Home » Fondi për veriun arrin vlerën rreth 15 milionë euro

Fondi për veriun arrin vlerën rreth 15 milionë euro

Fondi i Mirëbesimit i krijuar vitin 2013 për zhvillimin e komunave me shumicë serbe veri Kosovës, ka arritur vlerën e afër 15 milionë eurove.

Ky fond ishte krijuar bazë marrëveshjes përkohshme për doganat, arritur dialogun Kosovë – Serbi, vitin 2013.

Me këtë marrëveshje ishte jetësuar praktikë paratë e mbledhura përmes pikave kufitare Jarinë dhe Bërnjak, destinohen Fondin për zhvillimin e komunës Mitrovicës Veriut, Leposaviqit, Zubin Potokut dhe Zveçanit.

Qëllimi i krijimit Fondit Zhvillimor Mirëbesimit ishte ngritja e cilësisë jetës, mënyrë zhvillimi ekonomik këto komuna barazohet me nivelin e komunave tjera Kosovë. Po ashtu, një nga qëllimet ishte edhe integrimi i veriut rrjedhat sociale dhe ekonomike vendit.

një përgjigje dërguar Radios Evropa e Lirë nga Zyra për informim e Ministrisë Financave, thuhet se ‘totali i mjeteve transferuara nga viti 2013 deri tani nga llogaria e buxhetit Kosovës llogarinë për Fondin Zhvillimor Mirëbesimit është 14,414,350.14 euro’.

Ndër vite bëhet e ditur se një shumë e këtyre mjeteve katër komunat veriore (Mitrovicë e Veriut, Leposaviq, Zubin Potok dhe Zveçan) është investuar projekte ndryshme kapitale.

Lulzim Rafuna, këshilltar i ministrit Financave, Bedri Hamza, tha për Radion Evropa e Lirë se qëllimi i krijimit Fondit ka qenë integrimi dhe zhvillimi i komunave veriore.

“Fondi do ketë efekt integrimin jo vetëm serbëve, por gjitha komuniteteve jetojnë këto komuna. Ne kemi arritur fazën ku gjitha procedurat e këtij fondi po zhvillohen nëpërmjet legjislacionit Kosovës, pasi dihet se kohën kur ka filluar ky fond, nuk e kemi pasur shtrirjen ligjore edhe atë pjesë Kosovës”, tha Rafuna.

Ndërkaq, sipas Marko Jakshiqit nga Mitrovica e veriut, njohës i zhvillimeve Kosovë, mjetet e ndara këtë fond nuk janë shfrytëzuar për projekte duhura. Ai ngre dyshime se mjetet e këtij fondi edhe mund keqpërdoren.

Nuk ka ndikuar fare. Është menduar si diçka do ta nxiste zhvillimin ekonomik komunave veriut. Por, për shkak burokracisë tepërt, mjetet nga ky fond nuk janë shfrytëzuar për gjëra duhura dhe për projektet infrastrukturore veri. Kështu ato para po qëndrojnë xhirollogari dhe frikësohem se ndonjë ditë do keqpërdoren”, u shpreh Jakshiq.

një prononcim për Radion Evropa e Lirë, Jakshiq tha se mjetet e shpenzuara nga ky fond, nuk kanë ndonjë vlerë larë do mund ndikonte përmirësimin ejetës qytetarëve, cilët jetojnë këto komuna.

Nuk e di saktësisht, por mjetet janë investuar nuk janë mëdha. Do thotë, janë disa qindra mijëra euro, ndoshta deri një milion nga ato 15 milionë sa janë dispozicion aktualisht xhirollogarinë e fondit. Kështu , kjo nuk është një shifër do mund kontribuonte përparim dhe zhvillim. Sikur shfrytëzoheshin gjitha mjetet nga fondi për dedikimin kanë, atëherë edhe infrastruktura veri do ishte e mirë”, theksoi Jakshiq.

anën tjetër, Lulzim Rafuna, këshilltar i ministrit Financave Bedri Hamza, tha se komunat veriore janë shumë interesuara për këtë fond, por ai ripërsërit se fondi nuk guxon shpenzohet për qëllime tjera përveç projekteve kapitale.

Ne, si Ministri e Financave, por edhe përfaqësuesja e Bashkimit Evropian Kosovë, Nataliya Apostolova, iu kemi bërë ftesë katër komunave veriore t’i dorëzojnë projektet mënyrë zhvillohet edhe ajo pjesë, t’i ndihmohet asaj pjese kuptim social integrohet dhe zhvillohet dhe jemi duke punuar gjitha këto mjete shkojnë për këtë qëllim”, theksoi Rafuna.

Fondi për Veriun qysh nga themelimi i tij ishte paraparë jetë i përkohshëm dhe, sipas Rafunës, ky fond do ndërpritet varësisht nga vlerësimet do bëhen me partnerët ndërkombëtarë.

Reklama