Home » Shtatëzania dhe shëndeti mendorë i fëmijës

Shtatëzania dhe shëndeti mendorë i fëmijës

Sipas studiuesve Universitetit Kembrixhit, rreziku, njeriu zhvillojë ankth dhe depresion, mund gjurmohet pas kohë, ngjarjet e kanë shoqëruar embrionin mitrën e nënës.

Ian Colman dhe kolegët Departamentin e Psikiatrisë përdorën dhëna nga Medical Research Council National Survey of Health and Development, ku përfshinë 5362 njerëz lindur 1946.

Duke u bazuar matjet e kryera gjatë jetës pjesëmarrësve studim, deri moshën 53 vjeçare, studiuesit identifikuan 6 trajektore ndryshme përshkuara gjatë jetës. 45 % e vëzhguarve nuk kishin shfaqur simptoma gjatë jetës tyre, 33.6 % kishin shfaqur simptoma lehta, 11.3 % kishin sfaqur disa simptoma gjatë adoleshencës dhe pak gjatë moshës pjekurisë, 5.8 % kishin shfaqur simptoma adoleshencë por ato ishin zhdukur gjatë moshës pjekurisë, 2.9 % kishin disa simptoma adoleshencë dhe kishin vuajtur nga simptoma forta gjatë moshës rritur dhe 1.7 % ishin shoqëruar vazhdimisht nga simptoma rënda gjatë jetës tyre.

Gjatë këtij studimi rezultoi sa shpejt ngrihet fëmija këmbë dhe sa herët fillojë eci, aq pak ka predispozitën preket nga siptoma ankthit dhe depresionit gjatë jetës tij.

Gjithashtu Dr. Colman vë theksin rëndësinë luajn ngjarjet, shoqërojnë nënën gjatë shtatëzanisë, shfaqjen e siptomave ankthit dhe depresionit gjatë jetës. Sa e shëndetshme jetë periudha e statëzanisë nënës, aq e shëndetshme do jetë shëndeti i fëmijës gjatë jetës tij.

Sigurisht ky është një element grupin e madh faktorëve mund shkaktojnë ankthin dhe depresionin, siç janë trashëgimnia, traumat apo ngjarjet stresuese gjatë jetës, sëmundjet fizike, etj. /Gazeta Shneta/

The post Shtatëzania dhe shëndeti mendorë i fëmijës appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama