Home » The Guardian: Erdogan, një diktator! , “Ju votoni, unë fitoj!”

The Guardian: Erdogan, një diktator! , “Ju votoni, unë fitoj!”

Pas vendimit tij për shpallur mbajtjen e zgjedhjeve parakohshme, “The Guardian” e përshkruan Recep Tayyip Erdogan si një diktator kërkon kontroll plotë mbi çdo gjë.

Sipas përditshmes prestigjioze britanike, kreu i shtetit turk ka shumë pak gjasa t’i humbasë këto zgjedhje, cilat do ta bëjnë fuqishëm se Ataturku.

këtë aspekt, shkruan “The Guardian”, Erdogani nuk ndryshon nga Vladimir Putini i Rusisë dhe Abdel Fatah al-Sisi i Egjiptit, pasi ideja e tyre e përbashkët e demokracisë mund përmblidhet këtë shprehje thjeshtë: “ju votoni, unë fitoj”.

Me deklaratën e një dite parë, presidenti turk tregoi se zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare do mbahen përpara afatit, për kaluar shpejt një presidencë me fuqi ekzekutive.

Një lëvizje tillë, ai e ka llogaritur me përballjen e sfidave shumta i shtrohen vendit.

Zgjedhjet do zhvillohen 24 qershor këtij viti dhe jo nëntor 2019-s.

Edhe pse presidenti dhe qeveria po punojnë unitet, sëmundjet e sistemit vjetër na shpërfaqen çdo hap bëjmë”, u shpreh Erdogani një fjalim televiziv.

Turqia aktualisht po kalon nga një sistem parlamentar atë presidencial, çka do t’i rrisë kompetencat presidentit.

Erdogani fitoi një referendum me një rezultat ngushtë vitin e kaluar për ndryshuar kushtetutën dhe për krijuar një presidencë ekzekutive, pushteti i zgjeruar i cilës do hyjë fuqi pas zgjedhjeve 24 qershorit.

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë