Home » Indeksi NPG, Shqipëria ‘dobët’ në kërkime shkencore

Indeksi NPG, Shqipëria ‘dobët’ në kërkime shkencore

Shqipëria është shtetet e fundit Europë dhe botë sa i përket kërkimeve shkencore, sipas dhënave Indeksit NPG, i cili merr konsideratë kërkimet e periudhës 1 shkurt 2017 deri 31 janar 2018.

Çdo vit, Indeksi i NPG (Nature Index) publikon tabela bazuara impaktet e kërkimeve cilësore për secilin shtet, sipas institucioneve ndërmarrin kërkimet dhe përpilohet nga Nature Publishing Group (NPG).

Indeksi mundëson një panoramë përgjithshme duke nënvizuar se cilat shtete kanë performancën mirë fushën e kërkimeve, disiplina ndryshme, duke ofruar kështu qasjen për zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë.

Ndonëse dhënat tregojnë se vendi ynë ka bërë përmirësime krahasuar me Indeksin e një viti parë, gjithsesi fqinjët si Serbia, Bosnjë-Hercegovina dhe Maqedonia, kanë treguar një renditje mirë. Serbia duhet theksuar se ka një performancë dukshëm lartë këtë fushë rajonin e Ballkanit. Sipas dhënave Indeksit, Serbia ka pikësim 9.67, e dyta Bosnjë – Hercegovina 1.02, Maqedonia 0.93, Shqipëria 0.24 dhe Mali i Zi 0.04.

Indeksi_kerkimeve Indeksi NPG, Shqipëria ‘dobët’ në kërkime shkencore

Shtetet me performancë ulët fushën e kërkimeve kanë shfaqur vendi ynë, Lihtenshajni dhe Mali i Zi, i cili ndodhet i fundit Europën e kryesuar nga Gjermanët, për tretin vit radhazi. panoramën botërore, SHBA kryeson, ndjekur nga Kina, Gjermania, Britania dhe Japonia.

një publikim mëparshëm revistën Monitor, tregohet se kërkimi shkencor mbetet ende i vakët vend. Edhe ato pak projekte arrijnë paraqiten pranë programeve Bashkimit Europian nuk arrijnë kalojnë gjitha filtrat duke u refuzuar. një dokument, qeveria pranon se jemi fundit rajon sa i përket kërkimit shkencor financuar nga programet e Bashkimit Europian. Vetëm 4.8 për qind e atyre kanë aplikuar kanë arritur kenë sukses duke përthithur një shumë modeste nga fondet.

“Programi Kuadër i BE për kërkim shkencor e inovacion Horizon 2020 ka një fokus veçantë për marrëdhëniet e bashkëpunimit mes biznesit e komunitetit kërkimor shkencor. Gjatë dy viteve para zbatimit tij 2014-2016, IAL-et institutet e qendrat kërkimore vend janë përpjekur marrin pjesë e përfitojnë nga ky program, por dhënat e deritanishme dëshmojnë se Shqipëria ende ka nivele ulëta pjesëmarrjes e përthithjes fondeve edhe përkundrejt vendeve tjera Ballkanit” thuhet dokument.

Indeksi_kerkimeve Indeksi NPG, Shqipëria ‘dobët’ në kërkime shkencore

The post Indeksi NPG, Shqipëria ‘dobët’ në kërkime shkencore appeared first on Revista Monitor.

Reklama