Home » “Erdogan diktator! ‘Ju votoni, unë fitoj”

“Erdogan diktator! ‘Ju votoni, unë fitoj”

Pas vendimit tij për shpallur mbajtjen e zgjedhjeve parakohshme, “The Guardian” e përshkruan Recep Tayyip Erdogan si një diktator vetëm emrin nuk e ka tille, edhe pse kërkon kontroll plotë mbi çdo gjë.

Kreu i shtetit turk, sipas përditshmes prestigjioze britanike, pak gjasë ka t’i humbasë këto zgjedhje, cilat do ta bëjnë fuqishëm se Ataturkun.

këtë aspekt Erdogani, shkruan “The Guardian”, nuk ndryshon nga Vladimir Putini i Rusisë dhe Abdel Fatah al-Sisi i Egjiptit. Ideja e tyre e përbashkët e demokracisë mund përmblidhet këtë shprehje thjeshte: “ju votoni, unë fitoj”.

Me deklaratën e vet një ditë parë, presidenti turk tregoi se zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare do mbahen shumë se një vit përpara afatit, me qëllim përshpejtohet kalimi një presidencë me fuqi ekzekutive.

Një lëvizje tillë, ai e arsyetoi me përballjen e sfidave shumta i shtrohen vendit. Zgjedhjet do zhvillohen 24 qershor këtij viti dhe jo nëntor 2019.

Edhe pse presidenti dhe qeveria po punojnë unitet, sëmundjet e sistemit vjetër na shpërfaqen çdo hap bëjmë”, u shpreh Erdogani një fjalim televiziv.

Turqia aktualisht po kalon nga një sistem parlamentar atë presidencial, çka do t’i rrisë kompetencat presidentit. Erdogani fitoi një referendum me një rezultat ngushtë vitin e kaluar për ndryshuar kushtetutën dhe për krijuar një presidencë ekzekutive, pushteti i zgjeruar i cilës do hyjë fuqi pas zgjedhjeve qershorit.

Reklama