Home » Bota e letrave qan vdekjen e Philip Rothit

Bota e letrave qan vdekjen e Philip Rothit

hidhëruar dhe mallëngjyer…”

Kështu shprehet bota letrare për lajmin e vdekjes Philip Rothit gjitha rrjetet sociale ku shkrimtarë, kritikë dhe lexues shprehën ngushëllimet dhe e kujtuan autorin 85 vjeçar amerikan.

E para u shpreh ishte autorja Joyce Carol Oates, ishte e lidhur me Rothin, ajo ndau me publikun një intervistë bëri bashkë me autorin vitin 1974.

“Ishim shumë rinj atëherë, por Philip kishte një sasi konsiderueshme punësh. Unë e kuptova ishim shpirtra binjakë kur pashë murin e dhomës shkrimit mbante Franc Kafkën, një foto identike me atë mbaja unë. U prehtë paqe”!

Autori tjetër shprehu keqardhje gazetën britanike “The Guardian” ishte Jonathan Safran Foer, i cili sinjalizoi se ndikimi i Roth është i krahasueshëm me autorë amerikanë përmasave Herman Melville dhe Emily Dickinson, shkruan bota.al.

Nëse do kem nipër shpresoj t’i lexojnë dhe jetët e tyre formësohen nga fjalët e tij ashtu siç ndodhi me timen. Ai ishte heroi im”!

Shkrimtarja dhe mikja personale e Rothit, Anne Margaret Daniel u shpreh për ndikimin e tij dhe se asnjë autor amerikan nuk kishte njohje pasur mbi historinë e vendit. Autorja sugjeroi se vepra e Rothit duhet jetë pjesë e studimit historisë amerikane shek XX.

Një tjetër përfaqësues i letërsisë ishte edhe Gary Shteyngart: Nuk do ketë asnjë si ai”.

Gazeta La Reppublica e përshkruan autorin si një shkrimtar me shpirt hebre rrëfeu Amerikën.

Autori spanjoll Juan Cruz tha se amerikani ishte shkrimtari pushoi shkruari kur i deshi qefi.

The New York Times e përshkruan veprën e Rothit si imponuese dhe thotë se vepra e tij eksploron si askush tjetër epshin, judaizmin dhe Amerikën.

The Washington Post rrëfen mbi ndikimin provokoi një nga romanet e tij njohur “Ankimi i Portnoit”, i cili skandalizoi dhe ndryshoi për gjithmonë letërsinë amerikane.

Gazetarja e francezes Le Monde, Josyane Sauvigneau, e cila ishte mike e afërt me autorin dhe e kishte intervistuar shumë herë përgjatë karrierës tij u shpreh: “Thonë se Philip Roth ka vdekur. Me siguri është gënjeshtër. Duhet ketë çuar varr ndonjë nga dublantët e tij”.

“Nathan Zuckerman dhe David Kepesh janë gjallë përgjithmonë romanet e tij dhe aventura e bukur Newark (New Jersey) filloi 19 mars 1933 dhe përfundoi këtë martë 22 maj, New York”, publikoi prestigjiozja e letërsisë kritike Livre Francais.

klankosova.tv

Reklama