Ligji i Luftës do hiqet me dekret të Presidentit të Greqisë

 

Kryeministri i Greqisë, Aleksis Cipras, deklaroi dje se Shqipëria dhe Greqia do zgjidhin shumë shpejt disa çështje, cilat kanë qenë pezull për shumë kohë.

Përveç marrëveshjes detit për cilën ekipet negociatore do takohen sërish Tiranë, është edhe çështja e ligjit luftës.

“Negociatat me Shqipërinë ishin vështira se me Maqedoninë, na kanë marrë shumë kohë. Imagjinoni kemi për zgjidhur çështje janë hapura nga Lufta e Dytë Botërore. Jemi ende gjendje lufte”, deklaroi dje Cipras.

Zgjidhja është menduar bëhet mënyrë kushtëzuar, qoftë për siguruar konsistencën e palëve, ashtu edhe për krijuar barazi negociata.

Konkretisht, pala shqiptare ka arritur marrë nga pala greke drejtën për rinegociuar pa shkuar gjykim ndërkombëtar marrëveshjes detit, ndërkohë pala greke fitoi zbatimin e detyrimeve rrjedhin nga marrëveshja për varrezat e ushtarëve rënë LIIB.

këtë kuadër lëshimesh reciproke, burime diplomatike nga Ministria e Jashtme e Greqisë, bëjnë me dije për ResPublica se për heqjen e ligjit luftës është rënë dakord kryhet përmes akteve institucionale ekuivalente me atë përcaktoi vendosjen e tij.

Do jetë presidenti i Greqisë me anë një dekreti do sanksionojë heqjen e një ligji vijon prej dekadash dhe ekzistencën e cilit Greqia e ka mohuar duke bërë interpretime juridike ndryshme.

Një arritje për dyja vendet, por një shenjë e qartë se e majta Greqi ka predispozitën politike dhe historike qetësojë ujërat e raporteve me Shqipërinë, shkruan Respublica.

a.s/dita

Reklama

Lexo më shumë