E kaluara e kandidatëve për “gardianë” të Kushtetueses

Parlamentarët sot do mblidhen seancë re plenare me vetëm një pikë rendit ditës, “përzgjedhja e kandidatëve për gjyqtarë Gjykatës Kushtetuese Republikës Kosovës”.

Deputetët e Kuvendit Kosovës, sot do votojnë për dhjetë kandidatët cilët muaj parë i kanë hyrë garës për t’u bërë “gardianë” Kushtetutës.

mesin e këtyre kandidatëve ka njerëz cilët kanë kaluar politike, shkruan Insajderi.

Çfarë kanë punuar kaluarën dhe cila është përgatitja profesionale e kandidatëve për gjyqtarë Gjykatën Kushtetuese.

Safet Hoxha

Safet Hoxha aktualisht është Kryetar i Komisionit Rregullativ Prokurimit Publik (KRPP). Ndërsa vitin 2013 kishte kandiduar për anëtar Këshillit Drejtues Partisë Demokratike Kosovës, (PDK), komunën e Suharekës.

Ka lindur 19 janar vitit 1968. Ka kryer shkollën fillore Bllacë Suharekës. mesmen Suharekë dhe studimet Prishtinë Fakultetin Juridik.

Ka qenë herët profesor Shkollën Teknike “Skënder Luarasi”, dhe aktualisht është profesor Fakultetin Juridik Prizren.

Nexhmi Rexhepi

Është Ambasador i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Kosovës Republikën e Sllovenisë. Ndërsa gjatë viteve 2009 – 2013, ka shërbyer si ambasadori i parë i Kosovës Mbretërinë e Holandës.

Rexhepi ka lindur 1977, Prishtinë. Ka diplomuar Fakultetin Juridik Universitetit Prishtinës, ndërsa studimet postdiplomike i ka mbaruar Universitetin e Bolonjës dhe Universitetin e Sarajevës. Po ashtu, ka studiuar edhe Universitetin Johns Hopkins, Universitetin Shtetëror Arizonës, Universitetin e Illinois për Teknologji, Kent Law School, si dhe Universitetin e Gracit.

Para se bëhet pjesë e Shërbimit Diplomatik Republikës Kosovës, Ambasadori Rexhepi ka punuar si mësimdhënës Fakultetin Juridik Universitetit Prishtinës, si dhe Këshilltar Ligjor Zyrën Civile Ndërkombëtare, Prishtinë.

Për tepër, parë ka punuar edhe Qeverinë e Kosovës Ministrinë për Energji dhe Miniera, si drejtor për çështje juridike; Gjykatën e Qarkut Prishtinë; Qendrën për Mbrojtje Juridike Penale (OSBE); Gjykatën Kushtetuese Bosnjës dhe Hercegovinës; Asociacionin për Trajnim Akademik; si dhe këshilltar ligjor për disa kompani dhe projekte ndryshme.

Remzije Istrefi-Peci

Një kandidate tjetër pritet votohet sot është Remzije Istrefi-Peci.

Është profesoreshë-asistente Fakultetin Juridik nga viti 2012. Istrefi bart edhe shumë çmime për karrierën e saj profesionale.

Remzije Istrefi –Peci ka lindur 28 gusht 1972. Istrefi është doktorante Fushën e Drejtësisë Tranzicionale Graz Austrisë.

vitin 2009 ajo kreu studimet e doktoraturës Universitetin e Prishtinës- Departamenti i Shkencave Politike me temën “ Përgjegjësia e Organizatave Ndërkombëtare Situatat pas Konfliktit: Misioni i Organizatës Kombeve Bashkuara Kosovë (UNMIK)”.

Ndërsa maj vitit 200, Istrefi mori titullin L.L.M (Legium Magister) fushën e Ligjit për Drejtat Ndërkombëtare Njeriut Universitetin “Notre Dame”, Indiana SHBA-ve.

Ajo për dhjetë vjet punoi si Këshilltare për Drejtat e Njeriut Misionin e OSBE-së Kosovë, dhe ka shërbyer si këshilltare institucione ndryshme vendore dhe ndërkombëtare duke përfshirë UNDP-në, ECMI-n, KJI-në dhe KIPA-n.

Istrefi ka publikuar disa artikuj shkencorë fushën e drejtave njeriut dhe ka kontribuar libra shumtë janë publikuar Evropë.

nga viti 2010 ajo është Menaxhere Ekzekutive e projektit “Tejkalimi i Ndarjes” financuar nga Ministria e Punëve Jashtme Holandës – projekti i madh multietnik i zbatuar ndonjëherë qytetin e ndarë Mitrovicës.  nga viti 2011  Istrefi është arbitre pranë Odës Amerikane Tregtisë.

Hajzer Salihu

Është Anëtar i Këshillit Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil Kosovës.

Është i lindur me datën 26.11.1976, fshatin Baks, Komuna Skenderaj. Shkollën fillore dhe te mesme i kreu ne vendlindje, studimet Fakultetin Juridik – Universitetin e Prishtinës, studimet Master për Diplomaci ne Universitetin e Evropës Juglindore.

Salihu gjatë viteve 2002 – 2003 ka qenë avokat/praktikant   Odën e Avokatëve Kosovës, (OAK), ka punuar si Zyrtar Ndërlidhës për Institucionet e Trashëgimisë Kulturore Kosovë, Divizioni i Trashëgimisë  Kulturore, Ministrinë e Kulturës.

Ka qenë ushtrues detyre i Sekretarit Përgjithshëm Ministrinë e Punëve Brendshme, Drejtor i Departamentit për Hartimin, Zbatimin dhe Monitorimin e Politikave ne MPB.

Vigan Qorroli

mesin e këtyre kandidatëve është edhe analisti, Vigan Qorrolli.

Është ligjërues Universitetin e Prishtinës. Ka studiuar për marrëdhënie ndërkombëtare Universitetin e Budapestit, Universitetin e Evropës Juglindore si dhe Universitetin Amerikan Uashingtonit.

Shkëmb Manaj

Po ashtu mesin e këtyre është djali i aktivistit Lidhjes Demokratike Kosovës, (LDK), Shaban Manaj, Shkëmb  Manaj.

Manaj qershor vitit 2016 është zgjedhur kryetar i Këshillit Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil Kosovës.

Shqipe Ibraj – Mala

Ka përfunduar Fakultetin Juridik Universitetin e Prishtinës vitin 1995  ndërsa studimet postdiolomike ka regjistruar vitin  2009 drejtimi ndërkombëtar Fakultetin Juridik Prishtinë, programin WUS Austria.

Gjatë viteve 1999-2001, k shërbyer si përkthyse shqip – anglisht – shqip dhe zyrtare për Federatën Ndërkombëtare Kryqit Kuq dhe Gjysmëhënës Kuqe, bashkëpunim ngushtë me Komitetin Ndërkombëtar Kryqit Kuq, trajtimin e ish-të burgosurve, me program psikosocial.

mesin e këtyre kandidatëve janë edhe: Bajram Latifi, Nebojsha Boriqiq, Radomir Laban. /Insajderi.com

The post E kaluara e kandidatëve për “gardianë” të Kushtetueses appeared first on INSAJDERI.

Reklama