Home » Berati kërkon mbështetje për mirëmbajtjen e zonave muzeale

Berati kërkon mbështetje për mirëmbajtjen e zonave muzeale

Erjola Azizolli

Dje, Ditën e Monumenteve Kulturës, lagjen muzeale ‘Mangalem”, Berat, është hapur një tjetër shtëpi pritëse duke e çuar 14 numrin e bujtinave. Mirëpo për mirëmbajtje e kësaj lagje muzeale, pushteti vendor kërkon bashkëfinancime dhe bashkëpunim, shkruan KultPlus.

Gjatë inaugurimit kësaj shtëpie pritëse, kryetari i bashkisë Beratit, Petrit Sinaj, i bëri thirrje ministrisë Kulturës dhe donatorëve ndryshëm, kthejnë vëmendjen ndaj këtyre vlerave trashëguara.

këtë ditë veçantë siç është kjo e sotmja ju bëjmë thirrje dhe banorëve janë pronarë këtyre godinave, vëmendja kthehet ndaj Ministrisë Kulturës, por dhe ndaj institucionit bashkisë, për bërë një koordinim fortë për rrjetëzuar dhe për mirëmbajtur lagjet muzeale, me cilat ne krenohemi”, tha kryetari i bashkisë.
thumbnail_IMG_20180418_105120 Berati kërkon mbështetje për mirëmbajtjen e zonave muzeale
Banesa 300 vjeçare ishte thuajse e rrënuar dhe tashmë fal restaurimit nga mjeshtrit mirë ndërtimit gurit dhe drurit është shërbim vizitorëve.

Nga ana tjetër ai u shpreh se fakti Berati është pjesë e UNESCO-s na mundëson një markë, e cila na ndihmon për tërheqjen e vizitorëve.

“UNESCO është një markë shumë e rëndësishme qoftë qeveria, qoftë bashkia e Beratit, banorët e zonave muezale ta shfrytëzojmë për mirë, për rritur nivelin e turizmit, por dhe nivelin e shërbimeve. Kostoja e mirëmbajtjes një banese muzeale është shumë e lartë dhe krijon shumë vështirësi për ta përballuar vetëm pronarët”, tha Sinaj.

Plot 103 monumente kulture kategorisë parë numërohen gjithë Qarkun e Beratit dhe 383 objekte kategorisë dytë, cilat janë përqendruara shumë qytetin muze, i cili strategjinë e tij zhvillimit e ka përqendruar tek turizmi. Një pjesë jo e vogël e këtyre monumenteve kërkojnë ndërhyrje urgjente, pasi prej vitesh nuk është ndërhyrë to, ndërkohë lagjet muzeale ‘Mangalem”, “Goricë’ dhe “Kala”, janë vetë pronarët i kanë kthyer ato shtëpi pritëse për vizitorët e huaj dhe vendas.

Monumentet e kulturës, banesat e kategorive para dhe dyta, objektet e kultit, janë pjesë e vlerave qytetit Beratit, ofrojmë mundësitë për shtimin e ardhurave nëpërmjet turizmit. / KultPlus.com

The post Berati kërkon mbështetje për mirëmbajtjen e zonave muzeale appeared first on KultPlus.

Reklama