Analizë e Periskopit: Nisma si PDK-ja

nisma Analizë e Periskopit: Nisma si PDK-jaZhvillimi i fundit partinë e Fatmir Limajt, ishte ndryshimi i emrit. Nga “Nisma për Kosovën” ajo u bë “Nisma Socialdemokrate”. Ajo edhe parë e kishte deklaruar profilin e saj ideologjik si socialdemokrat, por nuk u mor aq seriozisht, dhe mbase këtu u ndez nevoja për një identifikim edhe fortë me socialdemokracinë, përmes vetë emrit.

Por, një problem i pazgjidhshëm është e kaluara e kësaj partie. Themeluesit e Nismës Socialdemokrate ishin themelues edhe Partisë Demokratike Kosovës, e profilizuar si parti e qendrës djathtë. Madje, ata qëndruan atë parti për shumë se një dekadë. Dhe zor se kjo e bën serioz programin e saj ekonomik sytë e qytetarëve.

I pyetur se çka mendonte për diktatorin komunist Enver Hoxha, kreu i Këshillit Kombëtar partisë fjalë, Jakup Krasniqi, kishte thënë vetëm fjalë mira duke e shokuar opinionin publik. Kjo mund shihet si një ndër belbëzimet e para majtiste Nismës, por fakt është belbëzim dashurie për kombëtarizmin e tij, pas prishjes marrëdhënieve me Kinën. Por kjo tregon edhe një gjë tjetër: se edhe te Nisma, njësoj si te PDK-ja, orientimi ideologjik nuk ka ndonjëfarë rëndësie.

Sidoqoftë, Nisma Socialdemokrate duhet çmuar për punën po bën terren – dhe prishjen ose zvogëlimin po i bën degëve Partisë Demokratike Kosovës.

Puna e vazhdueshme nëpër degë dhe klientelizmi i stilit ‘Pronto’ përmes hises marrë Qeverinë Haradinaj, bëjnë partia e udhëhequr nga Limaj mos e ketë zorshme kalimin e pragut zgjedhjet e ardhshme.

Ajo po bën investime edhe nivelin reprezentativ, deri tash, duke i afruar parti dy ish-gazetarë: Resul Sinanin, ish-moderator RTK dhe Kastriot Sylejmani, ish-redaktor KTV. Megjithatë, edhe nëse i merr dhjetëra gazetarë tjerë parti, është e zorshme mendohet kjo parti do joshë qytetarët e pavendosur ose do marrë votues nga LDK-ja e Vetëvendosja.

Nisma aktualisht është duke luftuar dy fronte me dy kundërshtarë shumë fortë: terren, me PDK-në e cila ka pushtet dukshëm madh. Ndërkohë, nivelin përfaqësimor për socialdemokracinë, me Vetëvendosjen, e cila e artikulon mirë [ani pse, ose ani , dikurs primar e ka nacionalizmin].

A do arrijë Nisma mbijetojë skenën politike Kosovë? Ajo mund mbijetojë edhe për katër vitet e ardhshme, por planet afatgjatë, e humbur dyja frontet i përmendëm lart, e dorëzuar, ajo do detyrohet shkrihet ose AAK, ose Lëvizjen Vetëvendosje – shkaku i karakterit nacionalist tyre.

Nisma Socialdemokrate duhet bëj përpjekje maksimale luftën e saj terren kundër PDK-së, mënyrë t’ia dërrmojë klientelën dhe ta detyrojë si parti e cila e ka dëmtuar shumë vendin përmes mënyrës organizimit, rimendohet dhe ristrukturohet. Kjo është e mira e madhe kjo parti mund t’ia bëj vendit.

E keqja e madhe është nëse shkrihet partinë aktuale kryeministrit Haradinaj, AAK, e cila për nga forma qeverisëse është edhe e keqe se PDK-ja. mirë vendit do ishte një bashkim i mundshëm me njërën nga dy partitë e tjera socialdemokrate, Vetëvendosjen ose PSD-në, varësi se cila ka mundësinë madhe për rrëzuar pushtetin – i cili duket i palëkundshëm për LDK-në e PDK-në edhe për dhjetë vitet e ardhshme.

Njësoj si për AAK-në, asgjë nuk mund thuhet as për Nismën sa i përket demokracisë brendshme. Ajo është e pamundur.

Reklama