Home » Pas të 50-ave: Problemet shëndetësore që shfaqen papritur

Pas të 50-ave: Problemet shëndetësore që shfaqen papritur

Pas 50-ave dhimbjet dhe rënkimet bëhen shpeshta. Por, ndryshe kur keni qenë rinj dhe nuk jeni shqetësuar shumë për këto dhimbje, moshë mesme ato mund paralajmërojnë për një problem serioz. Kjo sepse, duke filluar nga kjo moshë, shumë probleme shëndetësore fillojnë shfaqen krejt papritur.

Ja cilat janë disa nga problemet shëndetësore nuk duhet t’i injoroni.

Marramendje (Vertigo)

Nëse keni shpesh marrje mendje, mund jeni duke vuajtur nga vertigo. Vertigo ndodh kur kristale vogla veshin e brendshëm, ju ndihmojnë mbani nën kontroll balancën, fillojnë lëvizin. Rreziku për zhvillimin e vertigos rritet me kalimin e moshës, duke qenë se kristalet nuk qëndrojnë vend siç duhet. Kristalet mund lirohen për shkak traumave kokë, infeksioneve, sëmundjeve tilla si sëmundja Meniere ose plakjes. Vertigo është e hasur tek femrat dhe mund jetë e trashëgueshme.

Sulm zemër

Një 5-vjeçar ka 1 2 gjasa preket nga sëmundjet e zemrës një periudhë caktuar. Shenjat zakonshme janë dhimbje kraharorit, probleme me frymëmarrjen, dhimbje shpinë, shpatulla ose qafë. Mund keni gjithashtu djersitje dhe marrje mendsh. Rreziku është i ulët nëse keni një peshë normale, nuk pini duhan dhe kryeni aktivitet fizik rregullt.

Goditje tru

Ndodh kur truri nuk furnizohet siç duhet me gjak dhe disa qeliza tij fillojnë e vdesin. Kërkoni ndihmë mjekësore menjëhershme nëse ndieni dhimbje dhe paralizë fytyrë, krahë ose këmbë, si dhe keni probleme folur. Mund ulni rrezikun e zhvillimit kësaj sëmundje duke mbajtur nën kontroll tensionin e gjakut, duke konsumuar një dietë ulët kolesterol, menaxhuar stresin, kryer aktivitetet fizik dhe duke hequr dorë nga duhani.

Probleme me shikimin

Me moshën, mund keni vështirësi përqendroheni objektet keni pranë. Mund bëheni ndjeshëm ndaj vështrimit dhe keni vështirësi përshtatjeje nivele ndryshme dritës. Moshimi gjithashtu mund ndikojë lenten e syrit duke shkaktuar pamje jo qartë (katarakt).

Bëni kontrolle rregullta: Ndiqni këshillat e mjekut për syzet, lentet e kontaktit, pajisjet e dëgjimit etj. Si dhe mos harroni syzet e diellit.

Osteoporoza

Kockat fillojnë bëhen brishta me kalimin e moshës, dhe rritet rreziku për fraktura. Humbja kockore njihet ndryshe si osteoporoza, është sidomos e përhapur tek gratë e moshuara. Kalciumi dhe vitamina D mund ta ngadalësojnë ose parandalojnë përkeqësimin e kësaj sëmundjeje.

Burimi: WebMD

Reklama