Euro i rikthehet rënies, i afrohet sërish 127 lekëve

Monedha e përbashkët i është kthyer sërish rënies relativisht fortë tregun e brendshëm, pas një javë pozitive, duke sinjalizuar se tendenca nënçmuese mbizotëron. Sipas kursit zyrtar Bankës Shqipërisë, një euro këmbehej sot me 127.17 lekë, me një tkurrje ditore prej 0.14 lekësh dhe duke shënuar rënien madhe gati dy javë.

rënie ishte dhe dollari amerikane, ndonëse nivele ulëta, me 0.03 lekë pak, 107.79 lekë. Dollari e ka marrë disi veten nga niveli i ulët i 105 lekëve u arrit para një muaji, i ndikuar dhe nga rritja e tij bursat ndërkombëtare.

bursat ndërkombëtare euro ka vijuar jetë e dobët, ku një euro këmbehej me 1.18 dollarë ditën e sotme, nivelin ulët nga dhjetori. Euro bursa ka hyrë javën e pestë rënëse, për herë parë nga viti 2015, teksa situata politike Itali ka shqetësuar investitorët, pasi qeveritë populiste do qeverisin Italinë, pas arritjes marrëveshjes koalicionit.

Krahas euros dobët bursa, afatin e mesëm, monedha e përbashkët është ndikuar nga faktorë brendshëm, teksa ajo vijon luhatet afër nivelit ulët 10 viteve.

raport me fillimin e vitit, monedha e përbashkët është nënçmuar me gati 6 lekë, ose me 4.3%. Ndërsa raport me mesin e vitit 2016, kur euro luhatej me 138-139 lekë dhe pas filloi dhe rënia graduale po e qëndrueshme e monedhës përbashkët, euro ka rënë me rreth 11 lekë, apo rreth 8%. Ekspertët pohojnë se ky forcim gradual i lekut ka ardhur si rrjedhojë e shtimit ofertës euro nga burime informale ( hyrat nga aktivitetet e paligjshme, aktualisht po kanalizohen përmes ndërtimit) dhe formale, si turizmi, apo burimet e tjera eksporteve sidomos shërbimeve, investimeve, remitancave, pagesat e taksave etj.

Në muajt e parë të këtij viti, tkurrja e euros ka qenë më e fortë. Aktorët e tregut pohojnë se kanë ndikuar dhe transaksionet për konvertimin e kapitalit të bankave, që kanë qenë në proces shit-blerje nga euro në lekë. http://www.monitor.al/euro-bie-pas-kater-diteve-ne-rritje-luhatjet-jane-shkaktuar-dhe-nga-konvertimi-kapitalit-te-bankave/

Ekspertët e tregut pohojnë se euro do vijojë jetë e dobët me afrimin e verës, si rrjedhojë e efekteve sezonale, lidhen me prurjet e turistëve dhe emigrantëve.

 

Capture-23 Euro i rikthehet rënies, i afrohet sërish 127 lekëve

Kursi i kembimit EUR/USD, burimi Financial Times

Capture-23 Euro i rikthehet rënies, i afrohet sërish 127 lekëve

The post Euro i rikthehet rënies, i afrohet sërish 127 lekëve appeared first on Revista Monitor.

Reklama