Home » 4 gabimet më të shpeshta që bëjnë shumica e njerëzve kur masin tensionin e gjakut

4 gabimet më të shpeshta që bëjnë shumica e njerëzve kur masin tensionin e gjakut

shtypje-presion-gjakut-larte-ushqime-300x189 4 gabimet më të shpeshta që bëjnë shumica e njerëzve kur masin tensionin e gjakut

Mungesa e shenjave dukshme klinike fatkeqësisht po shton gjithnjë e tepër numrin pacientëve përballen me ndërlikime rënda shëndetësore si pasojë e tensionit lartë gjakut. Kjo është edhe arsyeja kryesore përse bluzat e bardha apelojnë për matje shpeshta tij, pasi listën e prekurve sëmundja po shfaqet edhe tek moshat 20-25 vjeçare, çka përbën një alarm vete, pasi ndërlikimet e sëmundjes shoqërohen me shtimin e shkallës vdekshmërisë, si pasojë e goditjeve tru, apo dhe sëmundjeve tjera kardiovaskulare. Sipas një studimi ”American Heart Association” kuadrin e National High Blood Pressure Education Month, këto janë gabimet shpeshta bëjnë shumica e njerëzve kur masin tensionin:

1. Një ndër gabimet shpeshta bëjnë shumica e njerzve është masin tensionin direkt pasi kanë ngrënë ose pirë kafe. Ekspertët e shëndetit këshillojnë shmangni pirjen e duhanit, marrjen e kafeinës apo ushqimit për paktën 30 minuta para matjes tensionit.
2. Nuk e mbështesni ashtu si duhet krahun: Krahu duhet mbështetet atë mënyrë pozicionimi i fashës aparatit jetë lartësinë e zemrës, kurse këmbët duhet jenë dysheme. disa kushte caktuara, tensioni i gjakut duhet matet si pozicionin shtrirë, shpinë apo këmbë. Nuk duhet qëndroni kurrsesi këmbë mbi këmbë. Edhe këtë rast kemi shtim vlerave tensionit me 2-8 pikë ndaj këshillohet mbani këmbët drejt dhe mbështetura mirë.
3. Nuk duhet masni kurrë tensionin mbi veshje, pavarësisht sa i hollë apo i trashë është materiali i saj. Madhësia e manshetës për matjen e tensionit duhet rrethojë paktën 80 për qind krahut, për bërë kështu një matje sa saktë. Por, jo vetëm, mjekët këshillojnë gjithashtu mos masni kurrë tensionin nëse e keni qeskën urinës tejmbushur pasi rezultati i leximit nuk është i saktë. Këshillohet para matjes tensionit keni urinuar.
4. Nuk duhet flisni:  shumicën e rasteve ky është një gabim i cili varet edhe nga profesionaliteti ose jo i mjekut, pasi duke ju përgjigjur pyetjeve tij vlerat e leximit me 10 pikë tjera. Këshillohet qëndroni heshtur dhe sigurisht pa lëvizur.

SHËNIM: Matjet duhet merren nga një instrument i kalibruar dhe i vlerësuar gjatë kohëve fundit.Duhen mesatarisht dy apo shumë matje e lexime ndara nga 2 minuta. Nëse leximet ndryshojnë nga 5mmHg, ose dhe shumë duhet bëhen lexime tjera, pasi diçka nuk ka shkuar siç duhet matjen e tensionit lartë gjakut.

 

Burimi ”Daily Mail”

Reklama