Home » BE përshëndet emrin e ri të Maqedonisë

BE përshëndet emrin e ri të Maqedonisë

Shefja e politikës Jashtme Bashkimit Europian, Federica Mogherini dhe komisioneri i Zgjerimit Johanes Hahn e pershëndetën përmes një deklarate përbashkët zgjidhjen e emrit Maqedonisë, i jep fund një mosmarrëveshje shumëvjeçare mes Shkupit dhe Athinës.

Kjo është jo vetëm e merituar si mirënjohje për rezultatet e rëndësishme reformatore maqedonisë, por do ndihmojë dhe zbatimin e plotë marrëveshjes interes dy shteteve, rajonit dhe BE-së përgjithesi thuhet deklaratë.

Dy zyrtarët e lartë bllokut shprehen konsideratë për personat kontribuuan arritjen e kësaj marrëveshje cilësuar historike. Por lideri i parties madhe opozitare vend, VMRO-DPMNE-së Hristjan Mickoski reagoi ashpër menjeherë pas vulosjes paktit duke deklaruar se kjo ishte nje ditë e vështirë për Republikën e Maqedoninë dhe për qytetarët e saj.

Mickoski e quajti këtë zhvillim një marrëveshje kapitullimi.

Pa marrë parasysh se si Zoran Zaev demonstron eufori, mund shohësh nga larg se kjo është një humbje. Negociatat u mbajtën fshehta. Opozita dhe VMRO-ja nuk u përfshinë bisedime, tani është e qartë pse. thelb, e ashtuquajturat kontrate është pranimi i gjitha pozicioneve greke”, u shpreh ai.

Greqia ka luftuar ndryshohet emri i Maqedonise qe kur vendi shpalli Pavaresinë 1991-shin. Ngërci 27 vjeçar mes dy vendeve fqinj u mbyll një ditë parë falë emrit ri “Republika e Maqedonise Veriore”.

Shtetet e Bashkuara Amerikës ishin parat e përshëndetën marrëveshjen.

Përmes një deklarate, DASH theksoi se nga zgjidhja e asaj ishte kthyer “nyjën gordiane” emrit do përfitojnë dy vendet, si dhe siguria e zhvillimi rajonal./TCH

Reklama