Arrihet marrëveshja qeverisëse e populistëve të Italisë, por jo kryeministri

Lëvizja Pesë Yje dhe Liga e ekstremit djathtë arritën një marrëveshje mbi një platformë përbashkët për sjellë një qeveri populiste ekonominë e tretë madhe eurozonës, por ende nuk kanë rënë dakord për një kryeministër.

Luigi Di Maio, kreu i Pesë Yje, njoftoi marrëveshjen për përmbajtjen e aleancës tyre një blog post premten mëngjes, shkruan FT, duke i kërkuar anëtarëve partisë mbështesin marrëveshjen një votim online pritej shpalose gjatë ditës.

Pikat kryesore nga marrëveshja midis dy palëve përfshijnë:

ardhurat themelore universale prej 780 euro për person muaj, financuara pjesërisht përmes BE-së
Nuk përmendet një referendum për anëtarësimin e BE ose euros
• Marrëveshje për përmbushur qëllimet e traktatit Mastrihtit
Nuk ka plane për t’i kërkuar BQE-së anulojë borxhin
• Thirrjet për nisjen e linjës ajrore Alitalia
• Taksa e sheshtë për t’u bërë një normë e dyfishtë me zbritje
• Kërkon një kontribut fuqishëm politikën e emigracionit BE

Ky kontratë qeveritare lidh dy forca politike janë dhe mbeten alternative, për respektuar dhe arritur atë u premtoi qytetarëve”, tha z. Di Maio. Pesë Yje-t dhe Liga arritën rezultate thella zgjedhjet e përgjithshme Italisë mars.

Pas një ngërçi gjatë drejtuar nga një parlament i varur, Di Maio dhe Matteo Salvini, kreu i Lidhjes, filluan javët e fundit fillonin negociatat për një aleancë. Një aleancë e tillë është konsideruar prej kohësh si perspektiva destabilizuese për BE-në, pasi dy kanë premtuar sfidojnë BE-në për çështje shkojnë nga politika e buxhetit, tregtisë, emigracionit dhe madje edhe sanksionet kundër Rusisë.

The post Arrihet marrëveshja qeverisëse e populistëve të Italisë, por jo kryeministri appeared first on Revista Monitor.

Reklama