëheqësve Kosovës udhëheqin këtë proces.

“Shqipëria ka ndihmuar dhe vazhdon ndihmojë pa folur asnjëherë emër Kosovës, por duke folur çdo rast për Kosovës”, shprehet Rama.

– “Islamofobia, mallkim i kësaj kohe re”

I pyetur për turkofobinë dhe islamofobinë rajon, kryeministri i Shqipërisë tha se islamofobia është një mallkim i kësaj kohe re.

Edhe vendet zhvilluara Bashkimit Evropian forca apo individë caktuar i fryjnë këtij zjarri shumë rrezikshëm duke bërë një padrejtësi madhe, jo vetëm ndaj fesë islame, por ndaj njerëzve, ndaj popujve, ndaj komuniteteve, familjeve besojnë tek Islami dhe përfaqësojnë gjithë gjerësinë dhe butësinë e Islamit. Shprehjet e islamofobisë apo turkofobisë janë shprehje një padije dhe një arrogance buron radhë parë nga padija. godasësh fenë islame dhe mbash qëndrime islamofobe do thotë fakt godasësh një rrënjë rëndësishme pemës shqiptarisë dhe vetë burimit, burimit ekzistencës kombit tonë”, shprehet Rama./AA

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë