Home » “Diaspora Flet”, Majko: Shteti t’i përshtatet rregullave të reja

“Diaspora Flet”, Majko: Shteti t’i përshtatet rregullave të reja

170 profesionistë fushave ndryshme nga diaspora shqiptare janë mbledhur Prishtinë me rastin e konferencës katër ditore “Diaspora Flet”, e organizuar nga organizata joqeveritare “Germin”. pranishëm, konferencën e parë këtij lloji, synon nxitjen e një dialogu strukturuar për drejtat e shqiptarëve jashtë vendit, ishin edhe Ministrat e Diasporës Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë.

fjalën e tij, Ministri Pandeli Majko, vlerësoi iniciativën për organizimin e një aktivitetit tillë dhe e vuri theksin tek përshtatja e shtetit, përballë asaj e quajti, “një sfidë administrative dhe politike”.

Si fenomen, diaspora është një sfidë administrative dhe politike. Brenda një shoqërie ajo kërkon përshtatjen e “të larguarës” me “të qëndrueshmen”. Diaspora kërkon një ekulibër midis psikologjisë së parimit të “evolutives” me “statuskuonë” brenda një shoqërie. Ndërkaq, kjo përshtatje nuk ka si të jetë veç një “leksion” nëpër konferenca apo seminare, të shoqëruara me miratime ligjesh. Në thelb ajo do të kërkojë përshtatjen e kombit me rregullat e reja të globalizmit dhe vetëfunksionimin e tij në kushte të reja, të ndryshme nga ato që janë mësuar nga librat që nga koha e revolucionit francez”, ishin fjalët e Ministrit.

Ministri i Diasporës Kosovë, Dardan Gashi foli për rëndësinë e trajtimit diasporës si një tërë, ndërsa homologu nga Maqedonia Edmond Ademi, u ndal tek sfidat e krijimit marrëdhënieve me diasporën një vend ku për 27 vite bashkëpunimi nuk ekzistonte.

Drejtoresha e programeve ‘Germin’, Liza Gashi, foli për synimin e kësaj organizate bashkojë diasporën shqiptare, duke e bërë atë pjesë krijimit politikave vendet e tyre origjinës

konferencë ishte i ftuar edhe eksperti i njohur ndërkombëtar për çështje diasporës Kingsley Aikins, themelues dhe drejtor ekzekutiv i ‘Diaspora Matter’. Ai tregoi shembuj konkret shteteve kanë arritur suksese mëdha fusha ndryshme, pikërisht duke shfrytëzuar potencialin e diasporës.

o.j/dita

Reklama

Lexo më shumë