Home » SHBA tregon objektivin që Departamenti i Shtetit ka për Kosovën

SHBA tregon objektivin që Departamenti i Shtetit ka për Kosovën

Integrimi i Kosovës dhe Serbisë Bashkimin Evropian, do varet nga përparimi normalizimin e marrëdhënieve mes tyre. Serbia duhet zgjidhë problemin e mos-njohjes Kosovës. Kosova nga ana e saj, ndonëse është ende larg anëtarësimit BE, synon njohjen e saj plotë nga komuniteti ndërkombëtar.

Drejtori i Departamentit Shtetit për Evropën Jugore dhe Qendrore, Matthew Palmer, një intervistë me shërbimin serb Zërit Amerikës, thotë se objektivi i Shteteve Bashkuara është Kosova hyjë OKB.

Sipas analistit Daniel Serwer ky anëtarësim duhet jetë pjesë e një marrëveshjeje për normalizimin e marrëdhënieve mes dy vendeve.

Palmer e pranon periudhën e vështirë po kalojnë Serbia dhe Kosova procesin e dialogut, por u bën thirrje dy vendeve t’i rikthehen sa shpejt dialogut.

“Mendoj se është e rëndësishme palët kthehet tryezën e dialogut sa shpejt jetë e mundur, përpiqen t’i lënë pas ngjarjet e para tri javëve dhe shohin përpara dhe përpiqen gjejnë një mënyrë bëjnë përparim programin për cilin kanë rënë dakord”, tha ai.

Dialogu dhe normalizimi i marrëdhënieve është kyçi i integrimit Kosovës dhe Serbisë BE, i tha Zërit Amerikës analisti i çështjeve Ballkanit Daniel Serwer.

“Zbatimi i ligjeve është një problem i madh për Kosovën. Por, problemi vërtetë i madh për plotësimin e kushteve anëtarësimit BE nuk është teknik, por politik. Pesë vendet e Bashkimit Evropian nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, por edhe vendet e tjera e kanë njohur atë, presin një normalizim plotë marrëdhënieve me Beogradin para anëtarësimit”, shtoi ai.

Palmer mendon se ka mundësi për përparim deri fund vitit 2018. Zyrtari i lartë i Departamentit Shtetit, thotë se anëtarësimi i Kosovës OKB, është objektiv i Shteteve Bashkuara.

Nuk kam ndonjë afat caktuar për këtë. Anëtarësimi Kombet e Bashkuara është një proces i ndërlikuar, është diçka mund dojë kohë për t’u realizuar, por integrimi i Kosovës sistemin ndërkombëtar vazhdon, shpresoj shumë përshpejtohet dhe shpresoj shumë ardhmen e afërt, Kosova ketë një vend Kombet e Bashkuara. Por e përsëris nuk kam ndonjë datë caktuar përveçse them, sa shpejt jetë e mundur”, tha ai.

Ndërsa, Serwer thekson se çështja e anëtarësimit Kosovës OKB duhet jetë pjesë e një marrëveshjeje për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, ku krijimi i Bashkësisë Komunave serbe është çështja urgjente për t’u zgjidhur mes dy palëve.

dy vendet duhet gjejnë rrugët për krijimin e Bashkësisë Komunave Serbe. Mendoj se Beogradi dhe Prishtina duhet arrijnë një marrëveshje, ndoshta jo për njohje reciproke, por një marrëveshje për anëtarësimin e Kosovës OKB, do ishte thelbësore për normalizimin e marrëdhënieve. Dy vendet duhet arrijnë marrëveshje edhe për shkëmbimin e përfaqësuesve diplomatikë nivel ambasadorësh. Këto janë çështje shumë vështira, jo vetëm për Beogradin, por edhe për Prishtinën. Pra, Kosova ka sfida mëdha para saj”, theksoi Serwer.

Komisioni Evropian, raportin e progresit u publikua martën, i kërkon Kosovës thellojë angazhimin bisedimet me Serbinë dhe punojë zbatimin e marrëveshjeve arritura, veçanërisht themelimin e Bashkësisë komunave me shumicë serbe.

The post SHBA tregon objektivin që Departamenti i Shtetit ka për Kosovën appeared first on INSAJDERI.

Reklama