Familjes i thanë se ishte falur, pastaj u tha se ishte bërë një gabim: Rrëfimi prekës i nënës iraniane, për ekzekutimin e djalit të saj (Foto)

Kanë kaluar pak javë nga ekzekutimi i një atleti ri Iran. Dënimi me vdekje i Bahman Varmaziyar u pezullua minutën e fundit, dhe lajmi i faljes tij iu dha edhe familjes tij; por gjyqësori i regjimit vazhdoi me ekzekutimin e tij nesërmen.

Kjo, përcjell Telegrafi, mund jetë pak a shumë përmbledhja e një rrëfimi një nëne iraniane, rreth ekzekutimit djalit saj.

Bahman Varmaziyar është një stilist i flokëve dhe një trajner personal Hamedan. 31 mars 2015, ai dhe disa hajdutë tjerë armatosur, plaçkitën një dyqan bizhuterish.

Dhe 18 ditë pas, ai u dorëzua bashku me gjërat e vjedhura, tek autoritetet.

Por, pavarësisht se ishte falur nga paditësi, ai dhe një nga hajdutët e tjerë akuzuar dhe dënuar me vdekje duke u varur.

Gjithsesi, hënën e 16 prillit, kur familja Bahman e vizitoi atë burg, ata morën një telefonatë cilën u informuan se ai ishte falur.

Bahman po shpëtonte nga vdekja dhe familja e tij ishte aq e lumtur po planifikonin një festë.

Por pak vonë, bota e tyre u shemb pasi u njoftuan se dënimi me vdekje u shty, por nuk u anulua.

Dhe kur kanë kaluar kaq ditë nga ekzekutimi i Bahman Varmaziyar, nëna e tij refuzon besojë vdekjen e tij.

Ajo ende qan dhe e rishikon atë ditë pa pushim: “Si është e mundur kjo? Si mund ndryshojë gjithçka vetëm një gjysmë dite? nëse do ta ekzekutonin, pse na thanë se ai u fal?”.

Ajo kujton: “ hënën (16 prill) shkuam burg për t’i thënë Lamtumirë. Ata do ta varnin atë nesërmen mëngjes. Ne shkuam te kushdo dhe çfarëdo organizate ne mund mendonim, për kërkuar ndihmë; por nuk kishte rezultat”; derisa “një njeri thirri dhe tregoi me entuziazëm se Bahman u fal, dhe ekzekutimi u anulua”.

Unë nuk mund besoja atë dëgjova, kështu e pyeta disa herë për konfirmuar. gjitha detajet ishin sakta. Isha kaq e lumtur mezi merrja frymë. Ia tregova lajmin edhe burrit tim. Ne po festonim; afërmit dhe miqtë tanë na vizituan edhe për na përgëzuar. Gjithashtu biseduam me Bahman telefon. Ai vazhdoi falënderonte për lutjet e mia dhe vazhdoi thoshte se ai kishte borxh jetën e tij”.

Për fat keq, lumturia e tyre nuk zgjati shumë. Ndërsa lajmi i faljes Bahman (i cili, siç pohohet nga disa, u miratua nga zyrtarë lartë) u botua media, gjyqësori Hamedan po e mohonte lajmin dhe i atribuoi informatat e rreme disa gabimeve gjyqësore.

Avokati i Bahman u informua gjithashtu se ekzekutimi do kryhej mëngjesin e ardhshëm, burgun e Hamedanit.

Kjo ishte e pabesueshme. Familja Bahman u trondit, pasi vetëm pak orë parë ata po festonin anulimin e dënimit tij.

Nëna e tij madje përshkruan se si ajo kishte marrë pëlqimet e shumë se 300 banorëve dhe tregtarëve zonës ku Bahman kishte grabitur.

Por gjyqësia këmbënguli ekzekutimin Bahman për shkak “terrorit dhe frikës” ai i kishte shkaktuar tjerëve.

Përkundër dhënave mëparshme penale, Bahman u ekzekutua orën 6:30 martën 17 prill 2018.

Sipas raportit vjetor Amnesty International, Irani ka normat larta ekzekutimit shtetasve vet.

Reklama