Çka është kryengritja e Ilindenit, prej ku do rrjedh edhe emri i ri i Maqedonisë (Foto/Dokument)

Maqedonia sipas gjitha gjasave do ketë emër ri dhe këtë e kanë vendosur dy shtete 25 vite janë kontest rreth emrit dhe identitetit vendit tonë. Dje (17.05.2018) Sofje Bullgarisë, Zoran Zaev tha se ka propozuar emër kreativ do pranohet nga dy palët. Nga burime diplomatike, vonë doli se emri i ri i Maqedonisë do jetë: Republika Ilindenase e Maqedonisë.

Kryengritja e Ilindenit njihet si term prej vitit 1903 dhe është lufta kundër Perandorisë Osmane (PO). Kongresi Revolucionar Maqedonas Selanik ka sjellë vendim atë kohë me ardhjen e pranverës çohen kryengritje ndaj sjelljes vrazhdë PO-së.

vonë, Manastir është rishikuar vendimi i Selanikut për kryengritje. Damjan Gruev, Boris Sarafov dhe Anastas Lozançev kanë vendosur kryengritja bëhet 2 gusht vitit 1903, apo ditën e quajtur Dita e Shën Ilisë, prej edhe ku ka mbetur emri ILINDEN.

Ilinden-Preobrazhenie-proclamation Çka është kryengritja e Ilindenit, prej ku do rrjedh edhe emri i ri i Maqedonisë (Foto/Dokument)

Gjatë kryengritjes, ndërkohë është krijuar edhe Republika e Krushevës ka zgjatur vetëm disa ditë.

Kryengritja e Ilindenit ka zgjatur vetëm disa ditë dhe ka qenë luftë e përbashkët e popujve ndryshëm Maqedoni si: Maqedonët, Shqiptarët, Bullgarët dhe popujt tjerë kundër Perandorisë Osmane

Ilinden-Preobrazhenie-proclamation Çka është kryengritja e Ilindenit, prej ku do rrjedh edhe emri i ri i Maqedonisë (Foto/Dokument)
Sipas librave historikë, me autorë maqedonas, gjatë kësaj periudhe janë vrarë mijëra kryengritës dhe ushtarë PO-së, janë djegur qindra fshatra, janë dëbuar nga Maqedonia për Bullgari mijëra banorë dhe ka pasur shumë plagosur.

Për Maqedoninë e tanishme ”Ilindeni” është një datë e shenjtë histori, edhe pse Bullgaria thotë se është datë e rëndësishme edhe për ta. Gjithashtu, sot Ministri i Mbrojtjes i Bullgarisë, Krasimir Karakaçanov tha se kryengritja e Ilindenit ishte një kryengritje bullgare.

Përndryshe, dy gushti Maqedoni është festë shtetërore.

Reklama