Home » Euro nuk ndal rënien, ekspertët: Po ndikon dhe konvertimi i kapitalit të bankave

Euro nuk ndal rënien, ekspertët: Po ndikon dhe konvertimi i kapitalit të bankave

Euro ka vijuar rënien dhe gjatë ditës sotme, duke vijuar vendosë rekorde reja 10 viteve fundit.

Sipas kursit zyrtar Bankës Shqipërisë, një euro u këmbye sot me 126.64 lekë, me një rënie prej 0.1 lekë krahasim me ditën e mëparshme dhe duke shënuar 6 ditë radhazi me nënçmim dhe nivelin ulët nga fillimi i shkurtit vitit 2009. Si rrjedhojë monedha e përbashkët i ka humbur piket fitoi nga mesi i majit.

Ekspertët pohojnë se krahas faktorëve tjerë kanë rritur mënyrë qëndrueshme ofertën për valutë, si burimet informale dhe ato formale, rënien e shpejtë tij po ndikojnë dhe bankat, cilat pas procesit shit blerjeve po kryejnë konvertimin e kapitalit nga euro ne lekë, çka ka shtuar ofertën për valutë ne treg.

Ekspertët pohojnë se ecuria e kursit do varet nga shpejtësia me cilën bankat do bëjnë këto konvertime, por gjithsesi shumat e mëdha ndikojnë ecurinë e kursit.
Një fakt tillë e ka konfirmuar dhe zëvendës guvernatorja e Bankës Shqipërisë, znj. Elisabeta Gjoni, e cila një intervistë fundit për Monitor ka pohuar se “Gjithashtu, nga informacionet shtyp, publiku është njohur me vendimet e disa bankave për konvertuar pjesë kapitalit tyre nga valuta lek.

Ndonëse ky është një veprim normal, plotësisht i mbështetur kuadrin rregullator, ka ndodhur edhe parë, nuk përjashtohet mundësia lajmi ketë ndikuar pritjet e agjentëve ekonomikë për ecurinë e kursit këmbimit”.

Por, ajo thekson se efekti i këtyre veprimeve, cilat janë rralla, është tërësisht i përkohshëm. “Për tepër, bankat po tregojnë kujdesin e duhur veprimet shtrihen maksimalisht kohë dhe kryhen momentet përshtatshme”, ka pohuar znj.Gjoni.

Deri fund verës, pritet ndikojnë dhe prurjet e turizmit dhe emigrantët, e bëjnë jo pozitive perpektivën e euros.

grafiku-kursi Euro nuk ndal rënien, ekspertët: Po ndikon dhe konvertimi i kapitalit të bankave

The post Euro nuk ndal rënien, ekspertët: Po ndikon dhe konvertimi i kapitalit të bankave appeared first on Revista Monitor.

Reklama